Een Hubelino Pi knikkerbaan voor jong & oud!

0
1801
knikkerbaan voor gevorderden

Weet je dat ik vroeger een echte bouwheld was? In ons dorp was er elk jaar een wedstrijd voor jongens en meiden. Helaas waren er altijd maar weinig meiden die dit blijkbaar leuk vonden. Of durfden ze de strijd niet aan? 😉 Op zaterdag konden mijn broers en ik samen de woonkamer bezetten en rustig een lange middag bouwen. Gelukkig zie ik deze liefde ook bij mijn neefjes ontstaan. Wat is er mooier dan het constueren? Wist je dat trouwens dat dit een onderdeel is van de leerlijn techniek?

knikkerbaan vanaf 8 jaar

Techniek op de basisschool

Alle scholen besteden op een andere manier aandacht aan techniek. Soms is er bewust voorgestructureerd lespakket per leerjaar vastgesteld en heeft dit een plek op het rooster. Andere scholen werken met wereldorienterende circuits waar een divers aanbod is. Hoe je ook aandacht aan techniek wil besteden, het gaat er ook welke visie je hebt op techiekonderwijs, welke doelen je wilt behalen en dan om wat je gaat inzetten.
Zelf ben ik opgegroeid met de slogan ‘een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ maar dit heeft mij toen niet enthousiast gemaakt voor de techniek. Naar mijn idee moeten kinderen uitgedaagd worden en de kans krijgen om te ontdekken hoe iets werkt.

In de kleuterklas zette ik dan ook regelmatig een knikkerbaan in. Deze knikkerbaan daagde uit om elke keer weer andere constructies te maken en samen te construeren en uit te proberen. En soms moest er dan ook iets aangepast worden. Je begrijpt dat de knikkerbaan favoriet was.

Hubelino Pi Marble run system

Je snapt dat ik dan ook erg enthousiast werd over de Hubelino Pi Marble run system. Zeg maar: een knikkerbaan voor gevorderden. Een knikkerbaan klinkt misschien een beetje oudbollig maar dat is deze set totaal niet. Met 214 onderdelen zorgt deze knikkerbaan van 8 tot 99 jaar wel voor een uitdaging.
Met een stap-voor-stap beschrijving in het boekje bouw je de baan in een klein half uurtje. Zoek je nog wat extra uitdaging? Je kunt nog losse pakketten kopen met specifieke extra onderdelen.
knikkerbaan voor gevorderden

Over de baan

De onderdelen zijn netjes verpakt in plastic zakjes per onderdeel. Zo kun je alles gesorteerd neerleggen. Daarnaast een duidelijke stap voor stap beschrijving. Soms is het niet direct duidelijk welk stukje je nodig hebt, omdat het er toch net iets anders uitziet. De materialen zijn stevig en van goede kwaliteit.

Hoe je deze baan kunt gebruiken in de middenbouw

* Deze baan nabouwen zal in groep 4 nog veel tijd en aandacht nodig hebben.
* Naast het spelen zullen de kinderen ontdekken dat de knikkers twee verschillende routes kunnen afleggen.
*In groep 5/6 is het erg leuk om de kinderen zelf een extra route bij te laten construeren.

Hoe je deze baan kunt gebruiken in de bovenbouw/VO

* Laat de kinderen niet volgens de beschrijving een knikkerbaan bouwen, maar laat de kinderen dit zelf bedenken/ ontwerpen. Op een later moment kun je hier nog een specifieke opdracht aan geven.
* Laat de kinderen zelf hierbij een beschrijving schrijven/tekenen.
* Kunnen de kinderen een knikkerbaan met bijzondere acties vormen? Bijv een helix of een verrassende weding in een baan?

Van jong tot oud beleeft plezier aan dit materiaal omdat het dan ook zeker geen gewone knikkerbaan is. Door uitdagingen er aan toe te voegen kun je het herhaaldelijk gebruiken in veel klassen.
SBS6 heeft inmiddels een wedstrijdprogramma rond knikkerbanen aangekondigd. Leuk om tegelijkertijd deze Hubelino knikkerbaan in te zetten!  Laat de kinderen tegen elkaar strijden zoals in het programma.
En wat nog leuker is: of je nu 8+ of al 30+ bent: de knikkerbaan blijft je elke keer weer verassen. Elke keer weer een nieuwe uitdaging en zo is en blijft techniek leuk!
Door een samenwerking met Puntsgewijs en Hubelino heb ik deze blog kunnen schrijven. Deze blog is geschreven aan de hand van mijn persoonlijke ervaringen. Meer informatie hierover lees je in mijn disclaimer
Vorig artikelMaak kennis met de superhelden van vroeger!
Volgend artikelSinterklaasfeest: Een eigentijds feest in de klas!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in