Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen!

0
100

Dit is de verzamelblog met alle leestips, leesbevorderende materialen en activiteiten en invulling van dit thema in de klas.

Lezen moet centraal staan!

Inderdaad, het uitgangspunt is het lezen en leesbevordering. Bij alle activiteiten zou het moeten stimuleren om te lezen. Omdat we dit elk jaar willen combineren met een thema is het belangrijk om dit jaar boeken te kiezen waarbij natuurbeleving centraal staat. Deze tips kan ik jou geven:

  • Tim de boswachter (gr. 3-4)
  • De blaadjesdief (gr.1-2-3)
  • De moestuin van Heer Hermelein en Kereltje Konijn
  • ?

Bovenstaande boeken zullen ook verwerkt worden in onderstaande projecten.

Thematisch werken over kinderboekenweek Gi-ga-groen

Mijn advies is om al snel na de start van het schooljaar te starten met een project dat verbonden is met het project van de kinderboekenweek. Zeker in de groep 1 t/m 3 kun je hier echt meerdere werken aan werken en kun je daarnaast het groepsvormingsproces hierin meenemen. De volgende projecten kan ik je adviseren:

Leesbevorderende activiteiten

De volgende leesbevorderende activiteiten zijn zowel school- als groepsbreed in te zetten en heeft als doel om niet het thema centraal te zetten, maar een leesactiviteit in een thematisch onderwerp te vormen. Het aanbod zal de komende periode verder uitgebreid worden:

Bewegend leren in de natuur

Tijdens deze periode is het natuurlijk fijn om de natuur in te gaan. Lezen (of spelling/rekenen) in de natuur kun je op veel verschillende manieren doen. In dit overzicht van de bewegend leerlessen kun je vast leerzame activiteiten halen!

Klasinrichting

Bij de start van het schooljaar kun je je klas al in een giga-groene-aankleding brengen. Lekker het hele jaar van de natuur genieten.
Je kunt dan denken aan de dagritmekaarten tropical of het klassenthema ‘het bos’ waarbij je deze bordkaarten kunt gebruiken.

Daarnaast kun je laten zien dat het een feest is met de vlaggetjes en natuurlijk helemaal passend bij het thema van dit jaar: Gi-ga-groen!

Vorig artikelKennismakingsspel voor onderbouw: dit en dat-spel
Volgend artikelDe eerste schooldag: zo pak je deze dag aan!
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in