Doelen, lijstjes en zoveel meer! Orde in de chaos?

0
1669
doelen, lijstjes en meer; orden in chaos

Al eerder schreef ik hoe belangrijk ik het vind om fit en gezond te blijven. Maar ook merk ik dat ik hier in drukke schoolweken soms nauwelijks aan toe kom. Zelf gaf ik als tip om prioriteiten te stellen en te plannen. Maar dat is makkelijker gezegd, dan gedaan. In deze blog deel ik mijn ervaringen met doelen, lijstjes en wat daar allemaal bij komt kijken.

 

doelen, lijstjes en meer; orden in chaos

 

 

 

Afbeelding: Pixabay

Bovenstaand beeld geeft mij rust en een duidelijke weg voor ogen, naar een nog onbekend eindpunt. Het geeft mij weinig afleiding, geen zijwegen en daardoor rust.

Terugblik

In 2017 schreef ik al over een ontspannen schooljaar, waarin je de drukke weken toch op zoek moest gaan naar een balans tussen werk en ontspanning.
Hoe de afgelopen anderhalf jaar eruit zag:

  • Ik kan nog steeds niet stilzitten, maar ik luister beter naar mijn lichaam en wanneer deze aangeeft dat de grenzen bereikt zijn, kan ik ook even gas terug nemen.
  • In mijn werk zoek ik vele uitdagingen om mij verder te kunnen ontplooien. Een aantal jaar dezelfde jaargroep draaien, zorgt er elke keer voor dat ik op zoek ga naar een nieuw leerdoel voor mijzelf. Aan deze nieuwe uitdaging klamp ik mij vast omdat ik graag verder wil leren en mijzelf als leerkracht verder wil ontwikkelen.
  • In mijn fulltime baan ben ik zowel leerkracht als ib’er en daarin heb ik geleerd om mijn taken/verantwoordelijkheden grenzen hierin aan te geven, door duidelijk te plannen.
  • De weekenden zijn grotendeels voor mijzelf; ik maak de keuze om bijv. aan mijn website te werken, een goed onderwijsboek te lezen of mij bezig houden met een studie. Maar er zijn ook weekenden waar ik voor meer rust kies en ik voor een restaurant kies, een film kijk, eens lekker verdiep in een goed boek of….?

 

Hoe zorg ik voor orde in het dagelijks ritme?

In de afgelopen periode heb ik veel geleerd en ook ontdekt wat voor mij werkt. Wanneer je zelf je weken nog als chaos ervaart, is het misschien handig om te ontdekken wat bij jou past. Zoals ik al eerder aangaf ben ik ook bezig geweest om mijn werk te ordenen, zodat ik hierin meer structuur (en dus ritme en rust) zou komen.

Verdelen van taken

Ik heb twee ambulante dagen voor mijn werk als ib’er en onderbouwcoordinator. Bij deze functies komen zoveel verschillende taken kijken als oudergesprekken voeren, overleg met hulpverleners bijwonen/voorbereiden, meedenken en uitvoering van schoolontwikkeling, voorbereiden van vergaderingen etc. Op de andere drie dagen geef ik een groep les, met de daarbij behorende taken. Eerst kwam het wel eens voor dat ik op de klassendagen nog plande met bezigheden als ib’er. Natuurlijk komt dit nog steeds wel eens voor, omdat het niet altijd mogelijk is dit te plannen op mijn ambulante dagen. Maar., ik probeer hierin wel mijn prioriteiten te stellen. Welk belang heeft het en zou het ook verplaast kunnen worden naar een andere werkdag?

