Preventie van leesproblemen (1): Hoe je ernstige leesproblemen kunt voorkomen…

0
2767
voorkomen van leesproblemen

Het onderwijs ontwikkelt zich door de jaren heen. Zo was de RT’er die individuele leerlingen begeleidde op school een lange tijd ‘gewoon’ en door de jaren heen werden deze RT’ers wegbezuinigd. Maar de leerproblemenen verdwenen niet. Inmiddels is de onderwijsassistent binnen de school en wordt deze op verschillende manieren ingezet. In de verschillende jaren dat ik in het onderwijs werkte werd er vooral ingezet om leesproblemen aan te pakken, maar gelukkig zie ik nu de ontwikkeling dat we juist leerproblemen proberen te voorkomen…

voorkomen van leesproblemen

Protocol preventie van leesproblemen

Wanneer er sprake is van leesproblemen. hebben de meeste scholen veel geregeld qua zorg voor deze leerlingen. Vaak wordt daarbij de richtlijnen van het ‘dyslexieprotocol’ oftwel Protocol leesproblemen en dyslexie:


Deze protocollen zijn vooral opgesteld om acties te ondernemen wanneer de lees- en spellingsontwikkeling moeizaam verloopt. In dit protocol lees je wat curatieve interventies zijn om de ontwikkeling te stimuleren en de achterstand niet te vergroten.

Inmiddels heeft het onderwijs zich verder ontwikkelt en zijn we vooral gaan kijken hoe we preventief kunnen handelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er risicosignalen zijn voor lees- en spellingsontwikkeling. Door preventieve interventies in te zetten kun je vaak (ernstige) leesproblemen voorkomen. Helaas niet alle leesproblemen, maar door juist de ondersteuning te bieden past het onderwijs bij het kind.

preventieve aanpak van leesproblemen en dyslexie
Leesproblemen moeten we zien te voorkomen!
Afbeelding: Pixabay/ PDPics

Risico’s voor de lees- en spellingsontwikkeling

Een preventieve aanpak maar hoe dan?  Inmiddels is er vanuit verschillende onderzoeken meer kennis over risicofactoren.

Een aantal hier van zijn:

  • Dyslexie binnen de familie
  • Nederlands als tweede taal
  • Laaggeletterde thuisomgeving
  • Moeite met klankbewustzijn

Het voorkomen van leesproblemen start dus al in groep 2 door de risicofactoren in kaart te brengen. Dit kun je o.a. doen met de RSOK (risicoscreening voor kleuters) waar de bovengenoemde risicofactoren in kaart worden gebracht.

De preventieve aanpak van leesproblemen start dus al in groep 2 door het in kaart brengen en door een preventieve aanpak in te zetten. Dit kun je o.a. doen door voorschotbenadering aan te bieden, te verwijzen naar logopedie om het klankbewustzijn te vergroten en een start te maken met Bouw! tutorlezen.  Bij deze activiteiten is het belangrijk om te onthouden dat de kinderen nog kleuters zijn en het belangrijk is om op een doelgerichte én speelse wijze aan het werk te gaan. Door spel in te zetten kan de kleuter zich verder ontwikkelen.

Wil je meer lezen over hoe je in de groepen 1 en 2 een preventieve aanpak kunt inzetten?  Lees dan dit boek:

 

 

In deze blogserie zijn ook deze blogs verschenen:

Vorig artikelDoelgerichte hoeken in groep 3/4: Eigenaarschap bij het inrichten van een hoek (2)
Volgend artikelZo maak je onderwijsleermiddelen!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in