Leesbingo bij mij thuis

0
1755
kinderboekenweek 2023 leesbingo bij mij thuis

Onze ‘thuis’ is vaak verschillend. Voor ons volledig zoals het is, maar voor een ander anders. Dit is helemaal niet erg. Maar juist fijn om met elkaar kennis te maken en een kans om nieuwe gewoontes en tradities te ontwikkelen. Tijdens de kinderboekenweek 2023 staat natuurlijk het lezen van kinderboeken centraal. Ook de leesbingo krijgt natuurlijk een thuistintje, want wat is er nu fijner dan om thuis te lezen? En dan ook nog op jouw favoriete plek?

Thuis lezen met de leesbingo

Dit keer heb ik verschillende leesbingo’s gemaakt, waarbij je de leesbingo net op een andere manier inzet. Deze leesbingo’s zijn gemaakt om het lezen te bevorderen, sluiten aan bij het kinderboekenweek 2023 thema: Bij mij thuis. Dit betekent dat er verschillende culturen en het contact met de buurt waarin je woont naar voren komt.

Dit lees ik thuis

Deze boekenkast gaat gevuld worden met boeken die thuis gelezen zijn. De kinderen noteren de titel van het boek dat ze thuis gelezen hebben (of het boek dat thuis in de boekenkast staat en dat ze gaan lezen) De kinderen kleuren het boek wanneer het (samen) gelezen is.

Mijn favoriete leesplek

Iedereen heeft een favoriete leesplek. Sommigen hebben een hele leeshoek en andere kunnen hier alleen maar van dromen. Maar op de vreemdste plekken kun je thuis lezen. Met deze leesbingo in de hand gaan de kinderen verschillende leesplekken ontdekken. Nadat ze leesplek hebben uitgeprobeerd, tekenen ze deze af. Uiteindelijk bepalen ze de meest favoriete leesplaats in de thuisomgeving.

Hoe stimuleer je kinderen om deze uitdaging aan te gaan?

Een leesbingo geef je niet zomaar mee: de uitdaging is om de kinderen aan het lezen te krijgen. De volgende tips kan ik je geven:

  • Niet alle kinderen hebben een grote voorraad boeken. Maak in of rond de klas een soort minibieb waarin de kinderen leenboeken kunnen pakken. Vraag voor de kinderboekenweek of ouders die de mogelijkheid hebben deze bieb kunnen vullen of maak een rondje kringloop.
  • Je kunt een beloning aan de leesbingo bij het inleveren van de leesbingo geven. Doe dit als grabbelen in een ton met gezelschapsactiviteiten.
  • Betrek ouders bij het doel van de leesbingo en alle afspraken die er met de kinderen zijn gemaakt.

–> Dit materiaal behoort tot een verzameling van materialen rond het kinderboekenweekthema ‘bij mij thuis’

Vorig artikelKinderboekenweek decoratie: vlaggetjeslijn bij mij thuis
Volgend artikelCreatieve activiteiten ‘Bij mij thuis’
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in