Help! Mijn kind naar school – voorbereiding op het schoolleven

0
959

En dan is je kind bijna 4 jaar en komt het schoolleven opeens snel dichterbij. Samen met je kind wil je natuurlijk goed voorbereid starten op de basisschool. In deze blog de tips voor een goede start op de basisschool.

 

Kennismaking met de school

Natuurlijk heb je voordat je een keuze gemaakt hebt voor een school, deze bezocht. Maar waarschijnlijk moet je ook toegeven dat je veel indrukken hebt opgedaan en er waarschijnlijk ook wel wat informatie langs je heen is gegaan. Ik denk dat meerdere ouders dit herkennen. Of de kennismaking/intake was alweer ruim een jaar geleden en inmiddels zijn er ook vele anderen dingen die je bezig gehouden hebben. Toch?
Maak je geen zorgen! Over het algemeen kan een website, nieuwsbrief of social media van een school je al iets vertellen en anders kan ik je deze tips geven:

Wat heeft mijn kind allemaal nodig?

Heeft de school een continurooster? Dan zullen de kinderen op school eten & drinken. Jij geeft dit ’s ochtends mee aan je kind en het zal allemaal bewaard worden in de tas of opbergplek. Maar het is dan wel handig om een broodtrommel en beker aangeschaft te hebben. Dit vanuit duurzaam oogpunt, handigheid voor de leerkracht én ook qua budget is dit voordeliger. Tip vanuit de klas:  schrijf op elke drinkbeker of trommeltje met een merkstift de naam van je kind. Schaf direct meerdere trommels en bekers aan, want er blijft soms nog wat liggen of gaat per ongeluk mee in een andere tas. Vaak komen ze wel weer boven water, maar de volgende dag wil je natuurlijk wel eten meegeven he?

Ongelukjes horen erbij!

zindelijkheid kleutersTja, je kleine grote kleuter gaat naar school en binnen het Nederlandse onderwijs wordt er dan verwacht dat een kind redelijk zindelijk is. Raak nu niet in paniek als dit nu nog niet zo is. Maar wel tijd om een plan te maken om te oefenen met zindelijk worden. Neem er de tijd en de aandacht voor en complimenteer je kind wanneer het goed gaat. En soms even in- en uitademen als het nog even mis gaat. Als de zindelijkheid overdag lukt, kan het vervelend zijn wanneer het ’s nachts nog niet lukt. Jouw kind kan een plasalarm gebruiken zodat hij een seintje krijgt, wanneer het tijd is om te plassen. Tijdens de kleuterleeftijd zullen kinderen ook ’s nachts volledig zindelijk worden (op af en toe een ongelukje na)

En een ongelukje op school? Dat is meestal geen probleem! Zorg voor een verschoningssetje in de rugtas van je kind. Hoe fijn is het wanneer je na een ongelukje je eigen kleding kunt aantrekken.

Van proberen kun je leren

Je weet niet hoe zelfstandig je kind kan zijn. Natuurlijk is hij hierin al erg gegroeid. Zo afhankelijk als een baby van zijn ouders is, zo heeft jouw kind zich verder ontwikkelt en kan al veel meer zelf. Je zult merken dat jouw kind hierin zich alleen maar verder zal ontwikkelen. Zeker de eerste weken van de basisschool staan in het teken van het dagritme leren kennen en taakjes zelf doen in de klas. Belangrijk om thuis ook van je kind hierin iets te verwachten. Want kinderen vinden het soms wel erg fijn als mama de jas dichtdoet of tas ophangt aan de kapstok.

Afbeelding: Pixabay

Open kijk naar de wereld

In een kleutergroep komt je kind steeds meer in aanraking met de wereld om hem heen en gaat hier steeds meer van ervaren. Door alles wat hij hoort en ziet om hem heen of van andere kinderen. En zo kan jouw kind opeens thuis komen met straattaal. Woorden waarvan je je misschien afvraagt wat de betekenis is of woorden die je echt niet wil horen. Bedenk dat een kleuter ontdekt en ervaart en leert door na te doen. Daarom is het belangrijk om met je kind in gesprek te gaan over wat hij zegt. Geef de grenzen aan en dit hoef je niet direct door woorden te verbieden, maar leg vooral uit waarom je niet wil dat hij/zij deze woorden zegt.

Kleine kinderen zijn opeens heel groot

Opeens is jouw peuter een kleuter geworden. Al zag je misschien wel dat je kind er wel aan toe is om naar de basisschool te gaan. Besef je dat elk kind anders zal starten: het ene kind zal vol zelfvertrouwen de klas binnen stappen, een ander kijkt er tegenop en ander gaat echt met tegenzin. Elk gevoel van een kind mag er zijn.
Soms helpt het om een knuffel of speelgoedstuk mee te geven wat een kind een vertrouwd gevoel geeft. Bedenk wel dat dit voor de eerste weken prima is, maar dat je dit wel daarna moet afbouwen. Samen met de leerkracht is het verstandig om hier afspraken over te maken. Je kunt het afbouwen door na een aantal weken wel de knuffel mee te nemen, maar een plek in de klas te geven. Een volgende stap is dan om de knuffel bij de start van de dag in de tas te stoppen, waarna mama/papa bij de volgende stap thuis voor de knuffel kan zorgen zodat hij even lekker kan bijslapen. 😉

Afbeelding: Pixabay/rm

Je kunt alles willen weten…

Bewaar de rust voor jezelf en je kind. Voor je kind is het allemaal al spannend genoeg. Vergeet niet dat er veel ongeschreven regels zijn (heb je de luizenmoeder al eens bekeken?) en dit voor ervaren basisschoolouders dus gesneden koek blijkt. Lees vooral de nieuwsbrieven of ouderapp zodat je weet wat er allemaal staat te gebeuren>

Luister in je omgeving hoe anderen met situaties omgaan of stel je vragen bij Centrum Jeugd & gezin (over opvoeding/ gezondheid) Je hoeft niet alles te weten en je mag aan de hand daarvan je eigen aanpak vormen, die bij jou en je kind past. En soms overkomt je iets: adem in en adem uit.

 

 

Vorig artikelTafelmemory
Volgend artikelb/d wisseling: visueel zichtbaar maken
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in