Oefen hakken en plakken bewegend met Hak, ren en plak!

0
17890
Bewegend leren hakken en plakken

Kleuters leren spelenderwijs en lekker door te bewegen. Dit betekent niet dat je deze activiteit moet introduceren met spelenderwijs oefenen. Deze activiteit is vooral eschikt voor het herhalen en inoefenen van deze vaardigheden. Lees hier meer over bewegend leren. Dit spel is vooral geschikt voor buiten, maar kan ook in een speellokaal worden ingezet. Op deze website kun je nog veel meer activiteiten vinden waar bewegend leren ingezet wordt. Dit keer een activiteit om te oefenen met hakken en plakken. Dit is één van de voorwaarden om tot lezen te komen. Dit is een leerdoel dat veel aandacht krijgt in leerjaar 2 en de start van leerjaar 3.

Bewegend leren hakken en plakken

Oefen het hakken en plakken met Hak, ren en plak!

Met deze activiteit kan één van jouw doelen zijn:

De kinderen:

  • kunnen woorden in klanken verdelen
  • kunnen klanken tot woord vormen

Zo speel je het spel:

Benodigdheden:

De volgende materialen heb je nodig om dit spel te kunnen spelen:

  • Beweegmateriaal zoals hoepels, blokjes of bijv. balk.

Spelbeschrijving

Verdeel de kinderen in duo’s. Kind 1 start bij het startpunt, ander kind staat bij tussenpunt.
Op de route naar het tussenpunt kun je ook nog wat beweegmoeilijkheden toevoegen om het extra spannend te maken.
Kind één pakt bij het startpunt een kaartje met een afbeelding, bekijkt hem en rent naar kind 2 bij het tussenpunt. Kind één laat kaart niet zien maar mag zelf wel nog een keer kijken. Het kind hakt het woord in klanken. Kind twee plakt de woorden tot woord en zegt het woord. Is het goed?  Kind één laat dan de afbeelding zien. Kind twee rent met de afbeelding naar de leerkracht bij het startpunt en hakt het woord voor de leerkracht. Na goedkeuring rent leerling twee naar het beginpunt en start het proces weer opnieuw.

Extra uitdaging

Laat de kinderen naar een volgend tussenpunt rennen en hier het woord opschrijven.

–> Ben je op zoek naar meer bewegend leerlessen voor de onder- en middenbouw? Kijk dan even hier het overzicht van de lessen.

Vorig artikelBewegend leren spellen: langermaakwoorden
Volgend artikelTover je klas om en ga samen op safari!
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in