Kind van de dag

0
13348
kind van de dag

De afgelopen jaren heb ik op meerdere scholen persoonlijke aandacht mogen besteden aan het ‘kind van de dag’  Er waren veel verschillen, maar het doel was de overeenkomst. In deze blog vertel ik je graag meer over het kind van de dag, het waarom en de praktische uitvoering in de klas.  Ik ben ook benieuwd naar jouw praktische ideeën: deel ze gerust in de reacties onder deze blog.

 

Kind van de dag

Wat is nu een kind van de dag? Elke tijdsperiode (wekelijks, dagelijks of ?) heeft een kind in de klas een bijzondere dag. Deze dag staat het kind in de belangstelling en aandacht van de klas en leerkracht. Deze dag is de aandacht van een ieder gericht op dit kind. Dit kind laat deze dag zien of horen wie hij/zij is en waar zijn of haar kwaliteiten liggen.  Dit project is goed voor de sociaal- en emotionele ontwikkeling van alle kinderen. De kinderen leren o.a. het geven van complimentjes, zich zichtbaar durven maken in de klas, complimenten in ontvangst nemen, bewustwording van de ander, waardering krijgen voor elkaar.

Welke invulling?

Aan het principe kind van de dag kun je veel verschillende invullingen geven. Ik heb er meerdere gezien en ervaren, maar ook zelf een aantal bedacht. Welke invulling je er aan geeft is afhankelijk van de groep, de leeftijd van de kinderen en hoe je alles organiseert. Regelmatig heb ik gezien dat de kind van de dag een benaming krijgt zoals  zon(netje) van de dag/week of ster van de dag/week. Allemaal leuke namen waarbij duidelijk is het kind of een ster is of in het zonlicht staat deze dag. Wanneer je hier voor kiest is het natuurlijk erg leuk dat je een ster of zon laat terugkomen bij de invullingen.  Wat kun je op zo’n dag allemaal doen?  Kijk maar met mij mee naar een aantal activiteiten:

Zonnetje van de dag

Je maakt zowel voor de ouders als kinderen zichtbaar welke kinderen hebben mogen stralen in de klas. Bij een kind kun je verwijzen naar een compliment dat op dat moment gegeven is. Elk naamkaartje wordt aan het eind van de dag/week opgehangen als zonnestraal. Aan het eind van dit project kun je met de kinderen samen terugkijken: welke complimenten zijn er gegeven? Wat heb je ermee gedaan?  Waar moet je aan terugdenken wanneer je de zonnestraal ziet?

Ik-boxWie ben ik? -box / de schatkist

Soms kennen de kinderen elkaar en jij het kind helemaal niet zo goed als je dacht. Laat vooraf een kind een box, doos of schatkist vullen met materialen waaraan hij of zij waarde hecht. Laat het kind vertellen of wat hem of haar bezighoudt en waarom bepaalde materialen zo veel waard zijn. Zo ontdek je de schat die in ieder kind verborgen zit.

Complimentendiploma

Je kunt samen met de kinderen een diploma of certificaat maken waarbij je elk kind een compliment op het diploma laat schrijven. Bij kleuters kun je ervoor kiezen om zelf het compliment op te schrijven.

Complimentenkring

De complimentenkring kun je combineren met het complimentendiploma, zeker voor oudere kinderen. Voor het jonge kind is de complimentenkring alleen ook voldoende. Tijdens de complimentenkring mag het kind dat centraal staat op de meester- of juffenstoel zitten. Het kind zelf krijgt de leiding en mag zelf kiezen welk kind een compliment mag geven.  Vooraf is het belangrijk om de kinderen te leren hoe je een compliment geeft, hoe je een compliment ontvangt en welke inhoud een compliment heeft.  Aan het eind van de complimentenkring vraag ik altijd aan het kind welke compliment het meeste indruk heeft gemaakt en waarom. Zo kun je altijd verassende antwoorden ontvangen!

Bijzondere activiteiten

Je kunt het kind dat centraal staat zich speciaal te laten voelen door extra activiteiten aan te bieden die alleen beschikbaar zijn voor kinderen van de dag.  Deze activiteiten heb ik op verschillende scholen gezien en misschien kun je iets met deze voorbeelden: 15 minuten spelen op de gang met een aantal kinderen of een kopje warme chocolademelk/thee te drinken. Je geeft het kind het gevoel deze dag speciaal te zijn.

 

Hoe organiseer je deze dag?

Het is natuurlijk belangrijk dat er bij de start van de dag duidelijk is welk kind deze dag centraal staat. Een goed pedagogische aanpak is om iemand te laten kiezen zonder dat daarbij gevoelens komen.  Wanneer je de klas laat kiezen voor een kind, krijg je toch te maken met vriendjespolitiek. Bedenk voordat het schooljaar begint hoe je dit gaat aanpakken. Zorg ervoor dat iedereen op dat moment aan de beurt zou kunnen komen. Een voorbeeld kan zijn om elke keer een naamkaartje te trekken uit een pot of…?

Laat deze dag elke keer met dezelfde structuur verlopen en leg het accent op alles wat dit kind goed kan en hoe het kind naar andere kinderen is. Stimuleer de kinderen om zelf een rol te nemen en dat je al leerkracht vooral moet begeleiden.

 

Afbeeldingen:  Pixabay

Vorig artikelLuuk & Lotje – Het is winter!
Volgend artikelTaalontwikkelingsstoornissen in de klas
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in