Een nieuwe school #1: inrichten van een (nieuw) schoolplein

0
2029
een nieuw schoolplein

De afgelopen jaren keken wij uit naar een nieuw schoolgebouw om les te gaan geven. Ons gebouw is verouderd en technisch niet meer in goede staat. Nu is het dan eindelijk zover: er wordt een nieuw schoolgebouw gebouwd. Maar voordat je in een nieuw schoolgebouw kunt starten, gaat er heel wat aan vooraf….  Als eerste deel: het inrichten van een schoolplein.

 

Een nieuw schoolplein

Voordat er een nieuw schoolplein is, moeten er verschillende stappen ondernomen worden:

Van visie en uitgangspunten…..

Natuurlijk is het heerlijk om eerst op pinterest eens op zoek te gaan naar foto’s want er is zoveel mogelijk. Toch zal ik je aanraden om bij de eerste stap te beginnen en dat is het vormgeven van een visie. Hoe denk jij over spelen? Wat vind je belangrijk als je het over spelen hebt? Wat vind jij belangrijk dat er mogelijk moet zijn op een speelplaats?  Welke andere belangrijke zaken zijn er qua veiligheid?

Misschien is dit niet helemaal een passende stijl bij jou: je gaat graag aan de slag. Toch is het belangrijk om een visie op papier te zetten! Waarom? Vooral om deze redenen:

  • Je vormt een visie op onderwijs en een daarbij aansluitende visie op spel.
  • Je kunt aan de hand van de visie uitgangspunten voor onderwijs en (buiten)spel vormgeven.
  • Je kunt richting geven aan de inrichting van het schoolplein door bij elke beslissing te checken of dit past bij de uitgangspunten.
  • Een visie en de daarbij behorende uitgangspunten zorgen ervoor dat het schoolplein niet een ‘van alles wat’  of georganiseerde chaos zal vormen.
  • Daarnaast is het schoolplein ook de uitstraling van de school en laat dit ook een stukje van de visie zien aan nieuwe ouders.
  • Een duidelijke visie en uitgangspunten geeft een ontwerper van een buitenspeelplaats ook richting om de visie en uitgangspunten heel duidelijk naar voren te laten komen.

Deel de visie vanuit de commissie met team en kids. Waar is er nog wat aanscherping of verduidelijking nodig? Passen deze uitgangspunten bij de school?



Naar Pinterest en moadboards…

Nu komen misschien wel de leukste activiteiten. Pinterest afzoeken naar leuke afbeeldingen. Tenminste…ik vond het heerlijk. In eerste instantie was elke leuke afbeelding prima en werd alles in één map gestopt. Oke, niet handig dus!  Organiseer één bord voor een nieuw schoolgebouw met de daarbij behorende secties:  aula, klaslokaal, leerpleinen, schoolplein etc. Bekijk hier mijn georganiseerde pinterestboard. Probeer ook eens te zoeken naar ‘andere afbeeldingen’ bijv. van scholen uit het buitenland. Als school wil je misschien wel iets vernieuwends? Bekijk ook zeker eens de facebookpagina van Kommee, waar veel voorbeelden van speelpleinen zichtbaar zijn. Ook overigens ook handig bij het formuleren van een visie op buiten spelen.

moodboard speelplein

Na het verzamelen kom je weer terug bij je visie. Leuk dat je allemaal verzamelingen hebt, maar welke passen bij de gewenste uitstraling en visie op spelen?? Bekijk alle verzamelde objecten met de commissie en maak een keuze uit de afbeeldingen.  Al het andere dus verwijderen? Zeker niet!  Je weet maar nooit waar het voor dient 😉

Maar maak met elkaar een moodboard! Dit geef jullie zelf meer zicht over de invulling van het schoolplein, maar ook kun je dit goed presenteren aan het team. Daarnaast geeft de ontwerper van een buitenspeelplaats ook richting. Besef wel dat niet alles op deze manier op de speelplaats zal komen, maar laat vooral je visie hier uitstralen.

Bedenk ook welke speelmaterialen jullie hebben en bij deze visie passen. Zijn ze nog veilig en van goede kwaliteit? Meenemen?

Naar tekening…

En dan kun je zelf aan het werk en zelf alles gaan intekenen, maar hier zijn ook waardevolle ontwerpers voor te vinden. Er zijn toch nog zeker nog aandachtpunten bij het bekijken van de tekening:

  • Is er een open ruimte zodat hulpdiensten de school kunnen benaderen?
  • Hebben de kinderen voldoende ruimte om vrij te spelen?
  • Is het mogelijk om bewegend leerlessen te kunnen geven?
  • Is het schoolplein onderhoudsvriendelijk?
  • Is de speelplaats voor elke leeftijdsgroep toegankelijk?
  • Kun je als leerkracht een groot gedeelte van het schoolplein overzien?
  • Is er rekening gehouden met veiligheid van kinderen?

Misschien dat er nu nog wat kleine aanpassingen nodig zijn in materiaal- en plaatskeuze…
Bedenk dat sommige schoolpleinen ook openbaar toegankelijk zijn. Wanneer dit zo is, is het belangrijk dat je nadenkt over hoe je de materialen zoveel mogelijk kunt beschermen tegen vandalisme.

ontwerp van architect

….tot speelplein!

En dan is eindelijk het schoolplein er zoals jullie bedacht hebben! Nu denk je misschien klaar te zetten, maar misschien is het direct al goed om even na te denken over de volgende onderwerpen:

  • Afspraken over speelbeurten:  allemaal tegelijk naar buiten of op een bepaald moment? Is het ook mogelijk om tussendoor naar buitsen te gaan?
  • Veiligheid: welke afspraken zijn er nodig om de veiligheid voor kinderen te kunnen garanderen?
  • Onderhoud:  stel een persoon aan als contactpersoon voor het onderhoud. Bij beschadigingen of onjuist gebruik kan deze persoon de stappen nemen die nodig zijn.
  • Opruimen van materialen:  waar worden de materialen opgeruimd? Wanneer mag het speelmateriaal worden gebruikt?  Maak hier ook afspraken over.

 

En… hoe ziet jullie schoolplein er uit?  Waarom is jullie schoolplein juist zo passend bij jullie school?

 

Vorig artikel2009 – 2019: tien jaar juf in het basisonderwijs
Volgend artikelBewegend leren – hoe zet je bewegend leren in?-
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in