Hors, een leesboek voor de paardenliefhebber!

0
1048
review hoe hors een politiepaard werd elisa van spronsen

Ben jij een echte paardenliefhebber? Lees je graag paardenverhalen? Dan heb ik een nieuw boek dat nét even anders is dan de andere paardenboeken. 

 

Hoe Hors een politiepaard werd

 

Titel:  Hoe Hors een politiepaard werd
Auteur: Elisa van Spronsen
Illustraties: Katrien Holland
Uitgeverij: Zwijsen

Verhaallijn

Soesja is verhuisd vanuit de stad naar een dorp. Haar vader werd werkloos en solliciteerde voor verzorger van politiepaarden in opleiding. Ze wonen in een oude boerderij, vlak naast de voor politiepaarden! Eigenlijk vindt ze paarden maar niets. Maar dan ontmoet ze Hors, een vrolijke en eigenwijze merrie. Hors moet een proef doen om te laten zien dat ze een geschikt politiepaard is. Maar of dit gaat lukken?

Waarom je alle wil weten over Horse het politiepaard

Hoe hors een politiepaard werdDit boek is geen verhaal als anderen paardenverhalen. Zelf kan ik mijzelf echt geen paardenmeisje noemen, maar doordat ik opgegroeid ben op het platteland is er vaak wel enige vorm van herkenning.

Dit verhaal is dus geschikt voor alle meiden met enige interesse in politie(paarden) en avontuur. Er komt een nieuw paard in de stal en hij moet bewijzen dat hij het in zich heeft om een politiepaard te worden. Maar eigenlijk geniet Horse meer van een dansje en daardoor is hij erg populair op de school van Soesja. Maar als hij niet geschikt wordt bevonden dan moeten ze afscheid nemen van Horse, maar dat kan natuurlijk niet gebeuren!

Mijn mening

Een mooie lay-out en een leuke titel van een boek. Zeker de naam Hors vind ik taalkundig erg leuk gevonden. Ik vind het fijn dat er ook een ander soort paardenverhaal is en dat er ook wat avontuur in zit. Het boek zit niet vol paardentaal en gaat juist niet over het verzorgen.

Wat mij bij de start van het verhaal stoort is dat het dorp en stad erg zwart-wit afgeschild worden. Even later is het nog vreemder dat het hoofdpersonage niet in het dorp blijkt te verblijven, maar juist buiten het dorp. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat zelfs hier een groot verschil tussen zit. Alle ‘standaard’ ideeen over het leven in een dorp en stad komen hier tot uiting. Jammer, dit was juist de kans geweest om ook een andere kant te belichten.

Er is een leuk avontuur bedacht om het paard dat ook zeker met zijn kwaliteiten in actie mag komen. Wel is het een beetje een achterhaald idee dat er nog contant geld op school wordt ingezameld. En ik heb nog nooit gehoord dat een basisschool als schoolreisje op wintersport gaat. En dan ook nog voor dat bedrag wintersportartikelen bij de kringloop koopt. Een wat minder realistisch beeld. Overigens is het heel herkenbaar dat er een markt georganiseerd wordt voor een goed doel of een uitje.

Toch ben ik wel positief over het verhaal. Er zijn wat minpunten maar het verhaal over het algemeen geeft het kind een spannend boek. Kinderen zullen het leven in de stad/dorp herkennen. En een uitje is een bekende activiteit in een schooljaar. Laten we nu maar hopen dat de kinderen in onze groepen niet gaan staken!

 

Vorig artikelVerlies je doel niet uit het oog bij het inrichten van je klas!
Volgend artikelWaan je elke dag in het bos door je klas in deze stijl in te richten!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in