Hoe vul je de groepsmap en plan je je dag/week?

0
11920
zo ziet mijn groepsmap eruit

Zonder een groepsmap kan een leerkracht niet werken, tenminste in mijn geval niet.
Alle benodigde informatie kun je hierin terugvinden en het geeft mij de ruimte om alles te noteren wat nodig is. En als leerkracht hou ik van een geordende map (thuis kan ik hier nog wel iets van leren 😉  met toch een leuke lay-out. Vandaag deel ik je mijn indeling van de groepsmap én een aantal downloads zodat je jouw groepsmap kunt samenstellen.

zo ziet mijn groepsmap eruit

De groepsmap

Een geordende map is wel zo fijn. De map orden ik met tabbladen, zodat je alle informatie snel kunt vinden. Ik zorg altijd voor een ‘grote’ map, zodat ik ook echt alles er in kwijt kan en niet nog eens een map nodig heb voor alle zorgmaterialen.
Ook voor een invaller is het handig om een geordende map voor zich te hebben, zodat diegene snel alle informatie heeft en snel kan schakelen. Maar welke informatie moet dan terug te vinden zijn?

Inhoud van de groepsmap

Ik heb in mijn map (met tabbladen als scheiding) de volgende indeling gemaakt:

Algemeen:

 • Leerlingenlijst
 • Informatie over allergieeen
 • Plattegrond klas
 • Regels en routines van de klas
 • Afspraken school
 • Jaarkalender school
 • Overzicht naschoolse opvang (bij kleutergroepen)
 • Overzicht hulpouders

Weekrooster:

 • Geplande activiteiten
 • Lesstofaanbod
 • Dag/weekrooster
 • Absentielijst
 • Korte observaties

Zorg:

 • Overzicht niveaugroepen
 • Weekschema extra zorg
 • Observaties leerlingvolgsysteem
 • Groepsplannen
 • Individuele plannen/afsprakenEn nu het uiterlijk van de groepsmap!

Ik weet het.. als er iets is waar je je tijd niet aan moet besteden is aan het uiterlijk van de groepsmap. Toch is het voor mij elk jaar weer een uitdaging om weer een nieuwe vrolijke groepsmap samen te stellen. Niet alleen de voorkant van de map, maar alle tabbladen worden aangepast aan het ontwerp. Verder vind ik het altijd heel handig wanneer er op de tabbladen staat wat iedereen achter het tabblad kan vinden.
Overigens, denken jullie er wel aan om de groepsmap achter slot op te ruimen? Het waarom daarvan lees je hier!

Flower power!

In deze blog deel ik de lay-out van mijn groepsmap. Om de lay-out die ik vandaag met je deel goed te laten uitkomen is het fijn om een blauwe map aan te schaffen.

groepsmap printables

Download:  voorpagina groepsmap 2018-2021
Donwnload: groepsmap tabbladen

Planner

Naast zo’n gestructureerde groepsmap maak ik ook gebruik van een planner. Maar er is nogal een verschil tussen verschillende planners. Niet altijd kon ik kwijt wat ik had willen opschrijven en gebruikte mijn agenda daar dan maar voor. Maar daardoor raakte ik ook wel een beetje het overzicht kwijt.

Daarom ontworp ik een planner die ik naast de groepsmap gebruik om alles te noteren voor de dag. Wil je deze planner ook gaan gebruiken! Leuk, ik zie graag foto’s op social media terug van het gebruik.

Download: Dagplanner

dagplanner onderwijs

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

* verplichtVorig artikelDagritmekaarten tropical
Volgend artikelBoekentips voor groep 3-4
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in