Aan de slag met stellen: gooi een feestverhaal!

1
54691
stellen stelopdracht feest

Vier jij ook graag feest? Of je nu in je klas carnaval viert of een feestelijk gevoel hebt, deze ‘Gooi een feestverhaal’ is elke dag in te zetten in de klas. Bij deze opdracht ga je aan de slag met stellen. Deze stelopdracht kun je op verschillende manieren inzetten. In deze blog vertel ik je hier alles over.

Zelf een verhaal ontwikkelen

Met Gooi een feestverhaal ga je zelf een verhaal ontwikkelen. In dit feestelijke spel dat je gebruikt voor stellen kunnen veel avonturen ontstaan. Ondanks dat je 18 verschillende keuzes lijkt te hebben, kan er een fantasierijk verhaal ontstaan, doordat de details door de kinderen worden bedacht. Dit spel geeft richting aan een verhaal en daagt uit tot leuke ontwikkelingen in een verhaal.

Zo ga je aan de slag met een feestverhaal

Je hebt de volgende materialen nodig:

  • 1 dobbelsteen per duo
  • 1 gooi een feestverhaalblad
  • potlood en pen
  • schrijfpapier of schrijfschrift

Stellen: het schrijfproces

Laat de kinderen drie keer met een dobbelsteen gooien. Bij de eerste keer gooien krijgen ze een personage toegewezen. De kinderen kunnen de overige vakken wegkruizen. Ditzelfde doe je ook bij de andere twee rijen.
Laat de kinderen in duo’s samen ideeen voor het verhaal bedenken. Wat zou er nu kunnen gebeuren?
Hierna start het schrijfproces en schrijven de kinderen in enkele zinnen een verhaal. Na de feedback van de leerkracht schrijven de kinderen het verhaal ‘in het net’ met pen. Laat de kinderen een illustratie bij het verhaal maken.

Download Gooi een feestverhaal

Gebruikerstips voor de leerkracht

De volgende tips kan ik geven:

  • Geef voordat de kinderen aan de slag gaan een schrijfinstructie. Afhankelijk van het leerjaar en ontwikkeling van de kinderen kan dit bijvoorbeeld één van deze onderwerpen hebben: Hoe stel je een zin samen? Waar start en eindigt een zin op het blad? etc.
  • Stel vooraf een schrijfdoel op. Je kunt bijv. aangeven dat je vooral let op het schrijven van woorden uit een bepaalde spellingscategorie of de schrijfwijze van een bepaalde letter. Geef juist hier feedback op.
  • Lees alle kladverhalen en geef feedback en maak verbeteringen. Met deze feedback herschrijven de kinderen het verhaal.
  • Als aanvullende verwerking kun je er ook voor kiezen om de kinderen in groepjes de verhalen na te laten spelen.
  • Vorm alle verhalen tot een boek en scan deze in en deel deze met ouders.

–> Dit materiaal behoort tot de stelopdrachten en maakt deel uit van het lesmateriaal rond feest.

 

Vorig artikelFeestelijke leesbingo
Volgend artikelGooi een verhaal (groep 3/4)
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in