Doelgerichte hoeken in groep 3/4: Eigenaarschap bij het inrichten van een hoek (2)

1
3188
eigenaarschap bij het inrichten van hoeken in groep 3 en 4

Al eerder schreef ik dat je spel in hoeken doelgericht kunt inzetten, maar dat dit wel passend moet zijn bij jouw onderwijsvisie en van de school. Nu is het tijd om een hoek te gaan inrichten: ga jij of de kinderen aan de slag? En hoe differentieer je binnen een hoek zodat het voor de kinderen van groep 3, 4 en 5 leerzaam is? 

doelgericht spel in hoeken
Afbeelding: Mihail_fotodeti/ Pixabay

Inrichten van een hoek

Aan de hand van de doelen kun je een hoek gaan inrichten. Aan de hand van jouw onderwijsvisie kan het zijn dat jij zelf de hoek inricht, maar je kunt natuurlijk ook de kinderen een rol hierin laten spelen.

Eigenaarschap: welke rol heeft de leerling bij het inrichten van een hoek?

Wanneer je samen met de kinderen een hoek gaat inrichten is het verstandig om enkele structurering aan te brengen. De hoeveelheid hiervan is afhankelijk van de onderwijsvisie van de school en de onderwijsbehoeften van de kinderen en de groep in het algemeen.

eigenaarschap bij het inrichten van hoeken in groep 3 en 4

Verschillende niveaus van differentiëren in eigenaarschap

Binnen dit eigenaarschap kun je op verschillende manieren differentiëren. Bekijk welke aanpak het beste bij jou, je school en de kinderen past:

  • De leerkracht bedenkt een hoek vanuit de doelen en richt de hoek in na schooltijd.
  • De leerkracht bedenkt een hoek vanuit de doelen en richt de hoek in samen met de kinderen. De leerkracht geeft aanwijzingen welke materialen er gemaakt of geplaatst moeten worden en de kinderen voeren dit uit.
  • De leerkracht geeft aan bij de kinderen welke hoek er in de klas komt en de kinderen mogen bedenken welke materialen er nodig zijn. De leerkracht verzamelt deze materialen samen met de kinderen en plaatst deze in een hoek.
  • De leerkracht bespreekt met de kinderen dat er binnen het op dat moment spelende thema een hoek ingericht gaat worden. Samen met de kinderen bedenk je een hoek en laat je de kinderen bedenken welk spel hierin gespeeld gaat worden en laat je de kinderen de materialen verzamelen of maken en zelf de hoek inrichten. De leerkracht voegt iets toe wanneer dit nodig is om het spel te structureren of om een doel centraler naar voren te brengen. De leerkracht geeft de kinderen ruimte ideeën te ontplooien en uit te voeren.

Welke aanpak je ook kiest, dit moet passen bij de onderwijsvisie van de school, jouw manier van werken en bij de behoeften van de kinderen. Natuurlijk kennen al deze aanpakken een bepaalde nuance, die je niet hier niet in terug kunt lezen. De materialen in dit hoekenpakket zijn zo gemaakt, dat ze te gebruiken zijn in al deze aanpakken.

Wil je meer lezen over spel in de hoeken?  Deze boeken kan ik je verder aanraden:

 

 

Lees verder over dit onderwerp:
Deel 1: Van onderwijsvisie naar leerstofaanbod
Deel 3: Hoe richt je een hoek in?
Deel 4: Hoe maak je een hoek doelgericht op de leerdoelen?

Vorig artikelDoelgerichte hoeken in groep 3 en 4: van visie naar leerstofaanbod (1)
Volgend artikelPreventie van leesproblemen (1): Hoe je ernstige leesproblemen kunt voorkomen…
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in