Herfst in New York

0
2276

Deze juf reist graag de wereld rond. Al eerder bracht ik een bezoek aan Japan, Edinburgh, IJsland en nu ben ik in New York. In deze blog deel ik wat je je echt moet zien, reistips over verblijf en vervoer en andere handigheidjes. Want herfst in New York wil je zeker meemaken!

De voorbereidingen

Wij zijn altijd last-minuten voorbereiders en houden ook graag wat van vrijheid in het dagprogramma. Maar als er geen dagprogramma is, dan hebben we een slechte start van de dag.

Dit keer zochten we alles af voor de mooiste fotografieplekjes en de bucketlist plekjes van New York. Maar al snel werd deze erg lang. Via google maps kun je zelf een kaart maken en zo pinden we alle hotspots toe aan onze kaart.  Als we in de buurt waren of tijd over zouden hebben….
Zelf hadden we ook een lijstje waar we dan echt geweest moesten zijn.

Het verblijf

Een verblijf zoeken in New York is niet zo moeilijk, maar om het betaalbaar te houden is lastiger. Wij hebben ervoor gekozen om een hotel in higher Manhattan te nemen, maar dichtbij de metro zodat alles toch bereikbaar was. Wij waren zeer tevreden met de simpele, degelijke hotelkamer bij Royal Park Hotel & Hostel aan de Upper West side.  De reviews waren minder, maar zonder gezamelijke badkamer was het voor ons helemaal prima.

Vlucht naar New York

Wij kozen ervoor om deze wat langere vlucht wat ruimte te hebben en een beetje serice is dan erg fijn. Bij KLM zit je dan goed. Tijdens de werelddeal-weken kochten we voordelige tickets. Erg fijn dat je online kunt inchecken.  Op de terugvlucht waren we vanwege het vervoer erg vroeg en kwamen ze zelf met voorstel om een vlucht eerder naar huis te nemen.

De wereldstad New York

herfst in New York

New York… the city that never sleeps. Eerlijk.. ik heb weinig van het nachtleven kunnen meemaken. Door tijdsverschil en de ‘vakantiemoeheid’ inclusief een actieve dag, zorgden er voor dat ik aan het eind van de dag echt wel op was.

Een week kun je je gerust vermaken in New York en zelf nu zou ik graag nog terug gaan omdat ik echt niet alles heb gezien. Maar wel veel leuke hotspots zoals deze:

Hotspots in New York

Grand Central Station

Dit oude station (wat nog steeds gebruikt wordt) laat je weer helemaal terug gaan in de tijd. Wanneer je binnenstapt, lijkt het of je in een andere wereld stapt. Alleen al stil staan en rondkijken laat je al zoveel details zien.

Times Square

Zelf vond ik mooiere plekjes in New York, dan Times Square. Maar je moet hier wel even geweest zijn. Wat een drukte en fijne sfeer hangt hier de hele dag. De bekende winkels kun je hier ook vinden en alleen al kijken in de Disney of M&M’s winkel is al een belevenis op zich.

Central Park

Vaak wordt Central Park even snel tussendoor gedaan of alleen de bezienwaardigheden in het park bezocht. Dit is zo jammer. Juist in de herfst hebben wij anderhalve dag uitgetrokken om heel Central Park te zien.
We starten in het noorden van het park waar het erg rustig is. Wat kleine heuvels, veel herfstbladeren en eekhoorntjes later liepen we door naar de iets drukkere plekken. Halverwege het park heb je een brede weg en hierna kom je meer mensen tegen. Hier zijn vooral de velden waar je met mooi weer lekker kunt picknicken of uitrusten en een groot meer, waar je bootjes kunt laten varen. Alleen al zitten op de plekjes doet je de stad vergeten. De fontein zorgt voor veel sfeer en de Central Park Zoo is leuk om te bezoeken, maar wel erg prijzig.
Ben je ook een hardloper? Ga dan lekker hardlopen en verken zo het park sneller.

Helicoptervlucht

helicoptervlucht new york

Dit is echt iets wat je gedaan moet hebben, maar zeker wel een prijskaartje aan hangt. Een kwartier lang bekijk je de skyline van New York. In een helicopter viegen is al een ervaring op zich, maar het uitzicht is formidabel! Wat een prachtige plaatjes hebben we geschoten en alle hotspots vanuit de lucht is prachtig om te zien. Over de Hudson vlieg je zo over Manhattan.

Rockefeller center (Top of the Rock)Rockefeller center

Wanneer je hier rond een bepaalde tijd wil zijn, moet je echt ruim van tevoren de tickets kopen. Wanneer je de tickets koop, kan het gerust nog twee uur duren voordat je naar boven kunt. Hier moet je echt de tijd voor uittrekken.  Naast de prachtige plaatjes die je kunt schieten (met de Empire State building) op de achtergrond, is het ook machtig om met mooi weer hier lekker te genieten in de zon.  Door de bankjes en het centrum, blijf je gerust even hangen.

