Getallenlijn voor kleuters en groep 3/4

0
4921
sprongen maken op getallenlijn

In de kleutergroepen en groep 3/4 wordt er voor het rekenonderwijs veel gebruik gemaakt van een getallenlijn. Inzicht in de getallenlijn is van belang voor het verdere verloop van de rekenontwikkeling van een kind. In deze blogs deel ik materiaal voor de getallenlijn, maar probeer ik ook activiteiten aan te reiken om spelenderwijs inzicht te krijgen in de getallenlijn. 

 

De getallenlijn zichtbaar maken in de klas

getalIn de groepen 1 en 2 wordt vaak de getallenlijn t/m 20 zichtbaar gemaakt. Groep 3 zal dit verder groeien met een uitbreiding naar 100. In groep 4 is het van belang dat kinderen leren rekenen zonder gebruik te maken van de visuele getallenlijn. Aan het eind van groep 4 ontdekken de kinderen voorzichtig de getallenlijn t/m 1000.

Bij de getallenlijn is het verstandig om gebruik te maken van de vijf-structuur. Hiermee kunnen kinderen handig en snel leren herkennen en rekenen. Door de kaartjes af te drukken in rood en wit, is dit passend bij de structuur van het rekenrek.

Download de volgende bestanden:

Spelactiviteiten met de getallenlijn

bewegend leren getallenlijn

Leer bewegend de getallenlijn

In mijn blog ‘leer bewegend de getallenlijn‘ deel ik een aantal bewegend leeractiviteit waarbij de kinderen de buurgetallen van een getal leren kennen.

 

 

 

Dagelijkse oefeningen met de getallenlijn

Door dagelijks te oefenen met de visuele getallenlijn werk je aan getalbegrip. Draai op een later moment (eind groep 3) ook kaartjes om en laat alleen de vijf-structuur zien. Halverwege groep 4 laat je alleen nog de tientallen zien.

Wat deze dagelijkse oefeningen zijn?

  • Draai kaartjes om en benoem welk getal er op het kaartje moet staan.
  • Hang een knijper op een omgedraaid kaartje. Welk getal moet er op dit kaartje staan?
  • Getal van de dag

getallenlijn groep 3

 

 

 

 

Rekenstrategie sprongen op de getallenlijn

Wanneer je pittigere sommen tot 100 gaat uitrekenen is het gebruik van een getallenlijn een musthave. Dit geeft kinderen inzicht in wat er nu eigenlijk gebeurt op de getallenlijn.
Vaak komen er meerdere stappen bij kijken en het is voor kinderen goed om deze strategie te delen.

 

 

Wisbordblad met getallenlijn

wisbord getallenlijn

Het wisbord is voor zoveel doeleinden te gebruiken. De kinderen hebben een actieve houding en oefenen direct mee. Tenminste deze oefenmomenten moet je in je instructie verwerken. Bij sommen laat ik de kinderen dit op de getallenlijn tekenen.

 

sprongen maken op getallenlijn

In groep 4 start ik met het wisbord met daarbij de getallenlijn met hulpgetallen, waarna we later werken op een getallenlijn waar de kinderen zelf de getallen moeten invullen.

In deze blog kun je de toelichting bij het gebruik en de downloads vinden.

 

 

 

 

Vorig artikelZorg voor sfeer met een kerstslinger
Volgend artikelNeem je klas mee in de kerstgedachte!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in