Doelgerichte hoeken in groep 3 en 4: van visie naar leerstofaanbod (1)

1
2774
doelgerichte hoeken groep 3 en 4

Spel zorgt ervoor dat kinderen zich verder kunnen ontwikkelen, ontdekken en de wereld ervaren. Door doelgerichte spel kun je een specifiek leerstofaanbod aanbieden. Maar waarom zou je alleen spel in groep 1 en 2? Juist ook in groep 3 en 4 kunnen de kinderen de leerstof toepassen in de spel.  En deze leerstof verwerk je in het hoekenspel.  In een serie blogs vertel ik je alles over doelgerichte spel in de hoeken.

doelgericht spel in hoeken
Afbeelding: Mihail_fotodeti/ Pixabay

Spel in de hoeken

Je kunt op verschillende manieren doelgericht werken aan de ontwikkeling van kinderen. Afhankelijk van jouw onderwijsvisie en die van de school kun je op deze manieren de hoeken aan laten sluiten bij het onderwijsaanbod:

Werken vanuit de leerlijnen

Wanneer je werkt vanuit de leerlijnen, laat je de doelen hierbij aansluiten op het moment dat dit aan de orde komt in de leerlijnen. Je maakt aan de kant van de betreffende leerlijn waar je op dat moment aan werkt, de keuze aan welk doelen jij aandacht wil geven. Aan de hand van de gekozen doelen, kun je ook de keuze maken voor de inhoud van de hoek. Dit hoekenpakket is erg uitgebreid en is dan ook erg belangrijk om de keuze te maken voor een aantal doelen en hier de nadruk op te leggen in de speelhoek. Doelgericht ga je het spel sturen naar deze doelen en daarnaast is het waarschijnlijk dat de kinderen ook in aanraking komen met de andere doelen en geef je hen de mogelijkheid om dit te ontdekken en ervaren.

doelgerichte hoeken groep 3 en 4

Aansluiten bij de methodes

Veel scholen gebruiken een methode om de leerlijnen veilig te stellen en een goede doorgaande lijn op te zetten voor de gehele basisschool. De methode zorgt ervoor dat er een opbouw is in het niveau en dat de leerstof passend is bij de ontwikkeling van een kind en dat de leerstof van de vorige of volgende groep aansluit.

Wanneer je vanuit de methodes werkt, bekijk je welke doelen de komende periode aan bod komen. Welke van deze doelen passen bij de doelen van dit hoekenpakket? Wanneer er veel doelen passend zijn, is het belangrijk om een keuze te maken op welke doelen je de nadruk gaat leggen. De andere doelen kunnen alsnog in het spel wel aan bod komen, maar daar werk je niet doelgericht aan. Kinderen krijgen bij deze doelen meer de kans om te ontdekken, te proberen en te ervaren. Na de keuze van de doelen, maak je ook een keuze voor de materialen. Dit hoekenpakket bevat veel materialen en het is van belang om passende materialen bij de doelen te kiezen. Later kun je het spel uitbreiden door materialen toe te voegen aan het spel. Zo kun je naast het doelgericht aanbieden van de leerstof door middel van spel, ook de mogelijkheid geven om andere leerdoelen te ontdekken en ervaren.

 

Wil je meer lezen over spel in de hoeken?  Deze boeken kan ik je verder aanraden:

 

 

Lees verder over dit onderwerp:
Deel 2: Eigenaarschap bij het inrichten van hoeken
Deel 3: Hoe richt je een hoek in?
Deel 4: Hoe maak je een hoek doelgericht op de leerdoelen?

Vorig artikelZo stimuleer je het klankbewustzijn van kleuters
Volgend artikelDoelgerichte hoeken in groep 3/4: Eigenaarschap bij het inrichten van een hoek (2)
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in