Hoekenpakket de herfstwinkel

Spelen en leren in de hoeken voor groep 1 t/m 4!

0
984
herfst thema hoeken

De herfst heeft ons heel wat te bieden. Niet voor niets gaat het versje zo: ‘herfst, herfst, wat heb je te koop?’ In de herfst zie je andere vruchten én zijn er weer verse noten. En niet alleen de dieren mogen hier van genieten. In de herfstwinkel kom je alleen vruchten (groenten, fruit en/of noten) tegen die worden geoogst in de herfst en ook eetbaar voor de mens. Deze themabundel biedt materialen voor groep 1 t/m 4 waar verschillende leerdoelen worden aangeboden en je het herfst thema kunt vormgeven.

hoekinrichting herfst

Spelenderwijs doelgericht leren in de hoeken

Eerder schreef ik een blogserie over het spelenderwijs doelgericht leren in hoeken. Kinderen in groep 3 en 4 hebben ook een behoefte om te spelen, maar hebben ook behoefte om te leren. Deze koppeling is in de hoeken prima te maken.

Deel 1: van visie naar leerstofaanbod
Deel 2: Eigenaarschap bij het inrichten van een hoek
Deel 3: Hoe richt je een hoek in?
Deel 4: Hoe maak je een hoek doelgericht?

Deze hoekinrichting passen bij het herfst thema is in te zetten in groep 1 t/m 4. Dat alle kinderen een behoefte hebben aan spel zal iedereen wel aangeven. Maar dat je spel kunt inzetten om leerdoelen in te oefenen, dat laat deze blogserie zien.

Met de hoekenpakket de herfstwinkel werk je doelgericht aan leerdoelendoelen

Bij elk project is het belangrijk om de nadruk te leggen op een aantal doelen. Natuurlijk kom je nog met vele anderen doelen in aanraking. Want bij welke activiteiten komt er bijvoorbeeld geen tellen aan bod? Binnen het hoekenpakket heb ik een keuze gemaakt voor 2 belangrijke domeinen: geld en wegen.
Deze domeinen bestaan uit verschillende doelen die aangegeven zijn per leerjaar. Per leerdoel geef ik aan hoe je de materialen binnen het hoekenpakket kunt inzetten in de herfstwinkel. Het hoekenpakket bestaat uit veel materiaal met hierin differentiatiemogelijkheden.

Afhankelijk van jouw leerjaar (of de ontwikkeling van de kinderen), maak je uit de aangegeven doelen een keuze voor de eerste weken. Wanneer je langer werkt over de herfst (of een deelthema hiervan) kun je een verdiepend doel kiezen om het onderwerp te verbreden of kies je een ander doel waar je de nadruk op legt. Zo kun je in de groepen 1 t/m 4 over hetzelfde onderwerp werken, maar beter aansluiten bij de ontwikkeling en mogelijke leerdoelen van de groep kinderen. Binnen de materialen is rekening gehouden met een mate van eigenaarschap die je zou kunnen bieden.

herfst thema
Met een aantal basicmaterialen heb je een eerste opzet van de winkel. De materialen hebben een update gekregen.

Hoek inrichten bij herfst thema

Een hoekinrichting bij een herfst thema kan erg verschillen. Een winkel kun je elk moment in het jaar inzetten en dit keer heb ik mij meer gericht op herfstvruchten. In dit project heb ik (omdat dit pakket soms ook vanaf september ingezet wordt) ook nazomervruchten meegenomen in de materialen. Zo kun je zelf de invulling geven die jij wenst!

Inhoud van hoekenpakket de herfstwinkel

In het hoekenpakket, waar je je hoekinrichting kunt afstemmen op het herfst thema, bevat uit ruim 190 pagina’s met materiaal. Je kunt in dit digitale pakket de volgende materialen vinden:

 • Materialenlijst (met mogelijke uitbreiding)
 • Uitleg van doelgericht spelen in de hoeken
 • Leerlijnen met per leerjaar leerdoelen en doelgerichte activiteiten
 • Leerlijnen leerjaar 4+ (hoe je uitdaging/verdieping kunt aanbieden)
 • Speelgeld (briefjes + munten) en verschillende posters over geld (o.a. notatie €, kommagetallen, euro’s en centen) en pinpas
 • Naamlabels (verschillende varianten met o.a. afbeelding met naam, streepjescode en zelf invulbare)
 • Posters van herfstvruchten (verschillende versies) De prijzen zijn op de verschillende versies per stuk, per kilo of per 500 gram. Er zijn verschillende versies beschikbaar, zodat je zelf de kinderen eigenaar kunt maken.
 • Verschillende posters met openingstijden zowel analoog als digitaal. De kinderen kunnen dit zelf invullen.
 • Open en gesloten-bord
 • Kassabonnen (verschillende varianten)
 • Zelfinvulbare en kant-en-klare boodschappenlijstjes
 • Meerdere portemonnees met geldbedragen
 • Rollenkaarten en spelscripts
 • Weegkaarten
 • Woordenschatposters met begrippen rond geld en wegen

Deze materialen kun je allemaal in één pdf vinden en alles is in kleur. Bij elk SLO doel staat een link naar de pagina met materialen. Binnen de materialen kun je differentiatieverschil vinden.

Gebruikerstips voor inzet in herfst thema

–> Wil je jouw tip hier ook zien? Mail deze aan materiaal @ jufanja.eu Ook foto’s van jouw hoek deel ik graag met anderen.

 • Vergroot de posters tot A3 formaat om als achtergrond van jouw hoek te hangen.

Aanschaf van hoekenpakket de herfstwinkel

Dit hoekenpakket ‘de herfstwinkel’ is een digitale pdf-download. Je kunt het pakket aanschaffen via Voor de Leerkracht. Na betaling kun je binnen je account bij Voor de Leerkracht de digitale pdf downloaden. Na het downloaden print je de materialen die je wilt inzetten. Het pakket is voor persoonlijk gebruik of voor gebruik in één klas. Mogelijke updates van het materiaal worden via de facebookpagina gemeld en in je account kun je de meest actuele versie vinden.


–> Dit materiaal maakt deel uit van het gehele aanbod van herfstmaterialen. Dit materiaal is ook passend bij een project over appels.

Vorig artikelHet magische zwemparadijs met de verboden glijbaan
Volgend artikelEen moeileuke groep
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in