De bekroonde maker van ‘het geheim van de zwarte rots’ komt met een nieuw prentenboek over Julius Muis. En Julius Muis leert op sociaal vlak de kinderen om open te staan voor anderen en samen te werken.
Julius Muis
Titel: Julius Muis
Oorspronkelijke titel: a mouse called Julian
Auteur: Joe Todd-Stanton
Uitgever: Leopold Amsterdam
Eerste druk 2020
Verhaalschets
Julius Muis leeft alleen in zijn holletje. Julius heeft geen behoefte aan anderen en is zich bewust dat er vele andere holletjes zijn met anderen. Hij vindt het prima zo. Totdat er onverwachte bezoek komt. Hij zal samen met het bezoek zijn eten moeten delen. Maar als zijn bezoek verdwenen is, blijkt het bezoek zijn hele leven verandert te hebben.
Over het prentenboek
Introverte kinderen kunnen zich zeker vinden in de persoonlijkheid van Julius. We maken namelijk kennis met de wereld om Julius waar veel dieren zijn, maar zien ook dat Julius zich bewust afsluit van de wereld om hen heen. Het prentenboek laat niet alleen de situatie van Jullius zien en horen, maar laat ook zien wat er om hem heen gebeurt. Het prentenboek heeft soms paginagrote afbeeldingen, maar soms is er ook een pagina gevuld met twee horizontale tekeningen. De wereld om hen heen wordt duidelijk gemaakt door het hele landschap met alle holletjes te tekenen. In elk holletje gebeurt er wel iets, waardoor er veel te zien is. Daarnaast maakt het duidelijk hoe het fijne leven van Julius eruit ziet. In het hele prentenboek zijn de aardse kleuren terug te vinden wat erg passend is bij het natuurleven in het verhaal.
Verhaalschets
Maar Julius heeft een aantal dieren die hem graag vangen. Julius lijkt dit niet te merken, maar de behendigheid en listigheid van de dieren zou moeten betekenen dat Julius gevangen wordt. Maar helaas loopt het anders en zit Julius met de kop van een vos in zijn hol opgescheept. Ondanks de angst voor de vos, besluit hij dat het toch nodig is om de vos te helpen om hem kwijt te raken in zijn hol. Hoe hij zijn best ook deed, de vos zit muurvast. Dus zaten ze met z’n tween in een hol, waarbij ze samen eten en praten. En ontdekte Julius dat het helemaal niet zo erg is om een gast te hebben. Maar op het moment dat hij weer alleen is en alle dieren zoals anders ontwijkt, voelt dit toch anders. Maar voordat Julius hier van kan leren maakt hij kennis met de kerkuil en deze heeft toch andere plannen. Echte vrienden zijn er voor je, ook voor Julius!
Zo zet je Julius Muis in!
Dit prentenboek sluit erg aan bij de gouden- en zilveren schoolweken. Het heeft een sociaal-emotioneel karakter en kan aansluiten wanneer je werkt over groepsvorming, samenwerken, samen delen of contact maken met anderen.
Sommige kinderen zullen zich helemaal herkennen in Julius, terwijl dit voor anderen minder is. Zij zullen niet begrijpen waarom iemand alleen is. Overigens past het alleen zijn nog echt bij de ontwikkeling van een kleuter die eerst vooral op zichzelf gericht is en meer open komt te staan voor zijn omgeving. Het prentenboek laat zien dat als je dan met iemand samen bent, je ook in alles samen bent. Samen delen, samen spelen dus. Ik vind de boodschap aan het eind dat je vrienden voor je opkomen als dit nodig is, het belang onderschrijven dat je vrienden nodig hebt.
Het prentenboek zou je ook in kunnen zetten bij de projecten ‘onder de grond‘ of ‘het bos’
Door een samenwerking met Uitgeverij Leopold heb ik dit prentenboek kunnen reviewen. In deze review kun je mijn persoonlijke mening vinden.
[…] Julius Muis […]