Doelgerichte hoeken in groep 3-4: Een hoek doelgericht maken (4)

0
2700
hoeken in groepen 3 en 4

Dit is de laatste blog uit de blogserie Doelgerichte hoeken in groep 3-4. In deze serie kon je al eerder de volgende blogs lezen: van onderwijsvisie naar leerstofaanbod, eigenaarschap bij het inrichten van hoeken en hoe richt je een hoek in?  Vandaag wil ik je graag alles vertellen hoe je een van ‘een gewone hoek’ een doelgerichte hoek kunt maken. 

hoeken in groepen 3 en 4

Een doelgerichte hoek in groep 3-4

In de vorige blog las je alles over de keuzes die je kunt maken bij het inrichten van een hoek. Ga je voor een meer leerkrachtgestuurde hoek of juist een ontdekkende hoek?  Of kies je voor een tussenweg?

Het is belangrijk om deze keuze te maken, voordat je de hoek doelgericht gaat maken. Want de invulling van de hoek hangt helemaal af van jouw visie (en van de school) en hoe jij naar de ontwikkeling van kinderen kijkt.

Zo tover je een hoek om tot doelgerichte hoek

Hoe pas je de hoek nu aan tot een doelgerichte hoek?  Passend bij de twee uiterste onderwijsvisies vorm ik hier een beeld van. Natuurlijk kun je ook een combi van deze onderwijsvisies in je hoek verwerken. Pak dan het allerbeste uit allebei de aanpakken en vorm dit tot een eigen hoek.

Ontdekkend en ervarend leren

Jouw doel met een hoek is dat de kinderen in aanraking komen met de leerdoelen, zelf spel kunnen vormen met materialen en hier misschien met verschillende leerdoelen in aanraking komen. Het spelverhaal bepalen de kinderen zelf en de kinderen kunnen in aanraking komen met de leerdoelen van de klas.

Voorbeeld van een doelgerichte ontdekkende en ervarende hoek

Ons doel is om de bedragen te betalen met verschillende munten. Samen met de kinderen bedenk je wat voor hoek jullie gaan vormen bij het project waarover jullie werken. Zo onstaat het idee van de kinderen om een shop in het zwembad (waarover jullie werken) te bedenken. Samen met de kinderen bedenk je wat er nodig is om er een echte winkel van te maken. Jullie maken lijstjes en de kindere geven aan wat zij gaan maken of waar ze voor zorgen.

De hoek is nu aangekleed. Als leerkracht voeg je materiaal toe wanneer het nodig is. Zo kun je denken aan speelgeld, verpakkingen, (lege) kaartjes, een nummertjesapparaat etc. De kinderen bedenken zelf het spel in de hoeken. Zo komen ze niet alleen in aanraking met het betalen van bedragen met munten maar kunnen ze ook in aanraking komen met het schrijven van bedragen, de volgorde van getallen op de getallenlijn, de grootte van een product, gewichten etc.

 

Leerkrachtgestuurd onderwijsaanbod

Jouw doel met een hoek is om de leerstof dat op dat moment centraal staan in de klas te verwerken in activiteiten die uitgevoerd kunnen worden in de hoeken. Je structureert de hoek door de kinderen een keuze te geven uit verschillende spelverhalen (spelscripts) en zo laten werken aan het inoefenen van de leerdoelen.

Voorbeeld van een doelgerichte leerstofgerichte hoek

Doel van de rekenles is om met munten bedragen te kunnen betalen.
Als leerkracht bedenk je hierbij een winkel binnnen het project dat op dat moment centraal staan in de klas. Het onderwerp van het project sluit aan bij de taal-, lees- of rekenmethode.

Dus bijv. het project is het zwembad. Je vormt een winkel bij dit project:  een kaartjesverkoop of juist een ijsjeswinkel. Je zorgt als leerkracht voor een basisaankleding. Je kunt er nog voor kiezen om de kinderen de hoek zelf te laten aankleden. Je zorgt zelf voor aankleedmateriaal wat ten goede komt aan het doel. In het geval van een kaartjesverkoop zorg je voor entreekaartjes, posters met toegangsprijzen en muntgeld. In het geval van een ijsjeswinkel zorg je zelf voor posters met de bedragen, muntgeld en bonnetjespapier. En natuurlijk ijshoorntjes en bolletjes ijs om ook echt een spel te kunnen vormen. Binnen het materiaal wordt differentiatie aangebracht zodat kinderen ook op een hoger niveau de leerdoelen kunnen verwerken.

Bij de aankleding krijgen de kinderen dus ruimte om zelf iets bij te dragen, maar alle materialen zijn afgestemd bij het leerdoel van de hoek. In de hoek staan één of twee leerdoelen centraal waar de kinderen actief mee oefenen. De hoek is het verlengde van in dit geval de rekenles. In de rekenles geef je ook nog een stukje instructie over hoe de activiteit in de hoek uitgevoerd kan worden. Je geeft instructie op de aanpak/strategie van het spel.

 

In deze blog heb ik proberen duidelijk te maken dat je een verschillende onderwijsvisie mag hebben over hoe jonge kinderen leren. In allebei de situaties leren kinderen in een spelgerichte situatie en is er dan ook geen goede en slechte situatie. In allebei de aanpakken zit iets waardevols en je kunt het beste van allebei pakken of juist afwisselen. Maar vergeet niet:  kijk naar wat de kinderen nodig hebben!

>>  Wat zou jij graag nog willen weten of horen over doelgerichte hoeken in groep 3 en 4?

 

 

 

Vorig artikelGeen kerntitels, maar toch aanraders voor de kinderboekenweek!
Volgend artikelGrammatica oefenen met bewegend leren: woordsoortenrun
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in