Geen kerntitels, maar toch aanraders voor de kinderboekenweek!

0
1923
klassiekers kinderboekenweek

In oktober start de kinderboekenweek weer en bij elke kinderboekenweek horen een aantal kerntitels. Helaas merk ik dat veel scholen/leerkrachten ervoor kiezen om te werken over één van de kerntitels. Maar er zijn nog zoveel meer prachtige boeken passend bij de onderwerpen die zeker wat aandacht waard zijn!

Kerntitels kinderboekenweek

Elk jaar worden aan de hand van het onderwerp de kerntitels aangeduid door het CNPB. Het CNPB maakt hierbij elk jaar een lespakket.  Mijn ervaring is dat er altijd wel meerdere titels bij zitten die heel geschikt zijn. Niet altijd de standaard bekende titels, maar ook nieuw te verschijnen boeken.

Maar ondanks dat zijn er vaak al eerder pareltjes op de markt gebracht die zeker ook aandacht verdienen. Vaak kies ik er bij de voorleesdagen dan ook voor om een blog te schrijven over een titel die net wat minder aandacht krijgt. Bij deze kinderboekenweek dan een lijstje met parels van boeken die passen bij dit thema:

tips titels kinderboekenweek 2020

Groep 1-2

De Wiilewete-serie kent meerdere prentenboeken waaronder een aantal geschiedenisverhalen. Bij groep 3-4 is er één van deze boeken als kerntitel aangemerkt, maar ze zijn ook zeker in groep 1-2 te gebruiken.

Naast de informatieve boeken zijn deze titels ook zeker aan te raden:

Middenbouw

Deze informatieve boeken zijn zeer geschikt om te gebruiken in groep 3-4-5 te gebruiken:

 

Deze verhalen kunnen de kinderen vast enthousiasmeren:
Wanneer we het hebben over geschiedenisverhalen dan vind ik dat de boeken van Arend van Dam echt een plekje in de klas moeten krijgen:

Natuurlijk zijn er ook bekende kinderboekenpersonages die in aanraking komen met de geschiedenis:


of de serie van Dummie de Mummie waaronder deze:

Bovenbouw

Voor de bovenbouw zijn er ook erg leuke boeken rond de geschiedenis. Daar horen natuurlijk ook een aantal klassiekers bij van Simone v/d Vlugt en Thea Beckman:

Deze schrijfsters weten de geschiedenis zo te vertellen dat ik hier zelf van historische verhalen ben gaan houden.
Overigens passen deze twee klassiekers bij 75 jaar vrijheid:

Natuurlijk zijn er ook nog een aantal redelijk nieuwe boeken die informeren en er aantrekkelijk uitzien:

 

 

Zullen we met elkaar ervoor zorgen dat ook deze klassiekers (hoe oud of jong dan ook) ook een plekje in onze klas krijgen en een beetje aandacht verdienen?

Op zoek naar nog meer kinderboekenweek ‘En toen…’  materialen?

 

Deze blog bevat affiliatelinks. Deze producten zouden mijn keuze zijn voor boeken. Door dit als link aan te bieden kan ik de kosten bekostigen. Ben je van plan om een boek aan te schaffen, dan graag zo. Mijn selectie is hiervan niet afhankelijk.

Vorig artikelSpringend de tafels leren
Volgend artikelDoelgerichte hoeken in groep 3-4: Een hoek doelgericht maken (4)
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in