Overzicht in taken/activiteiten

Ook hier past het stukje prioriteiten weer goed bij. Er is zoveel te doen en mijn collega ib’er geeft dan ook aan ‘dat jij dat allemaal kunt onthouden’  Ja, dat doe ik nu eenmaal, maar toch geeft dit onbewust onrust in mijn hoofd. Ook daar heb ik een oplossing op gevonden.
Ik heb een to-do-lijst gekocht bij de Action en bij de start van het weekend bedenk ik (aan de hand van afspraken in mijn agenda) welke taken ik moet uitvoeren.  Dat kunnen voorbereidingen zijn voor vergaderingen, voorbereidingen op gesprekken, maar ook praktische zaken als informatiestukje voor nieuwsbrief schrijven. Deze taken noteer ik in mijn weekplanner op welke dag ik hier mee aan het werk ga. Hierin houd ik rekening met vergaderingen (sorry, geen extra taken) en mijn ambulante dagen.
Zo start ik rustig het weekend. En later mag ik natuurlijk nog iets toevoegen, maar dit is geen prioriteit om die dag af te hebben, maar meer een onthoud-dingentje voor de volgende week.

overzicht in taken

Overigens plan ik in het weekend nauwelijks iets. Ik vind het dan heerlijk om alles planloos over mij heen te laten komen en te kijken waar ik op dat moment zin in heb of waar ik aan toe ben.

Inspiratie

Elke schoolweek ‘plopt’ er wel iets op, waar ik iets mee moet. Nieuw materiaal dat ik kan ontwikkelen, ideeen over een benadering, informatie dat ik graag wil bewaren. Van alles dus… Mijn tas bestaat uit een notitieboekje (of kladblok wanneer mijn notitieboekje ergens rondslingert) vol met korte opmerkingen die mij op een later moment houvast geven over wat ik bedacht heb.

Hoe nu verder?

Je zou nu denken dat ik veel meer rust ervaar en dat is ook zo. Toch is dit nog niet de ideale situatie, aangezien ik met een agenda, weekplanner en notitieboekje werk. Daarnaast heb ik nog een inspiratieboekje voor mijn site, een pinterestboard vol inspiratie waar ik iets mee moet en een doelenboekje voor mijn website en inspiratiekladjes voor nieuw materiaal.
Misschien begrijp je het al een beetje: rust in mijn hoofd, maar een chaos op mijn bureau met verschillende notitieblokken (oke, ik houd ook van mooie notitieblokken en kan ze dus ook niet laten liggen)   Dit is het ook niet helemaal en mijn prive-afspraken?

Purpuz planner

Pas geleden ontdekte ik de Purpuz planner en werd wel nieuwsgierig naar deze agenda. Nou ja.. agenda? Eigenlijk is het een alles-in-één! Het is de plek voor alle ideeen, afspraken, lijstjes, to-do’s, ruimte voor reflectie en inspirerende quotes.
Laat dat nu net zijn waar ik tegenaan loop. Zou dit dan de oplossing voor al mijn boekjes en nog meer rust en overzicht kunnen creeeren?


Zoals je begrijpt gaat dit leerproces (en deze zoektocht) gewoon verder! Laat ik 2019 nu gewoon doelgericht op prive- en werkgerelateerdgebied starten. Binnenkort lees je natuurlijk over mijn ervaringen met de planner.

Wil jij ook ontdekken of je met de Purpuz-planner jouw doelen kunt bereiken op persoonlijk- en werkgebied? Wil jij in 2019 overzicht krijgen en doelgericht met je ontwikkeling bezig zijn?  Fantastisch, dan maak jij kans op een roze Purpuz-planner!

Winactie

winactie purpuz planner

Doe mee met deze winactie en win een roze Purpuz-planner!
Hoe doe je mee:

    • Like de facebookpagina’s van Purpuz en juf Anja

 

  • Reageer op de winactie-post op facebook en/of instagram waarom jij graag de Purpuz planner zou willen winnen.

De actie loopt tot 9 november 2018;   19.00 uur.
De winactie is gesloten.
 

 

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Purpuz. In mijn disclaimer kun je hierover meer lezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorig artikelGa je mee naar buiten voor een educatieve wandeling?
Volgend artikelCreatieve inspiratie bij Kreadoe!
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in