Rekenen met ijsjes

0
256
rekenactiviteiten met ijsjes thema zomer

Het is bijna weer zomer! Per jaar is het verschillend wanneer het echte zomerweer naar voren komt. Maar over het algemeen zijn er veel mensen blij wanneer het zomer is. Bij zomer denk je al snel aan warmte, prachtige natuur, water en verkoeling. En verkoeling is er alleen maar met ijsjes! Want bij de eerste zonnestralen is het toch tijd voor ijsjes? Spelen met ijsjes is dan de ultieme activiteit! Dit jaar zul je meer zomerse activiteiten vinden, waaronder dit ijsjesspel.

Inhoud van downloads

In deze bundel ontvang je:

 • ijshoorntjes met dobbelsteenstructuur en cijfers 1 t/m 20
 • ijsbolletjes met cijfers 1 t/m 20
 • IJsbolletjes met plus- en minsommen tot 10 en 20.

Activiteiten met download

Er zijn van dit ijsjesspel 3 varianten verkrijgbaar.

De volgende activiteiten zijn met onderstaande download uit te voeren:

 • Tellen: tel de stippen op de ijshoorn en zoek het ijsbolletje met het passende getalsymbool hierbij.
 • Sommen uitrekenen: reken de som uit en schrijf dit met een whiteboardstift op het hoorntje.
 • Betalen: Reken de som uit en betaal het ijsje.
 • Sommen uitrekenen: kies een ijsbolletje en reken de som uit. Voeg een bolletje met het antwoord op de som toe.

Editie 1:

Editie 2: levensechte ijsbolletjes

Editie 3: geillustreerde ijsbolletjes

Gebruik van materiaal

Maak een keuze voor één van de downloads en print de materialen uit. Lamineer de materialen zodat het meerdere malen gebruikt kan worden.

Algemene rekenactiviteiten met ijsjes

Rekenactiviteiten met ijsjes kunnen leuk en leerzaam zijn, vooral voor jonge kinderen. Hier zijn enkele ideeën voor rekenoefeningen met ijsjes:

 1. Telactiviteit: Gebruik ijslollystokjes en laat kinderen ze tellen. Je kunt vragen stellen zoals: “Hoeveel ijslollystokjes heb je in totaal?”, “Kun je vijf ijslollystokjes vinden?”, etc.
 2. Optellen en aftrekken: Gebruik deze ijsjes om eenvoudige optel- en aftreksommen te maken. Bijvoorbeeld: “Als je twee ijsjes hebt en je krijgt er nog drie bij, hoeveel heb je er dan in totaal?”.
 3. Patroonherkenning: Plaats verschillende gekleurde ijsjes in een patroon en laat kinderen het patroon voortzetten. Bijvoorbeeld: rood, blauw, rood, blauw, ….
 4. Sorteren: Geef kinderen een mix van verschillende soorten ijsjes (ijslolly’s, hoorntjes, waterijsjes, etc.) en vraag ze om ze te sorteren op basis van verschillende kenmerken zoals kleur, grootte of type.
 5. Geld en prijzen: Richt een ijswinkel in. Laat kinderen oefenen met geld tellen en betalen voor hun ijsjes.
 6. Meten: Meet de lengte van verschillende ijsjes met een liniaal en vergelijk ze met elkaar. Bijvoorbeeld: “Hoeveel centimeter is dit ijsje?”. Leuk om dan ook echte ijsjes uit de vriezer te laten verschijnen!
 7. Grafieken: Maak een eenvoudige staafdiagram waarin je de favoriete ijsjessmaken van kinderen registreert. Tel het aantal stemmen voor elke smaak en toon het in de grafiek.

Deze activiteiten zijn niet alleen leuk, maar ze bevorderen ook de ontwikkeling van rekenvaardigheden bij kinderen op een speelse manier.

lesmateriaal zomer

Rekenactiviteiten bij downloads

 1. tellen en cijferherkenning: laat de stippen op de ijshoorntjes tellen en zoek het juiste ijsbolletje erbij.
 2. splitsen: Splits het getal op het ijshoorntje. Laat met 2 of meer bolletjes dit getal maken.
 3. optellen en aftrekken: reken de som uit en voeg het toe aan het juiste ijshoorntje. Hoeveel bolletjes kun jij verzamelen?
Vorig artikelVerkleinwoorden oefenen met dieren
Volgend artikelAfscheid nemen van collega’s
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in