Help?! Rommelpiet komt weer op bezoek!

0
1586
rommelpiet

Rommelpiet komt al jaren op vele scholen op bezoek. Dit is altijd een grote happening voor kinderen en ook wel voor de leerkracht. Want wij, leerkrachten, kunnen soms helemaal losgaan. Verwacht in deze blog dan ook geen tips om het nog gekker te maken (eigenlijk besteed ik mijn tijd liever in de in mijn ogen nuttigere dingen) Maar hoe leuk is deze rommelpiet nu echt voor kinderen?

Waarom rommelpiet zich anders moet gedragen…

Mijn loopbaan in het onderwijs startte ik met de overgang van Weer Samen Naar School’ naar het passende onderwijs. Uit evaluaties is gebleken dat passend onderwijs veel moeilijkheden kent. Maar laten we ook bedenken vanuit welke visie het passend onderwijs is ontstaan. Elk kind met welke belemmering dan ook, op een school in de eigen woonomgeving et de benodigde ondersteuning. Een klas als afspiegeling van de maatschappij. Daar kun je in principe toch niets op tegen hebben?

Na al die jaren is het dan ook goed om ons handelen te evalueren. Als we het dan hebben over het sinterklaasfeest. Hoe passend hebben wij dit voor de kinderen in onze school gemaakt?

Een vernieuwde aanpak binnen de school

Ik denk nauwelijks (en dit kan zeker per school verschillen) omdat we onze fijne herinneringen meenemen in onze aanpak in de school. Toch is het goed om na te denken dat kinderen het ook op deze manier kunnen ervaren:

  • Er is iemand doorgedrongen op hun veilige plek en ze hebben geen controle gehad over dit bezoek. Dit kan een gevoel van angst en onveiligheid geven.
  • De bedoeling achter het bezoek van de rommelpiet kan de kinderen onduidelijkheid brengen over hoe rommelpiet de school binnen is gekomen en wat zijn doel is van het bezoek.
  • De rommelpiet heeft iets onvoorspelbaars. Hij komt één keer in een sinterklaasperiode, maar wanneer? En wat kun je verwachten van rommelpiet?
  • Sommige kinderen worden door de omgeving aangekeken op hun gedrag. Kinderen zijn hier op een bepaald moment ook bewust van. Ze willen wel het goede doen, maar weten niet hoe de situatie is en hoe ze hier op kunnen anticiperen.

Zoals je uit mijn voorbeeldleerlingen begrijpt kan er mogelijk sprake zijn van een diagnose. Maar ook zonder diagnose moet je deze kinderen begeleiding bieden. Neem signalen vanuit de thuissituatie serieus, ook al zie je een op school een ander kind dat de situatie die thuis geschetst wordt. Thuis is een veilige situatie waar de prikkels, onzekerheden en angsten zichtbaar worden.

Aanpassingen om rommelpiet te begeleiden

Maar niet alleen reflectie op wat we doen is belangrijk, maar samen kijken hoe we beter kunnen aansluiten maakt het verschil.

Ik kan je vanuit de praktijk de volgende tips geven:

Rommelpiet aan het werk

  • Maak rommel met mate. Ga niet over de top, maar zorg wel voor een rommelige omgeving.
  • Wanneer het voorspelbaar moet blijven en toch in de sfeer kun je een na het maken van rommel een foto maken. Stuur deze ’s ochtends naar ouders met bericht dat de leerkracht geschrokken is van dit beeld en vraag aan het kind of hij/zij straks mee wil helpen opruimen?
  • Wanneer een kind een gestructureerde omgeving nodig heeft of een veilige plek is het van belang om het veilige plekje in de klas te waarborgen. Dit doe je door geen rommel te maken op en dicht rond de vaste plek van dit kind. Zet de schoen duidelijk op tafel met de cadeautjes voor dit specifieke kind.

 

Het moment van de ontdekking

Verzamel eerst alle kinderen voor de deur van de klas en geef een introductie op wat de kinderen te zien krijgen.

  • Zorg voor een speelplekje dichtbij de klas om even terug te kunnen trekken en te spelen om zo aan de prikkels te ontkomen.
  • Bied na de rommelpiet-ontdekking een rustige activiteit aan. Denk dan bijv. aan het kleuren van een kleurplaat of mandala. De kinderen kunnen zo hun rust even pakken en even tot zichzelf kunnen komen.
  • Maak na het rommel maken een foto. Stuur deze de volgende ochtend voor schooltijd naar de leerling met een boodschap dat je geschrokken bent en straks wel hulp nodig hebt bij het opruimen. Het kind weet nu vooraf hoe de situatie is en ziet direct ook hoe het vertrouwde plek in de klas eruit ziet.
  • Bespreek na het bezoek van rommelpiet de motivatie om rommel te maken en dat hier niemand verantwoordelijk voor is. Geef aan wat jouw verwachtingen zijn voor het opruimen.

Kies je ervoor dat rommelpiet jouw school bezoek, is dat natuurlijk helemaal prima.
Maar bekijk vooraf wat enkele kinderen uit jouw klas nodig hebben. Want het bezoek moet een feest zijn voor elk kind!
Sta je open voor iets anders? Op verschillende facebookpagina’s zijn mooie voorbeelden te vinden om de rommelpiet een andere rol binnen de school te geven.

Kik voor meer sinterklaasmateriaal (lestips en lesmateriaal) op deze pagina!

Vorig artikelSinterklaas aftelkalender
Volgend artikelSinterklaas ABC
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in