Leesbingo met boeken van vroeger

0
8383
leesbingo kinderboekenweek 2020

De kinderboekenweek van 2020 is van 30 september tot 11 oktober. Dit jaar staat het in teken van geschiedenis met de titel:  En toen..
Elke dag schrijven we geschiedenis en geschiedenis kan kort of langer geleden zijn. Er is veel geschiedenis te vertellen over de familie, het land waar je woont en de landen om ons heen. Het verhaal gaat elke dag verder… Ontdek de geschiedenis door deze leesbingo kinderboekenweek.

leesbingo kbw 2020 en toen

Leesbingo kinderboekenweek 2020: En toen

De kinderboekenweek moet eigenlijk draaien om lezen, leesbevordering en verhalen. Om juist dit te bevorderen in combinatie met de geschiedenis maakte ik ook dit jaar weer een leesbingo. Deze leesbingo’s maakte ik al eerder: voor altijd jong en feestelijke leesbingo.

Hoe werkt een leesbingo?

Bij de start van de kinderboekenweek krijgen de leerlingen een leesbingoblad. De kinderen gaan op zoek naar verhalen over de aangegeven tijd. Wanneer ze een verhaal gelezen hebben, vinken ze de afbeelding over deze tijd af. Heel soms kun je er twee tegelijk aankruisen. Wie heeft er als eerst bingo?
Nog leuker is wanneer je een kleine prijsje koppelt aan een bingo.

Deze leesbingo bevordert het lezen en laat kinderen ook gerichter kijken naar andere verhalen naast de eigen favoriete onderwerpen.

leesbingo kinderboekenweek 2020

Hoe zet je deze leesbingo tijdens de kinderboekenweek in?

Je maakt allereerst een keuze voor een versie. Welke onderwerpen passen beter bij jouw kinderen? De bovenbouwversie heeft een net wat andere onderwerpen dan de middenbouw. Wanneer je een ruim assortiment boeken op school hebt (wat overigens eigenlijk elke school zou moeten hebben) kun je één van de versies gebruiken. Anders is het belangrijk om in ieder geval boeken bij de bieb te lenen die passen bij de onderwerpen. Het is aan te raden om meerdere boeken per onderwerp te lenen per klas.

Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een leeg exemplaar die je in elk document kunt vinden en zelf afbeeldingen zoekt bij de boeken die jij wil aanbieden.

Ook kun je juist kiezen om de leesbingo uit te delen met de specifieke titels passend bij het onderwerp. Overigens is het dan wel lastig om alle kinderen in jouw klas dat boek te laten lezen in zo’n korte periode. Je hebt dus de vrijheid om de leesbingo te vormen naar eigen inzicht en passend bij jouw klas of school.

Ga jij aan de slag met deze leesbingo? Maak een foto, deel ‘m en tag mij @jufanja.eu

Downloads leesbingo en toen:

 

 

Vorig artikelVerrassende openingen van kinderboekenweek 2020: En toen…
Volgend artikelStart schooljaar: Met deze checklist richt jij je klas in!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in