Kerst

Taal- en leesactiviteiten

De volgende activiteiten rond lezen, taal en spelling zijn beschikbaar op jufanja.eu:

Kerstleesbingo

kerstleesbingo

Het is van belang om het leesniveau in de kerstvakantie op niveau te blijven houden. Door dagelijks te blijven lezen moet dit zeker lukken. En op vele winterse en kerstige manieren maakt deze kerstleesbingo er een leuke activiteit van!

Lezen, lezen en bingo!

leesactiviteit kerst

Voor de kerstvakantie speel je natuurlijk ook bingo met de kinderen in groep 3. De kinderen zien een afbeelding op het bord en kleuren de kerstbal met het woord. De bingokaarten zijn op drie niveaus gemaakt, zodat iedereen een succeservaring heeft!

Een kerstkaart voor een ander

kerstkaart

Vanuit de kerstgedachte kun je samen met de kinderen een kerstkaart versieren en deze naar een buurgenoot, oudere of iemand die een wens kan gebruiken sturen. Alle kerstkaart printables kun je hier vinden.

Rekenactiviteiten

De volgende activiteiten zijn geschikt voor de groepen 1 t/m 4:

Kerstboom cijferspel

Voor de kinderen in de kleutergroepen is deze kerstboom cijferspel op verschillende niveau’s te spelen. Versier de kerstboom door met de dobbelsteen te gooien.

Hang de kerstballen in de boom!

kerst spel rekenen

Voor de kinderen in de kleutergroepen is deze kerstboom cijferspel op verschillende niveau’s te spelen. Versier de kerstboom door met de dobbelsteen te gooien.

 Bewegend leren met kerstballen

bewegend leren rekenen kerst

Zelfs een rekenactiviteit in kerststijl hoort er natuurlijk bij. Even lekker naar buiten en ondertussen leren. De kinderen leren met deze bewegend leeractiviteit de getallen te sorteren bij de juiste tientallen. 

Kleikaarten kerst

Zelfs een rekenactiviteit in kerststijl hoort er natuurlijk bij. Even lekker naar buiten en ondertussen leren. De kinderen leren met deze bewegend leeractiviteit de getallen te sorteren bij de juiste tientallen.

Digibordlessen kerst

digibordles kerst; splitsen

In de digibordles ‘Hoeveel kerstballen hangen er in de tweede boom’ oefenen de kinderen van groep 3 met splitsen. Deze digibordles kunt u gebruiken wanneer u het programma Powerpoint bezit.

Voor de kinderen in de kleutergroepen is er deze digibordles waarbij de kinderen de kerstballen in de boom tellen.

Versiering in de klas

Low-budget kerstversiering

kerstversiering

Nog niet in het bezig van veel versiersels om een sfeer in de klas te brengen?  Met deze low-budgettips kun ook jij in de klas van een kerstsfeer genieten.

Kerstslinger

kerstversiering klas

Maak een slinger om de klas te versieren. Er zijn verschillende versies: kersttekst of zelf inkleurbare kerstvlaggetjes.

Kerstontbijt, lunch of kerstdiner

hapjes voor kerstdiner
brownie kerstbomen

Maak er een feestelijke kerstontbijt/lunch/diner van door verschillende feestelijke hapjes op tafel te zetten:
Kerstboom-cupcakes
Deze hapjes maak jij voor het kerstdiner!

Kerstplacemats

Met één van deze kerstplacemats versier jij de tafels tijdens het kerstdiner (gekleurd geprint of zelf in te kleuren)

Achtergronden in kerstsfeer

achtergronden kerst

Of je nu de school, thuis of een thema- of boekentafel wilt inrichten? Deze achtergronden garanderen een kerstfeer met het christelijke kerstverhaal. Vergroot de platen eventueel tot A3 formaat bij grote ruimtes. Laat gerust platen weg en koppel de platen aan elkaar.

Kerstviering

Natuurlijk sluit je de kerstperiode af met een kerstviering. Hierbij een opzet voor een kerstviering in de groepen 1 t/m 4 (onder- en middenbouw)

Zo vier je kerst in de klas

In deze blog lees je alles over hoe je kerst kunt vieren in de klas.

Deel de kerstgedachte met anderen

Kerst is de tijd dat je er voor elkaar moet zijn. Deze gedachte moeten wij ook meegeven aan de jongere generatie. In de klas kun je door kleine activiteiten ook aandacht aan de ander geven.