Kinderboekenweek 2018: Kom erbij-activiteiten voor groep 3/4

1
6442
kinderboekenweek 2018: Kom erbij-tips

 

 

Afbeelding: Pixabay

In oktober 2018 en in maart 2019 is het kinderboekenweek 2018 /jeugdboekenmaand 2019 in Nederland en Belgie met als thema vriendschap oftewel ‘Kom erbij!’
Deze week en maand staan in het teken van het bevorderen van het lezen en kinderen daar enthousiast voor te maken. In deze blog geef ik je graag tips om in groep 3/4 (of eerste en tweede klas) te werken rond vriendschap.

 

De kinderboekenweek 2018 en jeugdboekenmaand 2019 draaien om het onderwerp vrienden en vriendschap. De tips in deze blog zijn geschikt voor groep 3 en 4 oftewel het eerste en tweede leerjaar.

Vriendschappelijke activiteiten in de klas

Binnen de klas kun je veel activiteiten ondernemen rond vriendschap. Mijn uitgangspunt bij het verzinnen van de activiteiten is dat het in relatie staat met taal/woordenschat of lezen.

Brieven schrijven

Vroeger had je penvrienden…tegenwoordig is contact snel gelegd door social media. Het kan erg leuk zijn om je weer in de tijd van toen te verdiepen en een brief te schrijven naar een onbekende. In de verschillende facebookgroepen is er regelmatig een oproep om klassen naar elkaar te laten schrijven. Maak met een brief nieuwe vrienden!

 


Samenwerkingsspellen

In de gouden en zilveren weken spelen we vaak samenwerkingsspellen. Maar waarom niet tijdens deze kinderboekenweek? Je leert elkaar juist goed kennen door samen bezig te zijn!  Hier kun je dan ook de afspraak ‘Je zegt geen nee, maar speel je met ons mee? in de praktijk brengen. Dus… kom erbij!  Juf Maike geeft tips in haar lespakket, maar ook Juf Anke deelt haar tips.

kinderboekenweek 2018

Ik kies een boek voor jou…

Goede vrienden kennen elkaar door en door en wanneer je nieuwe vrienden ontmoet, leer je elkaar ook leren kennen.  Ga aan de slag met de werkvorm ‘wandel en wissel uit’ Koppel twee leerlingen aan elkaar en laat ze aan elkaar vertellen over zichzelf:  hobby’s, interesses, boeken/films etc. Geef ze tijd om aan elkaar vragen te stellen.

Nadat dit ‘vragenrondje’ laat je de maatjes een boek voor de ander uitkiezen. Deze kun je als verrassing laten inpakken. Geef nu de kinderen de tijd om het boek (wat ze anders misschien niet zelf gekozen zouden hebben) lezen. Voor de bovenbouw zou je dit ook kunnen doen en de kinderen laten vertellen waarom zij dit boek voor de ander gekozen hebben.

Jij bent mijn vriend!

Als vriend schrijf je natuurlijk in een vriendenboekje! Maak een groepsvriendenboek, want iedereen hoort erbij!  In mijn eerdere blog: het vriendenboekje kun je meerdere templates voor verschillende groepen vinden.

Een verhaal van/over mijn vriend

Ken je de eerdere edities van Gooi een verhaal?  Zo zijn er al edities voor groep 3-4, een feestverhaal of een sinterklaasverhaal.  Het principe is eigenlijk dat een kind een fantasieverhaal gaat schrijven. Alleen krijgt hij de personages, de plaats en de activiteit door te dobbelen.  Welk spannend verhaal weet mijn vriend over mij te vertellen?

verhaal schrijven kinderboekenweek 2018

Download:  Gooi een vriendenverhaal!

Als vrienden het project afsluiten…

Natuurlijk moet de vriendschap voortgezet worden en hebben de kinderen misschien wel nieuwe vrienden gemaakt.
Al eerder schreef ik in mijn blog over openingen en afsluitingen voor de kinderboekenweek. Eén van deze activiteiten past dit jaar bijzonder goed bij dit thema! Daarom zet ik deze nog even in de schijnwerpers:



Vossenjacht met boekenvrienden

Ken je deze boekenvrienden? Spekkie en Sproetje, Vos & Haas, Ellie & Nellie, Agent & Boef, Saskia & Jeroen of voor de jongere kinderen Jip & Janneke, Kikker en zijn vrienden, Pluk en vrienden en zo zijn er ook voor de oudere kinderen leuke vrienden te vinden in de boeken.

Afbeelding: theaterweb.nl

Vossenjacht kan een hele school laten ‘verbroederen’. De bovenbouwgroepen verkleden zich als de boekenvrienden en stellen zich op in de omgeving van de school met een boek over deze boekenvrienden in de hand.
De kinderen van de groepen 1 t/m 6 (of 1e t/m 4e leerjaar) kunnen op zoek gaan naar de vrienden. Je kunt de jongste kinderen laten begeleiden door de oudste kinderen. Wanneer de vrienden gevonden zijn, lezen ze een fragment voor uit het boek. Zo maken de kinderen kennis met de leuke vriendenverhalen!

Psstt… misschien is het ook heel leuk om dit vriendenlied van Spekkie en Sproet te zingen!

 

 

Vorig artikelBoekentips voor groep 3-4
Volgend artikelGa je mee naar buiten voor een educatieve wandeling?
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in