Gezondheid

titelfoto gezondheid
Naar aanleiding van de katern gezondheid van Kleuterplein.

Planning

Themakaart
Werkjesplanning

Taalactiviteiten

Woordkaartjes

Woordkaartjes basiswoorden
Woordkaartjes basiswoorden met lidwoord
Woordkaartjes uitbreidingswoorden
Woordkaartjes uitbreidingswoorden met lidwoord

(prenten) boeken 

 

 

Rekenactiviteiten

Werkbladen

van breed naar smal: pleisters plakken

Beeld en geluid

Muziek

De CD ‘liedjes over het lichaam’ bevat 14 liedjes die aansluiten bij thema ‘gezondheid’

 

Spelactiviteiten

Gezond leven twister:  Er mogen  4 deelnemers klaar gaan staan voor het spelkleed. Eén van de deelnemers die er naast staan te wachten, draait de wijzers op de draaischijf rond. De begeleider bij het spel vertelt op welke fruit of groente de deelnemers mogen gaan staan met handen of voeten. Bijv. rechterhand op appel etc. Degene die het langst kan blijven staan, heeft gewonnen.

Download:  draaischijf voeten-handen fruittwister,  speelkleed (vergroten tot A2)
Differentiatie: groente of fruit product wordt genoemd; deelnemers moeten met hand of voet op de kleur van het groente of fruitproduct gaan staan.

Hindernisbaan:  De deelnemers lopen een hindernisbaan waarbij ze aan het einde een stuk (nep)fruit moeten pakken en zo snel mogelijk in een mand moeten gooien. Wie het eerste de fruit in de mand vol heeft, heeft gewonnen. Een hindernisbaan waarbij je moet rennen, springen, zak lopen en hinkelen.

Speurtocht:  De deelnemers gaan een speurtocht lopen. De route van de speurtocht is geschreven. Tussendoor worden een aantal vragen gesteld. Bij elk juist antwoord krijgt het groepje een puzzelstukje in een envelop. Aan het eind mogen de enveloppen opengemaakt worden en de puzzel gemaakt.

Bingo: Je speelt het spel als gewone bingo, maar in plaats van getallen staan er plaatjes van fruit of groente op de kaart.

Deurtjes-spel: Er komt een tekening/plaat te hangen dat te maken heeft met fruit, groente en sport.  Voor deze platen komen eerst 4 of 6 deurtjes te hangen. De deelnemers krijgen vragen of opdrachten. Als ze die goed hebben wordt één voor één een deurtje open gedaan, en meteen ook weer gesloten. De groep die het eerste het plaatje heeft geraden, krijgt een punt.

Tikkertje:  Er is een tikker en die probeert iemand te tikken. Als de tikker je bijna te pakken heeft, is het de bedoeling dat je een fruitsoort of een groente noemt. Je kunt dan niet getikt worden.

Het sorteerspel: Er zijn verschillende soort fruit en snoep gemaakt of verschillende namaak fruit en snoep. De groep wordt in 2/3 teams gesplitst. Er wordt een korf en/of vuilcontainer geplaatst.  De ene is de fruitmand, de ander de vuilnisbak. Bij het fluitsignaal moeten de deelnemers een product pakken, rennen en het dan in de juiste bak gooien. Dan weer terug rennen en de volgende die aan de beurt is, aantikken.

Fruit/groente memorie: Er zijn 40 kaartjes met een afbeelding van groente/fruit/sport of beweging erop, omgedraaid op tafel gelegd. Het is de bedoeling dat er 2 kaartjes steeds omgedraaid worden.

Gezond leven kwartet:

Door deze kaartjes te downloaden en te lamineren kunnen de leerling aan de slag met het gezond leven kwartet. Onderwerpen: fruit, groente, ongezond, gezond, restaurant, snoep

Gezond leven-kwartet

 

 

 

 

 

 

Bij Kleuterplein; katern Gezondheid:
Verhaal Nol niest (keuzeactiviteit groep 1)
Poster N-klanken (behorende bij keuzeactiviteit groep 1)