Klankgroepen bewegend leren: de klankgroepenrun!

2
45410
klankgroepenwoord bewegend leren

Het leren spellen van woorden is voor veel kinderen te doen zolang het klankzuivere woorden zijn. Maar vanaf groep 4 is spelling een stuk lastiger. Het toepassen van de spellingsregels kan een uitdaging zijn. De klankgroepenwoord (oftwel de jager- en bakkerwoorden of verdubbelaar) zijn voor veel kinderen een ware struggeling. Door een intensieve aanpak kunnen de kinderen de strategie om deze woorden te schrijven eigen te maken. Bij elke stap kun je bewegend leeroefeningen toevoegen om het te oefenen en uiteindelijk ben je toe aan deze klankgroepenrun, die ook nog uitbreidingsmogelijkheden biedt.  Zo leer je kun je de klankgroepen bewegend leren. Dit spel is passend bij Staal spelling, maar kun je inzetten naast elke andere spellingsmethode. klankgroepenwoord bewegend leren

De klankgroepenrun

Vandaag oefenen we de klankgroepen en je kunt de keuze maken om deze alleen auditief te oefenen, of auditief en visueel. Lees hier meer over de intensieve aanpak van de klankgroepenwoorden tijdens spelling groep 4. Spelling online oefenen? Extra oefenen met een werkblad spelling? Deze spellingscategorie oefen je lekker buiten. Dat is bewegend leren spellen!

Passend bij de methode Staal Spelling groep 4, groep 5 en groep 6

De methode Staal leert kinderen om spellingscategorieen te herkennen, de regels te kennen en toe te passen. Dit is anders in vergelijking met spellingsmethodes waarbij vooral het woordbeeld ingeoefend wordt. Bij deze oefening is het dan ook van belang dat het kind zelf het woord niet leest, maar echt nadenkt over de categorie.  Je kunt een niveauverschil aanbrengen door woordkaarten in te zetten hoger of lager dan het niveau van het leerjaar van de leerling. De woordkaarten zijn een selectie van de aangeboden woorden in de dictees van Staal. Wil je kaarten toevoegen? Maak dan gebruik van de woordlijsten achter in de handleidingmap van Staal.

 Wat je nodig hebt…

Zo speel je deze klankgroepenrun

Voorbereiding:

 • Hang de posters aan de manden.
 • Zet de manden ruim uit elkaar op het speelplein
 • Verzamel de kaartjes in een bakje.

De klankgroepen bewegend leren doe je zo:

 • Verdeel de kinderen in duo’s.
 • Laat een kind van het duo een kaartje uit het bakje bij de start pakken.
 • Laat de kinderen een plekje rond de start zoeken en hier mag de andere leerling het woord in klankgroepen verdelen door te klappen.
 • Samen beslissen de kinderen welke klank ze aan het eind van de klankgroep horen.
 • Nu rennen de kinderen snel naar de juiste mand toe. Ze lezen hardop de regel op.

Verdieping door ook visueel aan de slag te gaan:

 • Laat de kinderen het woord met stoepkrijt rond de mand het woord juist schrijven.
 • De andere leerling controleert met het kaartje of het goed geschreven is. Nu rennen de kinderen terug naar start en ruilen om van taak.

Downloads

Maak de keuze uit de volgende materialen:

 

Ben je op zoek naar meer ideeen spelling?  Of naar meer bewegend leerlessen voor de onder- en middenbouw? Kijk dan even hier het overzicht van de lessen.

 

 

Om te bewaren:

klankgroepenrun

2 REACTIES

 1. Beste collega juf,

  Wat een super activiteit! En voor mijn enthousiaste maar ook actieve/dynamische groep 5 zou ik dit superleuk vinden om die verdraaide klankgroepen te oefenen.
  Heb je ook een bestandje van de woordkaartjes met de klankgroepenwoorden? Of kan ik deze ergens vinden? Ik ben bang dat ik anders de woorden uit de Staal map over moet typen en dat zou me iets teveel werk worden, ben ik bang.
  Groetjes, Mariëtte

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Vul hier je naam in