Kip en haar kuikens

De zonnestralen zien we weer in de klas, de eerste bloemen groeien… Het is lente! Een periode van nieuw leven..  Met het thema de kip en haar kuikens kun je aandacht besteden aan de volgende deelonderwerpen van thema lente: de boerderij, pasen.  Binnen dit thema ‘de kip en haar kuikens’  is er aandacht voor woordenschat, taal- en rekenactiviteiten, knutselen en is het natuurlijk heerlijk om een spelletje te spelen.

thema de kip en haar kuikens

Thema ‘de kip en haar kuikens’

Bedenk voordat je aan de slag gaat met dit thema een leuke naam voor de kip. Een aantal voorbeelden:  Dottie, Kippie of Klaartje.

Onderwerpen welke tijdens dit thema aandacht moeten krijgen:

 • Cyclus van ei tot kip
 • verzorging van dieren
 • levensomstandigheden van kippen

Introductie

Dit thema heb ik geintroduceerd door een kip Dottie de Kakel te introduceren.
Dottie de Kakel heeft haar nest in de klas. Een mooie dottie heb ik kunnen aanschaffen via handpop.nl.  

Verhaalschets

Dottie de Kakel merkt dat het lente wordt  (aandacht voor verschijnselen lente) en zoekt een plek om eieren te leggen. Helaas is haar mandje kapot en met haar snavel kan ze niet zo’n mandje maken. De kinderen maken een mooi mandje voor Dottie de Kakel.

Dottie de Kakel heeft in alle mandjes een (snoep)worm gedaan, want Dottie de Kakel houdt erg van deze wormen. Ze vindt het ook wel jammer dat er in de andere mandjes nu geen kippen gaan boeden en ze zo alleen is en niet kan tokken met andere kippen. Misschien willen de kinderen in de klas voor wat gezelligheid zorgen?

Dottie heeft eieren in haar buik die ze graag wil leggen, maar het nestje is nog niet klaar om de eieren te leggen. De kinderen maken een nestje en Dottie legt een aantal (verschillende) (paas)eitjes.  Ze gaat broeden. ‘s nachts komen er andere kippen langs voor de gezelligheid en laten per ongeluk (paas) eitjes achter in de andere nestjes (mandjes) In een grafiek houden jullie bij hoeveel eieren zijn gevonden.

Na het broeden verschijnen er op een ochtend opeens kuikens in het nest van Dottie de Kakel. Bijd e andere nesten blijft het erg stil..

Woordenschat

Prentenboeken

Wanneer je over thema de kip en haar kuikens werkt heb je een ruime keuze in aanbod. Wanneer je in combinatie met Pasen over het kip en haar kuikens werkt zijn de volgende prentenboeken aanraders:

Mindmap

Bij het prentenboek ‘Boer Boris en de eieren’ heb ik de samen met de kinderen de volgende mindmap gemaakt:

 

Woordkaarten

woordkaarten kip en haar kuikens

 

Download:  woordkaarten basiswoorden
Download:  woordkaarten basiswoorden met lidwoord
Download:  woordkaarten uitbreiding

 

 

Taal

 

Kringactiviteiten

 • de Letter v/d week is natuurlijk:  ei! Teken een ei in een eierdopje en schrijf in het ei alle woorden die met deze klank kunt bedenken.
 • Verschillende activiteiten met de woordkaartenRekenen

Er zijn verschillende rekenactiviteiten te bedenken bij dit thema. Ik richt mij bij de rekenactiviteiten vooral op de eieren van de kip.

Kringactiviteiten

 • Elke dag tellen we hoeveel eieren we in het nest kunnen vinden. Dit noteren je samen met de kinderen in een grafiek. Maak gebruik van plakplaatjes door de kleur van de eieren aan te geven.
 • Herkennen van de ovaal.
 • Aan de slag met eierdozen: eierdozen vullen, splitsen met eieren

Cijfermuur

Bij elk thema gebruiken wij de cijfermuur. Waarom? Lees hier welke activiteiten je met de cijfermuur kunt ondernemen. Ook dit thema heb ik weer materialen voor de cijfermuur gemaakt.

 cijfermuur met eieren

 

 

 

 

 

Download:  cijfermuurkaarten met hoeveelheden t/m 15
Download:  cijferkaarten voor cijfermuur t/m 15

 

Spelletjes

Ik zet vaak tijdens de inloop of tijdens werklessen veel spelletjes in. Door te spelen leren kinderen ontdekken. Soms bedenken kinderen met de materialen nog andere ideeen. De volgende spelletjes heb ik tijdens dit thema gebruikt:

