Hoe ik in de wintertijd ’s ochtends uitgerust wakker kan worden…

0
2908
uitgerust wakker worden

 

De wintertijd; elk jaar weer kijk ik hier tegen deze tijd van het jaar op! De korte dagen, de lange donkere nachten en de moeheid die hierbij hoort. Nee, genieten van de herfst en winter kan ik minder. Herkenbaar? Ik ben eens op zoek gegaan naar een manier om wat meer uitgerust wakker te worden en op zoek gegaan naar een manier om de winterblues uit te schakelen.

wintertijd; hoe uitgerust wakker worden

 

 

licht in de wintermaanden

Wat zijn de winterblues?

In de winterperiode loopt onze biologische klok niet meer gelijk met het daglicht. De kale bomen, guur weer en in het donker opstaan en weer naar huis gaan, kan zorgen voor een sombere stemming.  Iedereen heeft hier wel in een bepaalde mate last van, maar dit kan erg verschillen van persoon tot persoon. Klachten als moeheid/lusteloosheid, overdreven slapen en prikkelbaar zijn horen hier helemaal bij.
Ondanks dat het in deze periode in Nederland ‘erbij’ hoort, kun je dit altijd proberen te voorkomen. Hoe?  Ik vertel je hier graag meer over.

 

’s ochtends uitgerust wakker worden: hoe?

Zelf ligt het probleem, naar mijn gevoel, bij het tekort aan daglicht. Dit jaar heb ik dus actie ondernomen. Dit jaar wil ik deze winterblues verminderen!

Wake – up light

Ik ben dus op zoek gegaan naar een product dat mij kunstmatig uit mijn slaap moet kunnen laten ontwaken. ’s Zomers wordt ik rond 6 uur natuurlijk wakker, in de winter zal ik zeker niet voor 8 uur wakker worden. En als je wekker dan rond half 7 afgaat, kost het mij onnoemelijk veel moeite om dan uiteindelijk ook echt wakker te worden. Een aantal wekkers om de paar minuten zetten, zorgt ervoor dat ik een half uur later wakker ben. Wakker ja, maar zonder uitgerust gevoel.

Dit jaar gaat het dus anders! Al ruim voordat we weer over gaan op de wintertijd ben ik dus gaan rond zoeken. Er zijn veel verschillende wake-up lights die het kunstmatige licht nabootsen. Maar wanneer je de ervaringen van verschillende mensen leest zijn deze mensen niet allemaal zo enthousiast. Er zijn ook zoveel verschillen tussen de producten! Formaat van product, helderheid van licht, instellingen voor licht en muziek etc.

Uiteindelijk is mijn keus gevallen op deze wake-up light van Philips:

hoe ik uitgeslapen kan starten

 

Koop bij bol.com

Waarom ik voor deze wake-up light gekozen heb?
– Een langere periode met opbouwende lichtintensiteit
– Natuurlijke geluid (je kunt ook kiezen voor een radiozender)
– Keuze voor lichtintensiteit
– Prijstechnisch wat duurder, maar veel meer mogelijkheden dan goedkopere modellen en ongeveer vergelijkbaar met duurdere modellen.

 

Maar na hetbestellen bleef bij mij de vraag: Gaat deze wake-up light mijn vermoeidheid verminderen? Ik vond het toch wel een heel groot bedrag om uit te geven en dan wil je er ook wel iets voor terug. Nu… ik kan niet meer zonder!

En waarom dan niet?
– Een half uur voordat ik wakker moet worden gaat het licht aan en dit verloopt heel natuurlijk; ik merk er weinig van. Op wektijd is hij op de intensiteit aangekomen die ik heb ingesteld. Ik word nu elke keer net voor mijn wekker wakker. Dat is een heerlijk gevoel!
– Vriendlief mag nog een uurtje langer blijven liggen. Hij heeft helemaal geen last van het licht. Hij slaap gewoon lekker verder.
– Doordat ik zelf wakker op de juist tijd wakker word, heb ik het gevoel dat ik voldoende geslapen heb.
– De natuurlijke geluiden geven mij een fijn en rustig gevoel om de dag te starten.

Andere pluspunten zijn:uitgerust wakker worden

 • mooie natuurlijke geluiden
 • een licht en wekker in één!
 • mooie vormgeving
 • handig instelbaarNatuurlijk zou ik graag nog meer willen slapen, maar met alleen het weekend uitslapen kom ik nu mijn week door.

 

Natuurlijk licht opdoen in het weekend

Bij guur weer trek ik mij in het weekend graag terug in ons eigen huis. In ons huis verveel ik mij nooit en vermaak ik mij prima. Maar juist in het weekend (voor mij het moment om even bij te tanken) kun je het beste het huis uit gaan. En er niet zomaar op uit, maar echt de natuur in!  Lekker elk zonlicht opvangen en zo zorg je voor de aanmaak van extra vitamine D.  Zo kom je de (werk)week ook weer wat beter door. Lekker warm aankleden en er op uit gaan!


Enkele buitentips:

 • Maak een wandeling of fietstocht over de Hoge Veluwe!  Pak een witte fiets en kies een prachtige route.
 • Maak een leuke wandeling rond de Reeuwijkse plassen, Amsterdamse waterleidingsduinen, Zegerplas of Haarlemmermeerse bos. Wandelingen van 5 tot 10 km zorgen ervoor dat je weer een frisse neus hebt. Natuurlijk zijn er veel meer prachtige omgevingen en misschien ook dichter bij jou in de buurt.
 • Ga een heerlijk rondje hardlopen rond het middaguur. De temperatuur is dan rond het hoogtepunt en met een winterzonnetje kan dit heerlijk zijn.
 • Zoek een hobby die je in de buitenlucht kunt uitvoeren. Dit kan een sport zijn, maar ook door op pad te gaan om prachtige foto’s te maken.

Hoe kun je nog meer de vermoeidheid verminderen?

Vermoeidheid kun je niet alleen verminderen door rekening te houden met het licht of kunstmatig licht te gebruiken. Je kunt je vermoeidheid ook verminderen door:

 • je voedingspatroon aan te passen
 • vitaminen innemen ter ondersteuning
 • sporten

Voedingspatroon

Je voedingspatroon kan veel invloed hebben en niet alleen in de winter. Probeer zo gevarieerd en gezond mogelijk te eten. Probeer zoveel mogelijk suikers te vermijden.  Vitamines kunnen je ook innemen om je opname van vitamines te ondersteunen.

Sporten

Wanneer je sport maak je een ‘geluks’hormoon aan. Je voelt je weer helemaal fit en je lijkt weer energie voor tien te hebben, ook al voel je je wel moe. Zoek een sport die bij je past. Maar een sport in de vrije natuur doet je in de winter zeker goed.  Ik denk dan aan bijv. voetbal, hardlopen of een bootcamp.

 

Ondanks, dat ik al deze bovenstaande acties wel van invloed waren en dat ik mij veel beter voelde, blijf ik geen herfst/wintermens. Ik vind het gewoon niets en kijk altijd erg uit naar de lente en de korte nachten. En..hoe ervaar jij deze periode? Wat zijn jouw tips om de winterblues te voorkomen of te verminderen?

 

 

Lees meer:

 

 

Uitgelichte afbeelding:  Pixabay

 

 

Vorig artikelvijf tips voor regenachtige dagen
Volgend artikelLuuk & Lotje – Het is winter!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in