Inspiratieblog boeken voor kinderboekenweek ‘worden wat je wil’

0
1155
worden wat je wil

In oktober zetten wij in Nederland de kinderboeken en verhalen centraal tijdens de kinderboekenweek. In 201 is het thema: ‘worden wat je wil’  Hoe mooi is het dat je kunt worden wat je wil? Er zijn zoveel beroepen om te kiezen. Mijn ouders hebben mij altijd gestimuleerd om mijn dromen na te jagen. Zelfs als het iets anders is dan gebruikelijk is binnen de familie. Elk beroep draagt een steentje bij aan onze samenleving.

 

Weet jij al wat je worden wil?

Als kind kun je nog rustig fantaseren over je toekomstige baan. Vaak zijn er een aantal favorieten. Daarom is het ook leuk om eens andere beroepen onder de aandacht te brengen. In deze inspiratieblog geef ik je graag wat ideeën voor het thema met de passende prentenboeken om echt verdieping te geven aan jouw project.

1. De dierenverzorger

Welk kind droomt er niet van om iets met dieren te gaan doen?

2. Wetenschapper

De interesse voor de wetenschap kun je al vroeg aanbrengen bij kinderen. Het prentenboek ‘Ada Wetenschapper’ geeft je veel inspiratie om lekker te onderzoeken en experimenteren.

3. De boer en boerin

Tegenwoordig zijn er minder boeren en is het boeren echt heel anders geworden. Als plattelandsmeisje vind ik het erg belangrijk dat de waarde van het boerenleven met kinderen gedeeld wordt.

4. De boswachter

Toevallig is de kinderboekenweek in de herfst, dus je kunt dit heel goed combineren. De boswachter is vaak onzichtbaar aanwezig. Maar voor het behoud van de natuur heeft hij toch een belangrijke functie.

5. Het zorgpersoneel

De artsen, chirurgen, ambulancemedewerkers en verpleegsters: allemaal doen ze waardevol werk. Dat is de afgelopen tijd maar weer gebleken. Naast de waardering die zij zeker mogen hebben, mogen we dit beroep zeker ook wel onder de aandacht brengen.

Op de themapagina ‘ziek zijn’ kun je veel materialen vinden om je klas in het teken van de zorg te zetten.

6. Leerkracht

Wat hebben wij toch een prachtig beroep he? Voor veel kinderen is de leerkracht een belangrijk persoon in hun leven. Hoeveel kinderen spelen er thuis geen schooltje? Een leuk onderwerp om over te werken.

7. De brandweer

Als we het over de hulpdiensten hebben dan zijn de brandweermannen wel echte superhelden.

 

Op de themapagina ‘de brandweer’ kun je bijbehorende lestips en materialen vinden.

8. De politie

Wie wil er nu geen stoere politieman zijn? Het werk is afwisselend te noemen: anderen helpen, bonnen schrijven en speuren naar boeven. Er zijn er leuke prentenboeken passend bij dit beroep:Op de themapagina ‘de politie’ kun je bijbehorende lestips en materialen vinden.

9. De kok en obers

Lekker koken is een talent en een avondje uit perfect verzorgen dat kunnen de obers wel.

Op de themapagina ‘het restaurant’ kun je bijbehorende lestips en materialen vinden.

10. De piloot

Wie droomt er nu niet van om zo’n groot vliegtuig, helikopter of een stuntvliegtuig te besturen?

Zo heb ik al 10 beroepen bij elkaar waar je al over kunt werken. Maar weet je dat de keuze in dit geval reuze is? Misschien dat de volgende 9 beroepen meer aanspreken?

 

 

11. De voetballer

Door de Olympische spelen en het EK is dit een sportief jaar. Er zijn dus nog genoeg andere sportmensen de je onder de aandacht kunt brengen 😉

 

12. De kunstenaar

Ik noem het algemeen de kunstenaar, maar er zijn zoveel beroepen die met kunst hebben zoals de schilder en de beeldhouwer. Ontdek hoe het werk van een kunstenaar eruit ziet!

Op de themapagina ‘kunst’ kun je bijpassende lestips en materiaal vinden.

13. De bouwvakker en de architect14. De astronaut

 

15. De kapper

Hoe fijn is het als je haren lekker in model zitten? Veel kinderen geven aan dat ze graag kapper willen worden. Ervaar het kappersvak!

16. De tandarts

De eerste keer naar de tandarts is altijd even spannend. Laat de kinderen op een vrijblijvende manier kennis maken met mondzorg.

Op de pagina ‘de tandarts’ kun je lestips en materiaal vinden voor in de klas.

17. De bakker

Zelf geniet ik altijd heel graag van alle lekkers van de bakker en vind ik het zelf ook erg leuk om te bakken. En ook met kinderen!

18. De vuilnisman

19. De archeoloog

 

Dit zijn negentien beroepen die je breed zou kunnen uitwerken. Sommige van de beroepen zou je zelfs nog kunnen specificeren. Vanuit welk beroep je ook gaat werken, probeer verdieping aan te brengen in het onderwerp. Want elk beroep is meer dan het algemene beeld. 

 

In deze blog maak ik gebruik van affiliatelinks naar bol.com. Bij elke aankoop ontvang ik een bedrag dat mij mogelijkheden geeft om materiaal te blijven ontwikkelen.

 

 

 

Vorig artikelHet duistere pretpark – Cis Meijer
Volgend artikelTo do lijstje effectief inzetten
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in