Een ontspannen schooljaar?!

0
2951
een ontspannen schooljaar

Werkdruk in het onderwijs – er is al veel over gepraat en geschreven – Binnen het onderwijsveld kennen we veel drukke periodes.
Denk maar aan de decembermaanden, rapportentijd en het eind van het schooljaar. Hoe kom je deze drukke periodes ontspannen door?
In dit artikel geef ik je tips om het scholjaar ontspannen door te komen.

 

ontspannen binnen het onderwijs

Waarom is ontspanning nu zo belangrijk?

Door te ontspannen ontstrest je lichaam. Je kun nu meer van het leven aan oftewel je voelt je gelukkiger.  Je functioneert beter wanneer je ontspannen bent en dat betekent dat je zowel fysiek of mentaal veel meer kunt hebben. Ieder persoon is anders en zo ook de hoeveelheid ontspanning en rust die iemand nodig heeft om beter in balans te zijn.

In deze blog deel ik graag mijn ervaringen om ontspannen een schooljaar door te komen:

 

Prioriteiten stellen

Het klinkt zo makkelijk, maar het is zeker belangrijk: prioriteiten stellen. Aan het eind van het schooljaar hoef je bijv. nog niet te werken aan nieuwe naamkaartjes voor je nieuwe klas. Laat dit dan ook zitten. Er zijn veel activiteiten op school, maar ook buiten de school om. Probeer hierin keuzes te maken. Stel een grens voor jezelf. Bekijk het aanbod van de activiteiten:  is het belangrijk dat ik erbij ben? Is mijn bijdrage hierbij nodig?  Nee, skip nu niet alle afspraken 😉

 

 

Plannen

agenda-683065_1280

In de drukke periodes komen er soms zoveel dingen op je af. Allemaal dingen die geregeld moeten worden. Help!  Nee, hoor dit hoeft niet. Veel activiteiten kun je ruim van tevoren al zien aankomen. Ga niet plannen in een drukke periode, maar plan dit al veel eerder. Je hebt dan een duidelijk overzicht wat je te doen staat en probeer in te schatten hoeveel tijd je hier voor nodig hebt. Zorg ervoor dat je naast alle moet-dingen ook andere activiteiten plant. Maak zo’n planning ruim voor deze periode. In mijn vakanties maak ik een nieuwe planning voor de periode tot de volgende vakantie. Je kunt dan al vaak zien wanneer het druk gaat worden. Welke van de activiteiten kun je verplaatsen naar een iets rustigere gedeelte van de periode? 

Ontspannen

Ontspanning is eigenlijk waar alles om draait. Het is belangrijk dat je binnen drukke periodes een balans probeert te vinden tussen inspanning en ontspanning. Dit klinkt makkelijker dan het is, want die groepsplannen, rapporten etc. liggen toch te wachten!? Om toch even het onderwijs ‘uit’ te zetten, geef ik je deze tips:

een ontspannen schooljaar

Activiteiten

Hoe ontspan je je nu? Dit is erg afhankelijk van wie jij bent als persoon. Verschillende mensen kunnen veel ontspanning halen uit sociale contacten in prive-situaties of het bezoeken van feestjes. Een ander heeft misschien meer behoefte aan rust en zal kiezen om thuis lekker op de bank te kruipen met een boek of om lekker een filmpje te kijken.  Je moet doen waar jij je goed bij voelt.

 

Sporten

Een tip om alles van je af te zetten: sporten!  Ook al ben je hier niet heel erg gemotiveerd voor: ik heb ervaren dat dit echt heel goed werkt.  Zoek een sport op, die bij jou past en wat binnen je schema van werk-gezin-huishouden past.  Wil je graag met anderen sporten?  Kijk dan eens in de buurt rond naar een teamsport. Wil je kunnen trainen wanneer het jou uitkomt? Kijk eens rond naar een sportschool in de buurt en welke programma’s ze aanbieden. Gun jezelf de tijd om te sporten, zodat je even alles los kunt laten.

 

Inspiratie opdoen ?!

