Het paard van Sinterklaas

thema het paard van sinterklaas

 

Dit jaar werken draait het avontuur van Sint en zijn pieten rond het paard van Sinterklaas. Graag deel ik je materialen, tips en ideeen om in de klas rond dit onderwerp te werken.

Aan de volgende deelthema’s kun je aandacht besteden:

  • de bouw van een paard
  • de verzorging van een paard
  • de voeding van een paard
  • het leven van een paard

Taal

Prentenboeken

Het paard van Sinterklaas is het helemaal zat. Dit jaar doet hij het niet meer. Hij wil wel eens alleen op stap, zonder Sinterklaas. Maar waar haalt Sinterklaas zo snel nog een ander paard vandaan?


Informatief boek over hoe alles verloopt op de manege.

Een weekje voor het Paard van Sinterklaas zorgen?  Dat wil Boer Boris wel!

Beeldmateriaal


Winky Wong is zes jaar als ze met haar moeder vanuit China verhuist naar Nederland, waar haar vader een restaurantje runt. Alles is hier anders en Winky moet wennen aan de mensen, de taal en de gewoontes. De eerste schooldag is een ramp en ze wil er nooit meer heen.

Ze vind troost bij Saartje, een oude pony. Winky vindt paarden lief en wil zelf ook een paard. Dan hoort Winky op school over de komst van Sinterklaas, een hele lieve man die iedereen cadeautjes geeft. Winky krijgt een ontzettend goed idee. Ze vraagt gewoon een paard aan Sinterklaas. Dan komt alles vanzelf goed. Of niet?

Winky Wong kan zich geen gelukkiger nieuwjaar voorstellen dan het nieuwe jaar dat nu begint. Ze mag voor het paard van Sinterklaas zorgen. Thuis wordt Winky verrast met de boodschap dat haar moeder zwanger is. Winky vindt het idee dat er een baby komt leuk, maar ook lastig. Extra moeilijk wordt het als haar moeder vanwege een verhoogde bloeddruk naar het ziekenhuis moet. Winky voelt zich alleen. Er is nog maar één plek waar ze wil zijn en dat is bij het paard van Sinterklaas op de boerderij. Op een dag, als er niemand op de boerderij is, doet Winky iets stouts en stiekems. Met verschrikkelijke gevolgen. Het paard van Sinterklaas ontsnapt… Winky racet op haar fiets de duinen in, maar het paard is verdwenen. Wat nu?

De Pieten van kijken vreemd op als Amerigo, het paard van Sinterklaas, plotseling kan praten. Nog voor ze kunnen ontdekken hoe dit kan steelt iemand het paard in de hoop er een talentenjacht mee te winnen. Zonder Amerigo kan het Sinterklaasfeest niet doorgaan! Zal het de Pieten met behulp van Stijn lukken om het paard op tijd terug te vinden om zo het Sinterklaasfeest te redden?

 

Woordkaarten

woordkaarten paard van sinterklaas

Deze woordkaarten zijn ook te gebruiken voor algemeen thema over paarden.

Download:
Woordkaarten: het paard van Sinterklaas
Woordkaarten: het paard van Sinterklaas ( met lidwoord)

Auditieve oefeningen

 

Poppenkast

 

 

Kringactiviteiten

  • Spring als het paard van sinterklaas de klankgroepstukken van paardenwoorden. (Doel: woorden in klankgroepen verdelen)
  • Het paard springt van de één op de andere letter, maar wat vertelt hij nu?  (Doel: hakken-plakken)

 Rekenen

 

Cijferkaarten

cijfermuur thema paard

 

Download: Cijfermuur cijfers
Download: Cijfermuur met hoeveelheden hoefijzers

 

 

 

 

Kleikaarten

Geef de Amerigo, de schimmel van Sint, zijn vlekken weer terug.

kleikaart paard van sinterklaas

 

 

Kringactiviteiten

 

 

Creatieve activiteiten

De tijd rond sinterklaas nodigt je uit om lekker te bakken. Er is veel lekkers en hier kun je lekkere paardenhapjes van maken. Weet je niet hoe je aan de slag kunt gaan? Het volgende boek geeft je voldoende ideeen om er een smakelijke en feestelijke viering van te maken:

grote sinterklaas kookboek
Koop bij bol.com

 

 

 

 

 

 

 

Doel:  kan een reeks maken

thema paard hoefijzer knutselen

 

Knip of prik het hoefijzer uit. Laat nu met plakkertjes het hoefijzer versieren.

 

 

 

 

 

 

Muziek

Hoeken

In de klas is de stal van het paard van Sinterklaas gemaakt.  De kinderen kunnen het paard voeren door elke dag de voerbak bij te vullen. De pieten zorgen ervoor dat de stal netjes blijft. De stal is gevuld met zaagsel op de grond (geen stro ivm allergie) De kinderen kunnen het paard elke dag borstelen.

huishoek de stal van het paard van sinterklaas

 

Spelletjes

De volgende spelletjes zijn erg leuk om te spelen:
* paardje-prik-je:   probeer met een blinddoek op, de staart van het paard op de juiste plek vast.  (je kunt kneedgum gebruiken om het vast te plakken)
* hoefijzer werpen:  probeer de hoefijzer in de hoepel te gooien en verdien punten.

Zelf maak ik ook gebruik van het Kleuteruniversiteit pakket:  Sinterklaas spellenpakket

Meer inspiratie nodig?

Volg het bord Thema: het paard van Sinterklaas van Anja op Pinterest.

 

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door Horse top shop – alles voor paard en ruiter-

horse top shop