Het hele jaar door… warme truiendag!

0
1625
duurzaamheid in de school

Elk jaar besteden veel scholen aandacht aan de warme truiendag. Een dag om de verwarming een beetje lager te zetten en wat extra laagjes kleding aan te doen. Waarom? Nou niet zomaar…. alles om energieverspilling tegen te gaan. 7 februari 2020 is het weer zover, maar jij kunt nu al starten!

duurzaamheid in de school
Afbeelding: Pixabay/melkhagelslag

Warme truiendag

Klimaatverandering een ver van je bed-show? Helaas niet… De Warme-truiendag vieren we elk jaar om een dag minder energie te verspillen. Geweldig natuurlijk!? Maar waarom maar één dag in het jaar? Natuurlijk gaan we elke schooldag van het jaar voor duurzaamheid.  In deze blog kun je tips vinden voor de warme truiendag én tips om duurzaamheid te stimuleren in de school.

Zo geef je een invulling aan de warme truiendag

# Truien-contest
Wie heeft de hipste, gekste, vreemdste of origineelste trui aan op deze dag? Maak er een leuke show van.

#Wie heeft de meeste laagjes aan?
Erg leuk om een soort wedstrijd met de hele school te houden. Wie heeft zich het warmst aangekleed? Oftewel wie heeft er het meeste laagjes over elkaar?

# Natuurles over warm houden
Hoe houden de eenden/vogels zich warm? Ontdek hoe de natuur zich warm houdt.

# Lessen toekomstkunde
De lessen toekomstkunde hebben verschillende onderwerpen en sluiten dan ook goed aan: een betere toekomst (en klimaat) begint bij de kinderen.

 

Vijf tips voor een duurzaam schooljaar

De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe, maar ook duurzamere scholen gebouwd. Natuurlijk erg fijn als je in zo’n schoolgebouw werkt, maar dan nog kun jij een bijdrage leveren aan het klimaat. Door net het stapje extra te doen. Maar misschien werk je juist in een oud gebouw, waarbij je weet dat het niet zo energiezuinig is.  Toch kun ook jij (en de kinderen uit jouw klas) een bijdrage leveren aan een beter klimaat!

warme truiendag

#1 Afval scheiden

Misschien scheidt je thuis je afval, maar waarom niet op school? Wees juist het goede voorbeeld voor ouders en kinderen. Vertel over het belang van het scheiden van afval en wat dit voor effect heeft op het milieu. Zorg voor speciale vuilnisbakken of verzamelcontainers voor papier, plastic, groente- en fruit en restafval.

#2  Afsluiten wat nodig is

Ik denk dan aan alle digiborden die tijdens pauzes, gymlessen of andere momenten dat je een wat langere tijd afwezig bent nog aan staan. Of wat denk je na schooltijd? Zorg ervoor dat je apparaten uit zet wanneer je ze niet gebruikt.

# 3   Vakantie, stekkers er uit…

In de vakantie is het echt niet nodig dat de apparaten elektriciteit gebruiken. Dus vakantie? Stekkers er uit. Chromebooks opladen hoeft ook niet in de vakantie, wanneer de eerste die op maandagochtend weer op school is ze aan de oplader hangt.

# 4   Houd de deuren dicht…

Nieuwe schoolgebouwen zijn vaak goed geisoleerd. De buitendeur open laten staan is dan niet verstandig. Bij oudere gebouwen zal de verwarming alleen maar harder moeten werken om alles op temperatuur te houden. Dus leer de kinderen aan om de deur achter hen te sluiten. Geef een kind de taak om bij het naar binnen gaan, de deur achter je te sluiten. Overigens is dat nog veilig ook…

# 5 Kom eens met de fiets!

Oke, ik begrijp dat dit niet altijd voor iedereen mogelijk is. Maar vaak pak je toch snel de auto. Probeer anders eens één dag per week de fiets te pakken. Goed voor de gezondheid en uiteindelijk ook goed voor het klimaat. Goed om eens na te denken hoe je kunt stimuleren dat de kinderen op de fiets of lopend naar school komen…

Vorig artikelPreventie van leesproblemen (2): Bouw! tutorlezen
Volgend artikelZo zijn de voorbereidingen voor Sinterklaas een heel stuk makkelijker!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in