Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen!

0
23168
kinderboekenweek 2022 gi-ga-groen

Dit is de verzamelblog met alle leestips, leesbevorderende materialen en activiteiten en invulling van dit thema in de klas.

Lezen moet centraal staan!

Inderdaad, het uitgangspunt is het lezen en leesbevordering. Bij alle activiteiten zou het moeten stimuleren om te lezen. Omdat we dit elk jaar willen combineren met een thema is het belangrijk om dit jaar boeken te kiezen waarbij natuurbeleving centraal staat. In dit overzicht een aantal tips voor de kinderboekenweek. Dit zijn niet allemaal geselecteerde boeken, maar tips voor groep 1-6 waar je mee aan de slag kunt:

Tim de boswachter

Bij het project ‘het bos‘ kun je materialen vinden die je kunt gebruiken bij het werken over de boswachter. Een review over dit boek en tips om dit boek in te zetten in de klas lees je hier.

De blaadjesdief

Bij het prentenboek ‘de blaadjesdief’ heb ik een blog geschreven met lestips en lesmateriaal.

De moestuin van Heer Hermelein en Kereltje Konijn

Passend bij dit project is de themapagina ‘de tuin‘ Hier zal binnenkort nog meer materiaal aan toegevoegd worden.

Supergroen – over helden en schurken in het voedselbos

Bij dit leesboek voor kinderen die alles van de natuur willen weten heb ik een blog geschreven met lestips en lesmateriaal bij Supergroen.

De pit

Een geschikt prentenboek voor peuters en jonge kleuters. De projectpagina appels is hierbij heel geschikt. Er volgt nog materiaal.

Thematisch werken over kinderboekenweek Gi-ga-groen

Mijn advies is om al snel na de start van het schooljaar te starten met een project dat verbonden is met het project van de kinderboekenweek. Zeker in de groep 1 t/m 3 kun je hier echt meerdere werken aan werken en kun je daarnaast het groepsvormingsproces hierin meenemen. De volgende projecten kan ik je adviseren:

Leesbevorderende activiteiten

De volgende leesbevorderende activiteiten zijn zowel school- als groepsbreed in te zetten en heeft als doel om niet het thema centraal te zetten, maar een leesactiviteit in een thematisch onderwerp te vormen. Het aanbod zal de komende periode verder uitgebreid worden:

Bewegend leren in de natuur

Tijdens deze periode is het natuurlijk fijn om de natuur in te gaan. Lezen (of spelling/rekenen) in de natuur kun je op veel verschillende manieren doen. In dit overzicht van de bewegend leerlessen kun je vast leerzame activiteiten halen!

Leesbingo

Na voorgaande jaren heb ik ook dit jaar weer een leesbingo gemaakt. Deze leesbingo is niet alleen tijdens de kinderboekenweek in te zetten, maar zou elke herfst ingezet kunnen worden. Er zijn verschillende varianten, waarbij je kunt kiezen om het aantal gelezen verhalen af te kleuren of met opdrachten de natuur in te gaan en te lezen. De leesbingo is er niet alleen voor in de vakantie, maar kun je ook bij de start van de kinderboekenweek inzetten.

–> Bekijk hier de leesbingo

Gooi een gi-ga-groen verhaal!

gi-ga-groen

Een leuke activiteit om zelf een verhaal te schrijven. Hier kun je een uitleg en bijbehorend materiaal vinden.

Lezen en spellen met natuurlijke materialen

herfstbladeren

Met herfstmateriaal kun je leuke activiteiten uitvoeren. In deze blog kun je activiteiten bij verschillende lees-, spelling en rekendoelen vinden. En heb je geen natuurlijk herfstmateriaal tot je beschikking? Dan maak je gewoon gebruik van de downloads.

Rekenactiviteiten rond natuur/herfst

De volgende materialen kun je op deze website vinden:

Sla op de bel!

rekenen met herfstmateriaal

Met sla op de bel werk je aan rekendoelen. En natuurlijk hebben de spelmaterialen een herfstig uiterlijk gekregen.

Creatieve activiteiten

Ben je op zoek naar ideeen op creatief vlak? In de blog ‘6x gi-ga-groene activiteiten’ ga je aan de slag met activiteiten rond natuur of met natuurlijke materialen.

Klasinrichting

Bij de start van het schooljaar kun je je klas al in een giga-groene-aankleding brengen. Lekker het hele jaar van de natuur genieten.
Je kunt dan denken aan de dagritmekaarten tropical , dagritmekaarten natuur of het klassenthema ‘het bos’ waarbij je deze bordkaarten kunt gebruiken.

Daarnaast kun je laten zien dat het een feest is met de vlaggetjes en natuurlijk helemaal passend bij het thema van dit jaar: Gi-ga-groen!

Vorig artikelKennismakingsspel voor onderbouw: dit en dat-spel
Volgend artikelDe eerste schooldag: zo pak je deze dag aan!
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in