Wanneer je met je voeten weer op de grond staat is het ok erg leuk om de ijsbaan te bezoeken. Uit de films is deze erg bekend, maar in oktober staat de kerstboom er al en is het heerlijk om even lekker een rondje te schaatsen.

9/11 monument New YorkGround Zero

Deze bewaakte plek in New York laat zien hoe New York de aanslag heeft beleefd. Ook het herinneringsmonument laat je even stil staan in de grote stad.

Brooklyn Bridge & Brooklyn Bridge parkherfst in new york

Hoe mooi is het om over deze brug te fietsen of te wandelen. Besef je wel dat op mooie dagen het hier erg druk is met toeristen.
Het is een mooie wandeling en een prachtige brug. Nog mooier wanneer je naar Brooklyn Bridge park loopt. Dit is een gezellig plekje, waar je kunt relaxen met een prachtige uitzicht.  Hier had ik wel uren kunnen zitten.

Vrijheidsbeeld

Je zou met een ferry naar Ellis Island kunnen gaan, maar je ziet dan het vrijheidsbeeld van onderen. Met de

uitzicht vanaf high lineThe High Line

Dit voormalig spoor van een goederentrein is omgetoverd tot een park. Je kunt een stuk van het spoor volgen en ondertussen zijn er allemaal leuke loungeplekken gemaakt (natuurlijk rijdend over het spoor) en mooi gedecoreerd met planten. Er zijn ook nog veel leuke plekken waar je uitzicht hebt over de stad.

 

 

Flatiron building & Madison Squire Park

De Flatiron building is een bijzonder gebouw. Ik zou graag eens een blik willen werpen in de ruimtes in het gebouw, toch is alleen de buitenkant al fotowaardig. Met daarnaast het Madison Squire Park dat klein, maar sfeervol is en waar iedereen in de nazomerzon lekker zit te genieten.

Chelsea Market

Zelfs voor je ontbijt kun je hier terecht. Allemaal kleine, sfeervolle winkels met vooral food als thema zorgt ervoor dat door deze markt heen lopen al een belevenis op zich is. Erg gezellig en sfeervol.

Dit is niet alles wat we gezien hebben. We hebben erg veel gewandeld en ook  wandel je naar een nieuwe hotspot, alles wat je ziet trekt bekijks. Er zijn prachtige wijken waar het alleen al leuk is om door heen te wandelen zoals SOHO.

Ga je veel hotspots bezoeken? Dan is de NewYork citypass misschien iets voor jou. Kijk wel vooraf of jouw attracties erbij horen.

Food

Als echte foodie kon ik mijn hart hier ophalen. Op elke hoek van de straat kom je wel een kraamje tegen en zoveel keuze in restaurants zijn er.  Wij hebben gekozen voor typisch Amerikaanse restaurants, maar ook voor een echte Aziatische restaurant of de echte New York pizza.

Voor het ontbijt moesten regelmatig in de rij staan, maar deze bagels zijn echt befaamd en zoveel variaties die je echt moet proeven. De breakfast-bagel was wel onze favoriet, maar alleen al het kijkje in de keuken maakte dit tot een echte hotspot. En toevallig ook nog op loopafstand van ons hotel. Natuurlijk hebben we ook voor gekozen voor een echt Amerikaans ontbijt met de American Pancakes.

 

Vervoer in New York

Natuurlijk kun je je met de Yellow Cab laten vervoeren (fotogeniek!) maar dit is wel prijzig.vervoer in new york Met een New York metropass kun je 7 dagen onbeperkt reizen. Wij hebben hier veel gebruik van gemaakt. Alles is lopend te doen, maar het is dan wel veel lopen. Door de metro ben je er net even sneller en met wat minder stappen.  Zeker wanneer jouw hotel niet in Lower Manhattan is, is het echt aan te raden.

In New York zijn er ook fietstroutes te boeken. Leuk om veel te zien in korte tijd en van de skyline te genieten. Voor ons is dit iets wat we misschien wel een volgende keer zouden doen.

Herfstweer in New York?!

Wij waren er in oktober en hebben de verschillende weertypes gezien. Over het algemeen is New York prima te doen in de herfst. Met een jas of vest kleed je je de hele dag. Vaak zijn er nog zonnige dagen, maar de bewolkte dagen zijn er ook. Ondanks dat ligt de temperatuur rond de 15 tot 20 graden en dit is prima te doen.

 

Vorig artikelDagritmekaarten letters & doodles
Volgend artikelZo stimuleer je het klankbewustzijn van kleuters
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in