Het wenmoment: kennismaken met een nieuwe groep

1
18267
wenmoment

Wanneer de formatie dan (eindelijk) bekend is voor de ouders en kinderen organiseren sommige scholen een kennismaking, wen of doorschuifmiddag. In deze blog vertel ik je meer over de kennismaking met je nieuwe groep en de invulling van dit moment. 

‘Een kennismakingsmoment is waardevol voor zowel leerling als leerkracht!’

 

Kennismaken met nieuwe groep



Waarom een kennismakingsmoment plannen?

De kennismakingsmomenten worden georganiseerd om kinderen te laten kennismaken met de nieuwe leerkracht en daarbij dus een stukje vertrouwen en veiligheid te bieden voor volgend schooljaar. De overgang naar een nieuw leerjaar of een nieuwe klas kan soms voor veel onzekerheid bij kinderen zorgen. Met dit moment kan een kind hij een band opbouwen met de nieuwe leerkracht, maar ook kennismaken over wat hij gaat leren in de volgende groep.  Maar niet alleen voor de kinderen in zo’n middag fijn, ook voor de leerkracht.

Naast dat je een moment hebt, waarbij je de klas leert kennen. (want ja, ook leerkrachten vinden het elk jaar weer spannend hoe alles reilt en zeilt binnen een nieuwe groep) en ook een band opbouwen is zeer waardevol voor de leerkracht. Tijdens dit moment kun je als leerkracht direct al observeren. Elk jaar valt mij al iets op tijdens de activiteiten. Dit kan iets zijn op het gebied van gedrag, sociaal-emotioneel, zelfstandigheid, werkhouding of taakgerichtheid. Met deze informatie kun je het jaar starten door op één van deze gebieden in te zetten en extra aandacht te geven naast de algemene aanpak. Ook kun je al veel zien/horen over de contacten van kinderen met elkaar. Dit is soms handig, voor wanneer je zelf een groepjesindeling gaat maken.

 

‘Tijdens een kennismakingsmoment bouw je aan een vertrouwensband en een stuk veiligheid in de nieuwe klas’ 

kennismaken nieuwe klas

Hoe ziet zo’n kennismakingsmoment eruit?

Elke leerkracht zal een andere invulling geven aan het kennismakingsmoment. Toch kan ik je een aantal tips geven:

  • Geef een makkelijke variant van nieuwe leerstof dat specifiek is voor het nieuwe leerjaar.
  • Zorg ook voor een moment waarbij de kinderen ‘vrij werken’. Je kunt dan zelf ook individuele gesprekken aangaan én kinderen kunnen ook met elkaar kennis maken. Je hebt nu ook tijd om te observeren.
  • Zorg voor een (korte) sociale activiteit (bijv. een les uit Kanjertraining of Vreedzame school) dat gericht is op samenwerken.
  • Neem ook de tijd voor een creatieve verwerking die je terug kunt laten komen in de klasinrichting van het volgende schooljaar. Op pinterest kun je leuke ideeën hiervoor vinden.
  • Bij de kleutergroepen is het van belang om een gezamenlijke activiteit in de kring uit te voeren, maar ook zeker een moment voor spel in de hoek of buiten. Blijf hierin ook zoveel mogelijk in de normale dagstructuur.

wenmoment kleuters

Organisatie

Vooral de organisatie kan wat meer tijd kosten. Toch weegt dit niet op egen alle voordelen. Probeer zo veel mogeijk om in ieder geval één van de nieuwe leerkrachten in het nieuwe klaslokaal te ontmoeten. Wanneer een duo een moment kan vinden om langs te komen is dat helemaal fijn.
Afhankelijk van de lengte van het moment kan het zijn dat je even hulp nodig hebt van bijv. onderwijsassistenten of ambulante mensen om even groepen op te vangen.

Ik heb op scholen gewerkt waarbij er een hele middag geschoven werd of scholen waarbij er sprake was van een uur. Waar je ook voor kiest, zorg voor een goede organisatie die voor iedereen duidelijk is. Zo ervaren de kinderen ondanks een veranderde omgeving toch een stukje rust.

Lees meer:

 

Vorig artikelEigenaarschap van leerling bij de overdracht
Volgend artikelStekkels: een uitdaging voor elk kind?
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

1 REACTIE

  1. Hallo Anja,

    Wat een leuke ideeën staan er op jouw site.
    Ik word er helemaal enthousiast van.
    Graag zou ik de naamkaartjes van Zoem gaan gebruiken.
    Maar er staat dat je moet inloggen.
    Kan ik zo”n inlogcode krijgen?
    Groeten van Petra

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in