Getallenlijn voor het wisbord

0
5108
wisbord getallenlijn

Maak jij ook graag gebruik van het wisbord? Het wisbord vraagt van de kinderen een actieve inzet tijdens de instructie en dit middel is ook goed te gebruik voor controle van begrip. En natuurlijk zetten we het wisbord dan ook in voor rekenen. Juist de strategieën die de kinderen in groep 3 en 4 leren zijn van belang voor de verdere rekenontwikkeling. Daarom vandaag een getallenlijn voor het wisbord.

Waarom een getallenlijn voor het wisbord?

We willen actieve kinderen zien tijdens de instructie. Bedenk zelf maar dat wanneer het veel verbaal is, dus veel luisteren, je wegzakt. Niet omdat je geen interesse hebt, maar het vraagt veel focus.
Zeker wanneer je in de groepen 3 en 4 strategieën gaat aanbieden is dit belangrijk dat ze ook geen enkele stap overslaan. Het inoefenen hiervan is dus belangrijker, dan alleen maar luisteren en kijken. Daarnaast kun je door de kinderen te zien handelen, al snel zien waar het misgaat. Vergeet het kind een stap? Of wordt de stap verkeerd toegepast?

Daarnaast gebruik ik de getallenlijn vaak voor de fase van controle van begrip. Ik geef dan een aantal sommen op, waarbij de kinderen dit zelfstandig op de getallenlijn moeten uitrekenen. Door langs te lopen zie ik al snel of de juiste stappen in het proces genomen worden én uiteindelijk hoef ik alleen nog even de antwoorden te bekijken.

Verschillende wisbordjes voor de getallenlijn

Natuurlijk is het wisbord dat voor groep 3 minder geschikt voor eind groep 4. De kinderen hebben inmiddels weer een grote stap gezet in het leren kennen van de getallenlijn. De getallenlijn is een hulpmiddel om het getalbegrip te vergroten. Dit betekent dat een getallenlijn uiteindelijk niet meer nodig is, omdat er voldoende inzicht is in de stappen die gezet worden.

De volgende wisbordjes kun je op dit moment downloaden:

Wisbordjes getallenlijn voor groep 3

De download bevat de volgende getallenlijnen:

  • Een getallenlijn t/m 20 met alle getallen
  • Getallenlijn t/m 20 met alleen getallen van de vijfstructuur
  • Lege getallenlijn t/m 20

Wisbordjes getallenlijn voor groep 4/5

De download bevat de volgende getallenlijnen:

  • Een getallenlijn t/m 100 met vijfstructuur, daarbij streepjes voor de overige getallen.
  • De getallenlijn t/m 100 met een tientalstructuur
  • Een getallenlijn t/m 100 met invulbare tientalstructuur.

–> Bekijk deze pagina voor meer activiteiten rond de getallenlijn.

Vorig artikelGooi een verhaal ‘worden wat je wil’
Volgend artikelSuccesvol starten met je eerste klas!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in