Gooi een verhaal is een prachtige werkvorm om de kinderen op weg te helpen bij het schrijven van een verhaal. Overigens weet ik dat er ook leerkrachten die het inzetten bij drama om de kinderen een zelfverzonnen verhaal uit te laten spelen. Inmiddels zijn er al meerdere varianten van: beroepen, sinterklaas, feest en één voor groep 3-4. Dit keer heb ik er een natuurlijke personages en activiteiten aan verbonden, zodat het een gi-ga-groen verhaal gaat worden!
Een gi-ga-groen verhaal schrijven; dat doe je zo!
Tijdens de kinderboekenweek staat lezen (en leesbevordering) centraal. Maar wat is er leuker dan zelfgeschreven verhalen te lezen? Toch is stellen zeker in de middenbouw nog pittig en hebben de kinderen een soort start nodig om verder te kunnen. Gooi een verhaal is een geschikt middel hiervoor.
Dit keer heb ik gekozen voor mogelijke verhalen waar groen centraal staat, maar ook verschillende natuurgebieden en het onderwerp duurzaamheid.
Zo pak je het schrijven van een verhaal aan!
Geef elk kind het blad uit de download. Laat het kind een eerste keer met de dobbelsteen gooien. Zoek het personage op dat bij dit getal hoort. Omcirkel dit (of kruis de andere personages weg) Doe dit ook met de gebeurtenis en de locatie. Laat nu de kinderen in duo’s brainstormen wat dit personages zou kunnen meemaken. Laat de kinderen hierna afzonderlijk van elkaar aan eigen verhaal starten. Dit is de kladversie. Je geeft na het schrijven hiervan feedback. Laat het nu in het net schrijven.
Feedback op het verhaal
Zoals ik al aangaf, geef je na de eerste proefversie feedback op het verhaal. Mogelijk is het dat je je afvraagt wat nu van belang is. Het gaat niet alleen om schrijftalent. Ik zou bij het nalezen zeker aandacht geven aan de volgende punten:
- bekijk de spelling van woorden bij de spellingscategorieeen die aangeboden zijn en laat een kind dit voordat hij dit in het net schrijft, verbeteren. Als een categorie niet is aangeboden, kun je ook niet van een kind verwachten dat hij dit juist schrijft.
- netheid van het schrijven. Geef tips of feedback.
- Vanaf halverwege groep 4 zijn de hoofdletters aangeboden en verwacht je ook dat deze gebruikt worden in een tekst.
- Vanaf groep 4 mag je zeker verwachten dat de juiste leestekens worden gebruikt. In groep 4 kun je denken aan punt, uitroepteken of vraagteken.
- Algemene opmerking over de inhoud van het verhaal.
Download het materiaal voor het schrijven van verhaal in kinderboekenweek
Download het volgende bestand en print pagina 2 uit voor de kinderen:
Eindpresentatie
Als er dan zulke leuke verhalen zijn geschreven, wil je dit natuurlijk ook op de één of andere manier delen met elkaar. Dit kun je op de volgende manieren doen:
- Elke dag 3 verhalen op vaste moment laten voorlezen. De kinderen geven elkaar een tops en een tip.
- De kinderen maken een prachtige tekening bij het verhaal en dit samen hang je op een poster door de school.
- De verhalen vorm je tot een (digitaal) boek dat de ouders thuis ontvangen.