Het onderwijs ontwikkelt zich door de jaren heen. Zo was de RT’er die individuele leerlingen begeleidde op school een lange tijd ‘gewoon’ en door de jaren heen werden deze RT’ers wegbezuinigd. Maar de leerproblemenen verdwenen niet. Inmiddels is de onderwijsassistent binnen de school en wordt deze op verschillende manieren ingezet. In de verschillende jaren dat ik in het onderwijs werkte werd er vooral ingezet om leesproblemen aan te pakken, maar gelukkig zie ik nu de ontwikkeling dat we juist leerproblemen proberen te voorkomen…
Protocol preventie van leesproblemen
Wanneer er sprake is van leesproblemen. hebben de meeste scholen veel geregeld qua zorg voor deze leerlingen. Vaak wordt daarbij de richtlijnen van het ‘dyslexieprotocol’ oftwel Protocol leesproblemen en dyslexie:
Deze protocollen zijn vooral opgesteld om acties te ondernemen wanneer de lees- en spellingsontwikkeling moeizaam verloopt. In dit protocol lees je wat curatieve interventies zijn om de ontwikkeling te stimuleren en de achterstand niet te vergroten.
Inmiddels heeft het onderwijs zich verder ontwikkelt en zijn we vooral gaan kijken hoe we preventief kunnen handelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er risicosignalen zijn voor lees- en spellingsontwikkeling. Door preventieve interventies in te zetten kun je vaak (ernstige) leesproblemen voorkomen. Helaas niet alle leesproblemen, maar door juist de ondersteuning te bieden past het onderwijs bij het kind.
Risico’s voor de lees- en spellingsontwikkeling
Een preventieve aanpak maar hoe dan? Inmiddels is er vanuit verschillende onderzoeken meer kennis over risicofactoren.
Een aantal hier van zijn:
- Dyslexie binnen de familie
- Nederlands als tweede taal
- Laaggeletterde thuisomgeving
- Moeite met klankbewustzijn
Het voorkomen van leesproblemen start dus al in groep 2 door de risicofactoren in kaart te brengen. Dit kun je o.a. doen met de RSOK (risicoscreening voor kleuters) waar de bovengenoemde risicofactoren in kaart worden gebracht.
De preventieve aanpak van leesproblemen start dus al in groep 2 door het in kaart brengen en door een preventieve aanpak in te zetten. Dit kun je o.a. doen door voorschotbenadering aan te bieden, te verwijzen naar logopedie om het klankbewustzijn te vergroten en een start te maken met Bouw! tutorlezen. Bij deze activiteiten is het belangrijk om te onthouden dat de kinderen nog kleuters zijn en het belangrijk is om op een doelgerichte én speelse wijze aan het werk te gaan. Door spel in te zetten kan de kleuter zich verder ontwikkelen.
Wil je meer lezen over hoe je in de groepen 1 en 2 een preventieve aanpak kunt inzetten? Lees dan dit boek:
In deze blogserie zijn ook deze blogs verschenen: