Kinderboekenweek 2023: Bij mij thuis

0
528
kinderboekenweek 2023 bij mij thuis

Van 4 t/m 15 oktober is het weer kinderboekenweek! Tijdens kinderboekenweek 2023 staat het thema ‘bij mij thuis’ centraal. Een onderwerp waarbij je het over meerdere verschillende deelonderwerpen kunt hebben. Toch moeten we vooral niet het lezen uit het oog verliezen. Deze blog is een verzamelblog en zal vanaf dit moment regelmatig aangevuld worden met nieuwe materialen en lestips. Bij mij thuis lezen wij graag en de liefde voor het lezen geef ik graag in deze week door!

Algemene materialen rond Bij mij thuis

De volgende materialen passend niet bij een deelproject, maar zijn los in te zetten:

6 creatieve activiteiten rond bij mij thuis

Ook de creatieve activiteiten probeer ik aan te laten sluiten bij het onderwerp dat centraal staat. In deze blog kun je verschillende activiteiten vinden die helemaal passen bij het kinderboekenweek onderwerp van dit jaar.

Kinderboekenweek decoratie

Vlaggetjeslijn bij mij (t)huis

kinderboekenweek decoratie

Decoreer je klaslokaal of boeken/leeshoek met een vlaggetjeslijn. Verzin zelf je tekst of maak gebruik van de opties die in de download geboden worden. Ga hier naar de vlaggetjeslijn.

Leesbingo

kinderboekenweek 2023 leesbingo bij mij thuis

Bij mij thuis nodigt je uit om kennis te maken met je buren, de woonomgeving en met het lezen. Deze leesbingo’s dagen je uit om samen te lezen op bepaalde plekken of juist boeken van elkaar te lenen. Bij een aantal opdrachten kan de verbinding met de buren gezocht worden. Natuurlijk kun je de opdrachten ook bij een ander thuis uitvoeren.

Het bouwen van een huis/ mijn woning

bouwen

Tijdens dit deelonderwerp richt je je vooral op het bouwen van een huis en de verschillende soorten woningen. De volgende lestips en lesmateriaal kan ik met je delen:

Prentenboeken

De volgende prentenboeken zijn zeer geschikt om over te werken tijdens dit project:

Lees hier een recensie met o.a. een verhaalschets en lessuggesties over dit boek.

Dit project is uitgewerkt op de verzamelpagina project bouwen

Het gezin

Tijdens dit deelonderwerp geef je meer aandacht aan het gezin. Binnen de wereld zijn er veel verschillende gezinnen. Welke rol hebben de gezinsleden? Welke gebruiken zijn er? Hoe zit dit in andere landen? Een leuke ontdekking!

Prentenboeken

Deze prentenboeken geeft aandacht aan het gezin en er voor elkaar zijn:

Mijn familie

Laat jouw familie zien door pegdolls te beschilderen. In deze blog lees je alles over deze activiteit.

Mijn stamboom

Wanneer je jouw stamboom in kaart brengt, zullen er dingen gaan opvallen over hoe er gewoond en geleefd werd.

Culturen en gebruiken

Tijdens dit deelonderwerp gaat de focus vooral op de gebruiken thuis. Je kunt dan denken aan het vieren van feesten en bepaalde gebruiken vanuit de eigen cultuur.

Prentenboeken

Deze prentenboeken gaan dieper in op de verschillen in de cultuur en de daarbij behorende gebruiken:

Het buurtfeest

Binnen de eigen buurt zijn er veel verschillende culturen en daarbij behorende gebruiken. Afhankelijk van de omgeving van de school kun je samen met de kinderen een buurtfeest organiseren waarbij de volgende activiteiten aan bod komen:

  • Voorbereidingen: maken van slingers, schrijven van uitnodigingen, persoonlijk uitnodigingen overhandigen
  • Bedenken en organiseren van oud-hollandse spelletjes (met als doel om kennis te maken met de Nederlandse cultuur)
  • Neem-een-hapje-mee-party: iedereen neemt een hapje vanuit de eigen cultuur mee en zo leer je ook op deze manier kennismaken.
  • Workshopmiddag: de kinderen van den bovenbouwgroepen organiseren kleine activiteiten waarbij de buurtbewoners aan mee kunnen doen (denk aan: bewegingsactiviteit, iets creatiefs, samen koken etc.)

Overige materialen volgen binnenkort.

Vorig artikelVlaggetjes slinger pasen
Volgend artikelWoordkaarten kunst
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in