Misschien zijn er wat vraagtekens gekomen naar het lezen van dit kopje. En toch kan dit gedeeltelijk. Een voorbeeld:  zelf vind ik het heerlijk om de facebookpagina’s Kleuterwereld en Middenbouwwereld te volgen. Samen delen en samen nadenken in oplossingen. Maar wanneer je na een lange werkdag facebook opent en je al deze berichten ziet, blijf je met onderwijs bezig. Ik heb dit toch proberen te scheiden:  op mijn prive-account volg ik de facebookgroepen die te maken hebben met mijn hobby’s.  Ik heb nog een account aangemaakt waarbij ik lid ben van alle facebookpagina rond het onderwijs (en wat zijn er veel inspirerende facebookpagina’s zeg!)  Zo maak ik zelf de keuze waar ik op dat moment zin in heb.

 

Hobby’s

Neem tijd om lekker aan de slag te gaan met je hobby!  Even je hoofd leeg en neem de tijd voor jouw hobby.  Hierna kun je weer even wat meer aan.
Heb je nog geen hobby?  Ga eens op zoek naar een (nieuwe) hobby waarbij je je volledig kunt ontspannen en wat in de avonduren mogelijk is.  Soms is het ook tijd om op zoek te gaan naar iets anders.  Kijk rustig rond, neem de tijd hiervoor en probeer iets nieuws.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je eigenlijk teveel hobby’s hebt en dat het je frustreert dat je er voor jouw gevoel niet genoeg tijd voor hebt. Probeer het los te laten:  je hoeft niet aan alle hobby’s je tijd nu te besteden. Kies één of twee hobby’s en ga hier volledig voor: geef het alle aandacht waardoor deze hobby ook echt een ontspanning mag zijn!

cute-15719_1280

Vakantie

Natuurlijk mogen we helemaal niet klagen over het aantal vakantiedagen dat we hebben in het jaar. Heel fijn, maar deze zijn er dan ook om even tot rust te komen. We weten allemaal dat het niet alleen maar vakantie is. Juist daarom, is het zo belangrijk om ook niet de hele vakantie met het onderwijs bezig te zijn.  Kies bewust een dag waarop je aan het werk gaat op school of thuis en rond alles dan ook af. Zo kun je de andere dagen heerlijk genieten van……ja, inderdaad…. DE VAKANTIE!

 

Verder lezen….

van werkdruk naar werkplezierBen je op zoek naar een betere balans? Deze blog geeft je wat tips maar wanneer je hier echt mee aan de slag wilt is het handig om verder te lezen.  In het boek ‘van werkdruk naar werkplezier’ (Kouwenhoven, Angela) wordt er gekeken naar de combinatie van timemanagement en klassenmanagement en welke invloed dit heeft op het ‘werkdruk-gevoel’

Koop bij bol.com

 

 

 

 

De balans kwijt….

Ondanks al je goede voornemens en tips, ben je toch over je eigen grenzen heen gegaan. Stom.. maar de situatie kun je niet meer veranderen. Hoog tijd om dit aan te pakken!
Fijn dat je zelf merkt dat de balans kwijt is; probeer goed naar je lichaam te luisteren. Neem nú tijd voor jezelf!  Laat ‘even’ wat activiteiten of andere dingen vallen en probeer jezelf even extra aandacht en tijd te geven.  Opgelost?  Fijn, maar dit wil je natuurlijk niet nog een keer.  Bekijk eens wat er anders kan zodat je dit niet nog een keer overkomt.

Natuurlijk hoop ik dat je de balans snel weer teruggevonden hebt, zoals hierboven geschreven. Maar kijk zeker uit, een burn-out ligt op de loer!
Wil je weten of je een burn-out hebt?  Bij Sterk voor de klas kun je een checklist ontvangen waarmee je dit kunt bekijken.  Hulp nodig? Els en Judith (sterkvoordeklas.nl) helpen je graag verder.

 

 

 

Lees meer:

 

 

 

 

 

 

 

Vorig artikelLow-budget een klas inrichten
Volgend artikelMagnetische en beschrijfbare dobbelsteen: rekenactiviteiten
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in