Sinterklaasfeest: Een eigentijds feest in de klas!

0
1403
Eigentijds sinterklaasfeest

De tijden veranderen en iedereen beweegt zich mee. De afgelopen jaren was het sinterklaasfeest een heftige punt van discussie. Wat jouw mening ook is, verandering komt er. Het moet namelijk een sinterklaasfeest zijn waar iedereen zich goed bij kan voelen. Maar inmiddels is mijn materialenverzameling door de jaren heen ook flink gegroeid. Hoe kan ik deze materialen aanpassen in mijn klas?

eigentijds sinterklaas

Eigentijdse boeken over Sint en zijn pieten

Als ik naar mijn boekenverzameling kijk, kan dit wel een update krijgen. Al voor deze discussie heb ik kritisch gekeken naar de verhalen uit ‘vroegere tijden’  Welke verhalen vond ik nog kunnen qua afbeeldingen/teksten/betitelingen om (voor) te lezen in de klas?  Ik kan je vertellen dat de eerste DE-boeken al minder aansluitend waren.  Pimm van Hest kwam als eerste met een prentenboek ‘de pieten maken het bont’ op de markt.
Wie is er zelf niet opgegroeid met ‘Dag Sinterklaasje’? Dit boek heeft een update gehad en is helemaal passend:

Maar inmiddels kun je deze boeken ook toevoegen aan de verzameling:
Dit is nog maar een gedeelte van de (prenten)boeken die verkrijgbaar zijn. Er is inmiddels alweer aardig wat keus.

Weet je overigens dat het erg leuk is om tijdens het sinterklaasfeest 2020 een prentenboek uit te werken in de klas?  Je kunt een verhaal verdiepen zodat het sinterklaasfeest verdieping krijgt. Zo kun je erg leuk een verhaal over Ozosnel uitwerken met het project ‘het paard van Sinterklaas

Eigentijds sinterklaasfeest

Speelgoed met Sint en pieten

Een aantal jaar geleden waren de playmobile sint en piet een hit. Maar deze gaan niet met de tijd mee. Dus is het tijd met nieuw speelmateriaal aan te kleden.

Gelukkig gaat ook Playmobile met zijn tijd mee:
En bij de handpoppen is helaas de piet nog niet aangepast, maar sint en zijn paard zijn natuurlijk wel beschikbaar om een verhaal uit te spelen:

Natuurlijk kun je ook zelf pegdolls maken met pieten in roetveegstijl om ook op de verteltafel verhalen na te kunnen spelen.

Versiering voor sint

Natuurlijk kun je de klas low-budget aankleden en betekent dit dat je de versiering voor lange tijd hergebruikt. Misschien is het toch even tijd om een nieuwe start te maken.

Inmiddels verkopen alle grote warenketens versiering met een Sint en met witte of roetveegpieten.

sinterklaasfeest in de klas

Ontspanning in de klas tijdens sinterklaastijd

Knutselen

Even lekker knutselen of kleuren kan ervoor zorgen dat er even ontspanning is. Er komen steeds meer knutselactiviteiten waarbij geen piet centraal staat, want hoe leuk is om het te werken over het paard of onze Sint?  Wil je wel een piet maken? Geef de kinderen dan de keus om een piet te vormen met vegen of met een andere kleur.

Kleuren

Je kunt veel kleurplaten vinden rond Sint en zijn pieten, maar helaas is dit materiaal vaak nog niet aangepast aan de huidige Sint en Pieten. Maar online zijn er wel al een aantal leuke kleurplaten te vinden die je zo kunt inzetten. Zoals bijvoorbeeld deze pietenbakkerij met het paard van Laura’s Bakery.

Eigentijdse liedjes

Ook de liedjes kennen een eigentijds jasje voor het sinterklaasfeest 2020.  Weet je dat een nieuwe generatie kinderen straks met deze liedjes opgroeid en straks bijna dezelfde liedjes zullen zingen zoals wij als ouders zijn opgegroeid? Hier kun je zowel de oude- en nieuwe versies vinden. Overigens heeft de Club van sinterklaas al een aantal jaar moderne en eigentijdse liedjes voor het sinterklaasfeest.

 

 

Vorig artikelEen Hubelino Pi knikkerbaan voor jong & oud!
Volgend artikelWoordclusters noord- en zuidpool
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in