Escape school – het gevaarlijke toverboek

0
751
escape school

Een nieuw concept: een lees- en puzzelboek voor alle liefhebbers van escaperooms (of degenen die nog moeten ontdekken dat dit erg leuk is!) En daarnaast is het boek ook nog voor beginnende lezers.

Praktische informatie

Titel: Escape school – het gevaarlijke toverboek
Auteur: Anne Scheller
Uitgeverij: Witte Leeuw, Amsterdam
Jaar van uitgave: 2022

Hij pakt de losse bladzijde uit het gouden boek erbij. ‘Kom, we gaan! Dit is expeditie toverboek!’ Je wijst naar de losse bladzijde. ‘Kijk, daar staat ook een kompas.’ Anna knikt: ‘Het is vast een aanwijzing!’

Wat vind ik van het boek?

Het concept vind ik direct al verrassend te noemen. Zelf ben ik altijd een leesmonster geweest, maar juist voor de leerlingen die dit minder hebben, kan dit boek zeker aanspreken. De lay-out van dit boek is helemaal in stijl. Op elke twee pagina’s is een bijpassende afbeelding te vinden en ik vind de stijl van de afbeeldingen mooi.

Na een aantal pagina’s lezen komen de eerste puzzelopdrachten. Vaak hebben deze puzzels raakvlakken met andere schoolvakken. Zo maak je een woordzoeker, leer je een kompas gebruiken en maak je een cijfertekening om verder te kunnen in het verhaal. Soms moet je kiezen tussen twee scenario’s en moet je toch even nadenken wat er eerder gelezen is. Opdrachten staan in typeschrift genoteerd en zijn dus direct duidelijk zichtbaar.

Het verhaal speelt zich af in een bekende ruimte voor kinderen: school. Toch is het meer een buitenlandse kostschool, wat misschien voor Nederlandse kinderen minder herkenbaar is. De naam geeft duidelijk aan dat het niet zomaar een school is. Al snel ontdek jij en Tom en Anna dat het een grote bende is in de bibliotheek. Ze vinden een oud papier waarop ze lezen dat iemand in het gevaarlijke toverboek heeft gelezen en dat de kobolden vrij zijn gekomen… In elke hoek vind je wel een groen wezentje. Na een tip van mr. Higgins moeten ze op zoek naar ‘Het boek van de zeven spreuken’ maar met tegenwerkende kobolden is dat geen makkie!

In het boek komen een soort monsters, kobolden, naar voren. Ondanks dat ik helemaal niet van verhalen met monsterachtige figuren of niet-bestaande figuren hou, past het wel in dit verhaal. Vooral de afsluiting: van tegenwerkende kobolden naar….. ? geeft het verhaal een leuke afsluiting.

Het enige waar ik mij aan stoorde was dat het verhaal in de ‘jij-vorm’ is geschreven. Ik vind dit zelf geen prettige leesstijl en ik bleef mij het gehele verhaal irriteren. Ik zou ervoor gekozen hebben, om de lezer van dichterbij alles te laten ervaren, door de ik-vorm te gebruiken. Voor de kinderen zal dit misschien vervelend zijn, omdat de spellen en puzzels de kinderen actief maken/houden tijdens het lezen en dan maakt de aanspreekstijl misschien voor de kinderen minder erg.

Gebruik in de klas of in de schoolbibliotheek

Als je het boek vaker wilt gebruiken (wat je in de klas waarschijnlijk zou willen of het boek voor de bieb aanschaf) is het van belang om vooraf alle materialen te kopiëren. Anders kun je het boek maar één keer gebruiken omdat alles is ingevuld. De opdrachten die op de allerlaatste bladzijde te vinden zijn, zijn wel erg klein. Naar mijn mening te klein voor beginnende lezers. Ik zou daarom alle opdrachten van de laatste bladzijde vergroten. De brieven zou ik op oud papier kopiëren en met een paperclip bevestigen in het boek. Dit maakt het lezen nog een mooiere ervaring.

Aansluiting bij andere lesactiviteiten

Natuurlijk is het een geweldig idee om samen met de hele klas een escaperoom te spelen. Online zijn er verschillende voor alle jaargroepen te vinden.

Vorig artikelAanbod van hoekenpakketten
Volgend artikelSpelling oefening: spellingseieren
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in