De emotiethermometer is meer dan alleen een leuke toevoeging aan de klasinrichting; het is een essentieel instrument om de emotionele welbevinden van de leerlingen te ondersteunen. Door het dagelijks gebruik van de thermometer kun je een klasomgeving creëren waarin leerlingen zich veilig en begrepen voelen, wat uiteindelijk bijdraagt aan hun algehele welzijn en leerontwikkeling.
Waarom een emotiethermometer essentieel is
Bij het begin van een nieuw schooljaar is de inrichting van het klaslokaal een cruciale taak voor elke leraar. Het is belangrijk om een omgeving te creëren die niet alleen uitnodigend is, maar ook bevorderlijk is voor het welbevinden en de ontwikkeling van de leerlingen. Na het lezen van deze blog weet je waarom een emotiethermometer een middel is om te werken aan het welbevinden van de leerling.
In de zomervakantie las ik het boek ‘de Traumasensitieve school’ en werd voor mij nog meer duidelijk hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan SEL: sociaal emotioneel leren.
Een steeds populairder hulpmiddel in de klas is de emotiethermometer, een eenvoudig maar krachtig instrument om dagelijks aandacht te besteden aan de sociaal-emotionele ontwikkeling en emoties van leerlingen.
Wat is een emotiethermometer?
Een emotiethermometer is een visueel hulpmiddel dat de leerlingen helpt hun emoties te herkennen en te uiten. Het bestaat uit een schaal, vaak ingedeeld in verschillende kleuren, die verschillende emotionele toestanden weergeven. Je kunt kiezen voor kleuren om deze emoties aan te geven. Denk aan rood voor boosheid of frustratie, geel voor nerveusheid of onzekerheid, groen voor kalmte en ontspannenheid, en blauw voor verdriet of vermoeidheid. Of je maakt de emotionele toestand visueel zichtbaar.
Zo zet je de emotiethermometer in elkaar
Benodigde materialen:
- sluitingen van boterhamzakjes
- papier en printer
- één van onderstaande downloads
- Knijper of paperclip met label per kind
Maak een keuze uit de downloads en download en print het bestand. Lamineer de kaarten en knip ze uit. Maak met een perforator gaatjes aan de boven- en onderkant aan de linker- en rechterzijde. Maak de kaarten nu aan elkaar: start met de kaart met emotiethermometer en hierna de maak je de kaarten aan elkaar in volgorde van emotionele heftigheid. Je verbindt de kaarten door de sluitclips aan de achterkant van de kaarten vast te draaien. Hang de emotiethermometer op een goed bereikbare plaats in de klas op. Schrijf nu op een knijper de namen van de kinderen óf maak een naamlabel aan een paperclip.
Bij de klasinrichting hoort een emotiethermometer
Bij het inrichten van het klaslokaal aan het begin van het schooljaar, zou een emotiethermometer een centrale plaats moeten krijgen. Plaats het op een goed zichtbare plek, bijvoorbeeld bij de deur, zodat leerlingen er gemakkelijk bij kunnen. Het is ook belangrijk om tijd in te plannen voor het uitleggen van het gebruik en de betekenis van de thermometer. Zo zorg je ervoor dat de leerlingen zich comfortabel voelen om eerlijk te zijn over hun emoties.
Dagelijks emoties in kaart brengen
Het dagelijks gebruik van een emotiethermometer biedt talloze voordelen. Ten eerste helpt het leerlingen om bewuster te worden van hun eigen emoties en deze beter te reguleren. Dit bewustzijn is een eerste stap naar emotionele volwassenheid, een cruciale vaardigheid om zich te kunnen redden in de maatschappij.
De inzet van de emotiethermometer moet toegevoegd worden aan de dagelijkse routines. Probeer vaste momenten te pakken om de emotiethermometer in te vullen. Start in ieder geval om elke ochtend bij binnenkomst de leerlingen de eigen emoties te laten aangeven. Neem als leerkracht dan ook zeker bij binnenkomst de tijd om de emotiethermometer te bekijken.
Wanneer er leerlingen zich schalen bij oplopende emoties is het belangrijk om snel in te spelen op de emotionele behoeften van de klas/individuele leerlingen. Als meerdere leerlingen zich rood voelen, kan dat een signaal zijn om een kindgesprek of groepsgesprek te voeren over wat hen dwarszit. Je kunt mogelijk de heftigheid van de emotie al wegnemen door in gesprek te gaan en soms acties nemen waardoor de emotie zal verminderen.
Daarnaast krijgt je ook zicht op leerlingen die een algemeen beeld van negatieve emoties laten zien en daarmee behorende hulp kunnen inroepen.
Dit materiaal maakt deel uit van een verzameling preventieve en ondersteunende materialen rond de sociaal-emotionele ontwikkeling.