Ga je mee naar buiten voor een educatieve wandeling?

0
6499
Educatieve wandeleing in de natuur

Lekker buiten zijn! Ik kan hier echt heel erg van genieten. Fietsen, wandelen of gewoon spelen en de natuur verkennen. Wanneer de herfst aanbreekt en er soms wat minder weer is, merk ik dat we geneigd zijn om liever even kort naar buiten te gaan. Jammer eigenlijk, want de natuur is zo mooi! Ga eens op stap en maak bijvoorbeeld een educatieve wandeling!  Je wandelt niet zomaar, maar de kinderen leren op een ontdekkende manier! Dus misschien minder buiten spelen, maar wel een heerlijke educatieve wandeling dus!Educatieve wandelen in de natuur

Educatieve wandelingen: leren en ervaren

Ben je al een beetje enthousiast? In de herfst (en ook de andere seizoenen hoor) moet je er gewoon lekker op uit gaan.  In het onderwijs kun je lekker met de kinderen op stap gaan en leren en ervaren. Door wat korte voorbereidingen kun je lekker wandelen en veel ontdekken!

De wandelingen

    • Voelpad: zoek een wandeling op waar je langs veel verschillende voorwerpen langskomt. Laat de kinderen de kinderen de ogen dicht doen en raden wat ze voelen.  Ik denk dan aan bijv. de bast van een boom, bladeren of vruchten, stenen muur, boomschors, takjes etc.
    • Fotowandeling: maak vooraf een aantal foto’s van de omgeving of opvallende plekjes/hoekjes. Laat de kinderen deze plekjes opzoeken en bepalen op welke plek de fotograaf deze foto genomen heeft.
    • Vormenwandeling: Maak een mooie wandeling in de omgeving. Vooraf is het goed om een route te bepalen waar je veel vormen tegen kunt komen, dus vooral een wat meer bewoonbaar gebied, maar ook met natuur. Geef de kleuters een voorbeeldvorm mee en laat ze ontdekken waar deze vorm allemaal terug te vinden is. Als uitdaging kun je ook bijv. een achthoek of ruit meegeven. Dit vonden mijn plusleerlingen geweldig! Bij de start hebben de kinderen soms nog wat stimulans nodig om echt de vormen te ontdekken.
    • Wandelen met een plattegrond: Je kunt naar een plek in de omgeving wandelen en de kinderen een plattegrond laten tekenen. Je kunt ook zelf vooraf een plattegrond tekenen en kinderen opdrachten geven om uit te voeren. Of je laat een kind verstoppen en je tekent een kruisje op een plattegrond?  Wie weet het kind te vinden?
    • Kabouterpad: in de herfst is het natuurlijk fantastisch om door middel van opdrachten de natuur te ontdekken. Het kabouterpad van Juf Janneke is dan ook echt een aanrader!



natuuractiviteiten in de herfst

 

  • Natuurpad:  al eerder schreef ik over het natuurpad waar je juist op zoek gaat naar voorwerpen uit het seizoen waar je gaat speuren.
  • Kleurenwandeling: neem een aantal verschillende tassen mee en ga bladeren verzamelen. Verzamel elke kleur blad in een tas. Bij terugkomst (of op gewoon buiten op een veld) kun je de bladeren sorteren, tellen en tot de ontdekking komen dat de bladeren wel dezelfde kleur hebben, maar misschien wel een andere vorm!
  • Winderige wandeling:  je moet voor deze wandeling wel even wachten totdat het herfstweer echt losbarst. Eerst kun je de kinderen een windwijzer laten maken (groep 3-4) door een sateprikker in een bierviltje te steken en aan een sateprikker een lintje te maken. Waar komt de wind vandaag en waar blaast hij naar toe? Of je laat de kinderen een plastic tas meenemen en maakt aan de handvaten een koord. Is de wind op elke plek hetzelfde?

natuurpad herfst

Ready to go? Fijne wandeling!

 

 

Vorig artikelKinderboekenweek 2018: Kom erbij-activiteiten voor groep 3/4
Volgend artikelDoelen, lijstjes en zoveel meer! Orde in de chaos?
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in