Griezel avi’s – een heel eng boek om zelf te lezen-

0
668
griezelboeken jonge lezers

Al eerder las ik ‘stinkavi’s’ van Jette Schroder en heb ik deze verhalen in kunnen zetten bij o.a. begrijpend luister- en leeslessen. En nu verscheen een nieuw verhalenboek ‘Griezelavi’s’ op mijn deurmat. Tijd om dit griezelboek eens goed te bekijken!

Praktische informatie

Titel: Griezelavi’s – een heel eng boek om zelf te lezen
Auteur: Jette Schröder
Illustrator: Heleen Brulot
Jaar van uitgave: 2022
Uitgeverij: Ploegsma

Ben jij bang?

‘wat doe je? gil je het uit? ren je weg? of vang je hem?

Over het griezelboek griezel avi’s

‘Ben jij wel eens bang? voor een spook of een heks? dat is niet raar, hoor! en soms is eng juist leuk. dit boek is eng, maar ook gek. je lacht je suf! durf jij het aan?

Ondanks dat het uiterlijk van dit griezelboek je echt al laat griezelen: de spinnen, heksen, spoken, mummies en enge monsters zitten over de gehele kaft verstopt is het ook griezelen voor de startende lezers. Doordat er griezelverhalen op M3 tot E4 niveau wordt aangeboden is het mogelijk om te griezelen op elk niveau.

Niet elk verhaal gaat alleen over spoken, monsters, heksen of vampieren. Ook algemeen het bang zijn voor iets komt aan bod. Naast het heerlijk leesbare lettertype dat gebruikt is, heeft elk verhaal bijpassende afbeeldingen. De verhalen hebben ook nog een andere inhoud. Zo kom je lijstjes tegen en doe-opdrachten. Soms zijn het heerlijke fantasierijke griezelverhalen, maar ook een kern van bekende verhalen zoals over het monster van Loch Ness. De verhalen zijn vaak ca. 4 tot 6 pagina’s lang.

Gebruik in de klas of schoolbieb

Het fijne aan deze bundel is dat het allemaal losstaande verhalen zijn. Dit betekent dat je dit boek kunt inzetten voor:

  • Op de één of andere manier zijn er weinig griezelboeken voor jonge lezers. Dit boek verdient dat ook echt een plekje in de spotlights van de schoolbieb. Fantastisch is dat de kinderen op eigen niveau kunnen lezen, maar ook een wat moeilijker verhaal zonder dat het te moeilijk is.
  • begrijpend lees- en luisterlessen: doordat er verschillende soorten teksten zijn, kun je bijvoorbeeld de doe-teksten uitvoeren. De andere teksten zijn prima kopieerbaar op één pagina. Zo kunnen de kinderen op zoek in de tekst en de antwoorden onderstrepen.
  • Extra leesbegeleiding: juist kinderen met moeite met lezen kunnen nu toch een leuk griezelverhaal lezen op eigen niveau. De teksten zijn precies lang genoeg voor één leesbijeenkomst. Het lettertype is erg duidelijk, wat het lezen makkelijk maakt. De illustraties zijn dan zeker van toevoegende waarde.
Vorig artikelWeekplanner
Volgend artikelKennismakingsspel voor onderbouw: dit en dat-spel
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in