 • Via pinterest ontdekte ik het de kuikenrace. Voor groep 1 kun je dit spel spelen door met een gewone dobbelsteen te gooien en het juiste aantal stappen vooruit of achteruit te doen.  Voor groep 2 heb ik dit spel moeilijker gemaakt door een dobbelsteen te maken met hierop -1, -2, -3 en +1, +2, +3 te schrijven. Bij – moeten ze een aantal stappen terug doen en bij + mogen ze als het juiste aantal vooruit zetten. Welk kuikentje is als eerst bij het nest?
 • Eiermemory: zoek 2 stukken bij elkaar die samen een ei vormen.  Je kunt hier kiezen voor een deel met cijfer en ander met stippen of eieren met een patroon.
 • Vul de eierdozen: je kunt hierbij gebruik maken van de voorbeeldkaarten van juf Maike. 
 • Cijferkleurplaat:  laat de kinderen een kleurplaat kleuren. Elk cijfer vertegenwoordigt een kleur.
 • Blaasspel: de paaseieren moeten naar het nest gebracht worden. Blaas de eieren met een rietje over het parcours naar het nest.

Liedjes

(op de melodie van: hoofd, schouders, knie en teen)
Kam, snavel, lel en teen, lel en teen
Kam, snavel, lel en teen, lel en teen
Ogen, snavel, lel en staart
Kam, snavel, lel en teen, lel en teen

en de welbekende liedjes:  ‘Boer, wat zeg je van mijn kippen?’

Sociaal-emotioneel

 • Uitdrukking haantje-de-voorste zijn:  wat is dat? Hoe ervaren anderen het? Hoe voelen ze zich daarbij? Wie denk dat hij weleens een haantje-de-voorste is?  (Doel: bewustwording van gedrag/ uitspreken van gevoelens/ rekening houden met elkaar)

 

Wereldorienterende activiteiten

 • Maak een lekkere eiersalade
 • Laat een aantal proefjes met eieren zien
 • Bak een gebakken ei en kook samen een ei
 • Bekijk de binnenkant van een rauw ei
 • Voelen en bekijken van veer van kip en donsveertje. Wat is het verschil? Kietel elkaar met de veertjes.

Bewegingsactiviteiten

 • Loop als een kip het kippenhok in over een kippenladder
 • Loop in een rij over de bank:  mama Kip doet de beweging voor. De kuikens achter haar doen haar na.
 • Stuiter de ei naar een ander kind (Stuiterei is verkrijgbaar bij Hema)
 • Maak van een korf een net. Probeer de eieren (speeleieren of pittenzakjes) in het nest te gooien.

 

Creatief

Via pinterest ontdeke ik deze leuke paashanger. 

 

Van papier-mache maakten de kinderen een ovaal. Deze ei werd omgetoverd tot één van de eieren uit het prentenboek ‘Boer Boris en de eieren’

 

 

 

 

Hoeken

Bouwhoek: bouwen met eierdozen

Verzamel veel verschillende soorten eierdozen. Ik denk dan aan eierdozen van 6, 12, 20 stuks. Maak ook gebruik van de eierdozen van papier en plastic. Dit geeft de kinderen veel mogelijkheden tot bouwen. Wanneer kinderen veel moeite hebben met het bedenken van een bouwwerk kun je hen een opdracht geven door bijv. een boerderij of een kippenhok te bouwen. Een leuke uitdaging!

Huishoek:  een eierenwinkel.

De kinderen verkopen in de winkel allemaal eieren. De dozen moeten ingepakt worden. De bezoekers bestellen een ander aantal eieren of de bezoekers kopen meerdere dozen eieren.  Ze rekenen de eieren per stuk af in de winkel. Hoeveel cent moeten ze betalen?

Afsluiting

Dottie de Kakel (onze handpop: zie inleiding) heeft de kinderen alle eieren laten bewaren in een mandje. Maar ze stelt nu voor om de eieren te laten liggen. Ze vertelt dat ze graag wil broeden omdat ze hoopt dat er dan een kuikentje geboren zal worden. Ze vertelt dat ze dan lang op een ei blijft zitten en ze warm moet houden. Ze vraagt dan aan de kinderen om haar niet te storen bij het broeden. Leg een aantal eieren onder Dottie. Spaar thuis een paar echte eierschalen.  Leg deze één of meerdere dagen later in het nest van Dottie en leg het kuikentje in het nest. 
Laat Dottie met haar kindje op zoek gaan naar een nieuw nest. 

Meer inspiratie?

Kleuteruniversiteit heeft een project bij het prentenboek ‘Boer Boris en de eieren’ beschikbaar.

Weer een prachtig pakket wat jou zeker kan inspireren!

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg het bord Thema: Lente van Anja op Pinterest.

 

Tips:

juf Anke – 20 spelideen met plastic eieren

juf Shanna – wegen met paaseitjes