Nationale voorleesdagen2016: de krokodil die niet van water hield

0
4350
nationale voorleesdagen; de krokodil die niet van water hield

Tijdens de Nationale voorleesdagen 2016 (januari 2016) staan er verschillende prentenboeken centraal. Ben je benieuwd welke prentenboeken er centraal staan? Dit lees je in deze top 10 prentenboeken voor de Nationale Voorleesdagen 2016. Op mijn school maken we er elk jaar een speciale voorleesdag van, waarbij één van de boeken centraal staat. Dit jaar is dit:  de krokodil die niet van water hield. 

nationale voorleesdagen; de krokodil die niet van water hield
 

De krokodil die niet van water hield

Dit prentenboek gaat over een kleine krokodil dat merkt dat hij anders is dan zijn broertjes en zusjes.  Zijn broertjes en zusjes beleven veel plezier aan het spartelen in het water, maar kleine krokodil niet. Hij blijf liever aan de kant, want hij houdt niet van water.  Toch springt hij in het water, maar dan komt hij tot een ontdekking….

 

de krokodil die niet van water hield
Koop bij bol.com

 

 

 

 

 

 

Bij dit prentenboek is tevens bij Kleuteruniversiteit een project bij dit prentenboek verkrijgbaar.

 

Een krokodillige voorleesdag!

Wanneer je langer dan één dag over dit prentenboek werkt is het project ‘de krokodil die niet van water hield’  van de Kleuteruniversiteit een aanrader.  In dit project kun je leuke (kring) activiteiten vinden rond zwemmen en water

 

Voorlezen

Het allerbelangrijkste is dat er aandacht is voor het voorlezen.  Nodig een badjuf of badmeester uit om het verhaal voor te komen lezen. Voor veel kinderen een herkenbaar persoon en hij/zij kan vast nog meer vertellen over zwemmen en water. 

Voorleesontbijt

Wanneer er een voorleesontbijt is het natuurlijk erg leuk om ‘in stijl’ bij het ontbijt te verschijnen. In dit geval zou je kunnen vragen of de kinderen met zwemkleding (over eigen kleding), badmutsen, duikbrillen, badjassen, flippers etc. naar school te komen.

 

Spel & beweging

Wat is er leuker dan wanneer een badjuf of een badmeester een ‘droogzwemlesje’ wil geven.  De volgende opdrachten zou de badmeester/ badjuf kunnen voordoen en de kinderen kunnen oefenen:

* schoolslag
* borstcrawl
* laat het water bewegen door met blauwe slingers te dansen door de zaal
* maak duikbewegingen

En deze bewegingsles voer je natuurlijk uit op watermuziek.  Enkele tips:

 

 

Creatief

Natuurlijk is het erg leuk om een krokodil te knutselen. Op mijn pinterestboard heb ik verschillende krokodillenknutsels kunnen verzamelen. Er zit vast wel een leuke activiteit bij voor jou!

Volg het bord Nationale voorleesdagen 2016: de krokodil die niet van water hield van Anja op Pinterest.

 

Spelletjesochtend

Natuurlijk is het hartstikke leuk om lekker te kunnen spelen en daarom maak ik van de spelletjes ook echte waterige krokodillenspelletjes:

* skilopen:  maak aan de ski’s touwen waardoor de kinderen met elkaar op de planken staan en vooruit moeten komen. Verander de ski’s in krokodillenpoten.

* Duw de krokodillen in het water:  beplak blikken met krokodillen en gooi met balletjes tegen de krokodillen of wanneer het mooi weer is:  plak de krokodillen op plastic bekers en schiet ze met de waterpistolen om.

* estafette lopen met zwemflippers:  laat de kinderen een route lopen met zwemflippers aan. Als extra activiteit kun je de kinderen zich eerst zo snel mogelijk aan laten kleden in zwemkleding.

* ringwerpen met zwembanden:   zet in het gras een aantal stokken en laat de kinderen met verschillende zwembanden gooien.

* sponsen gooien:  teken op een laken een krokodil. Probeer nu met natte sponsen de krokodil nat te gooien

* bellen blazen met snorkels:  vul de watertafel met water en bellenblaas en laat de kinderen bellen blazen met rietjes.

* speel het spel: krokodil met kiespijn

* Kleur mooie krokodillen kleurplaten

* Maak een krokodillenmasker

* snoephappen met verduisterde duikbril op.

 

 

Andere geschikte materialen voor deze dag:

verkleedkleding krokodilKoop bij bol.com

 

 

 

 

 

 

 

verkkleedkleding krokodil Koop bij bol.com

 

 

 

 

 

 

 

pluche krokodil

Koop bij bol.com

 

 

 

handpop krokodil Koop bij bol.com

 

Een fijne krokodillige dag!

 

Eerdere voorleesdagen:

* Boer voor één dag

Vorig artikelMijn hart geef ik aan jou!
Volgend artikelSpelideeën bij Twister
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in