Doelen, lijstjes en zoveel meer! Orde in de chaos?

0
1745
taken structureren

Al eerder schreef ik hoe belangrijk ik het vind om fit en gezond te blijven. Maar ook merk ik dat ik hier in drukke schoolweken soms nauwelijks aan toe kom. Zelf gaf ik als tip om prioriteiten te stellen en te plannen. Maar dat is makkelijker gezegd, dan gedaan. In deze blog deel ik mijn ervaringen met doelen, lijstjes en wat daar allemaal bij komt kijken.

Terugblik

In 2017 schreef ik al over een ontspannen schooljaar, waarin je de drukke weken toch op zoek moest gaan naar een balans tussen werk en ontspanning.
Hoe de afgelopen anderhalf jaar eruit zag:

  • Ik kan nog steeds niet stilzitten, maar ik luister beter naar mijn lichaam en wanneer deze aangeeft dat de grenzen bereikt zijn, kan ik ook even gas terug nemen.
  • In mijn werk zoek ik vele uitdagingen om mij verder te kunnen ontplooien. Een aantal jaar dezelfde jaargroep draaien, zorgt er elke keer voor dat ik op zoek ga naar een nieuw leerdoel voor mijzelf. Aan deze nieuwe uitdaging klamp ik mij vast omdat ik graag verder wil leren en mijzelf als leerkracht verder wil ontwikkelen.
  • In mijn fulltime baan ben ik zowel leerkracht als ib’er en daarin heb ik geleerd om mijn taken/verantwoordelijkheden grenzen hierin aan te geven, door duidelijk te plannen.
  • De weekenden zijn grotendeels voor mijzelf; ik maak de keuze om bijv. aan mijn website te werken, een goed onderwijsboek te lezen of mij bezig houden met een studie. Maar er zijn ook weekenden waar ik voor meer rust kies en ik voor een restaurant kies, een film kijk, eens lekker verdiep in een goed boek of….?

Hoe zorg ik voor orde in het dagelijks ritme?

In de afgelopen periode heb ik veel geleerd en ook ontdekt wat voor mij werkt. Wanneer je zelf je weken nog als chaos ervaart, is het misschien handig om te ontdekken wat bij jou past. Zoals ik al eerder aangaf ben ik ook bezig geweest om mijn werk te ordenen, zodat ik hierin meer structuur (en dus ritme en rust) zou komen.

Verdelen van taken

Zeker wanneer je meerdere functies hebt binnen een school is het van belang om de je taken structureren. Op elk moment dat je op school aanwezig bent, zien anderen jou functies niet gescheiden. Bij deze functies komen meerdere taken bij kijken en op andere dagen voer je andere taken uit. Het is een uitdaging om deze taken te plannen op de dagen waar ze voor bestemd zijn. Ook afspraken zijn lastig te plannen op alleen de dagen dat je hiervoor hebt. Vooral ook omdat je ook met andere professionals te maken hebt. Het uitgangspunt moet zijn om je prioriteiten te stellen en je bij elke vraag of afspraak te stellen of dit nodig is dat dit op een andere moment plaatsvindt als dat je werkdagen/tijden hiervoor zijn.

Overzicht in taken/activiteiten

Maar omdat het toch in elkaar overloopt, is het belangrijk om het overzicht te behouden. Je kunt veel onthouden, maar dit zorgt ook onbewust voor onrust in je hoofd. Om deze reden ben ik met to do-lijstjes gestart, om het niet te hoeven onthouden en nooit iets te kunnen vergeten. In principe wil iedereen zich namelijk aan afspraken houden.
Deze taken schrijf ik zo klein mogelijk op, zodat ze ook makkelijk afstreepbaar zijn. Alle deeltaken zijn dus ook uitgeschreven.
Elk moment kan ik nog iets toevoegen en het is geen prioriteit om het die dag af te hebben, maar meer een onthoudding voor de komende week. Mijn to do lijst is mijn leiddraad voor mijn werkweek geworden.

–> Update: Lees hier hoe ik het werken met to-do lijstjes verder heb verdiept: van to do-lijstje tot weekplanning en een ta da! moment.

Inspiratie

Elke schoolweek ‘plopt’ er wel iets op, waar ik iets mee moet. Nieuw materiaal dat ik kan ontwikkelen, ideeen over een benadering, informatie dat ik graag wil bewaren. Van alles dus… Mijn tas bestaat uit een notitieboekje (of kladblok wanneer mijn notitieboekje ergens rondslingert) vol met korte opmerkingen die mij op een later moment houvast geven over wat ik bedacht heb.

Het zorgt ervoor dat mijn focus bij mij taken die ik opgeschreven heb, blijven, maar ook dat er ruimte is voor creatieve ingevingen.

Hoe nu verder?

Je zou nu denken dat ik veel meer rust ervaar en dat is ook zo. Toch is dit nog niet de ideale situatie, aangezien ik met een agenda, weekplanner en notitieboekje werk. Daarnaast heb ik nog een inspiratieboekje voor mijn site, een pinterestboard vol inspiratie waar ik iets mee moet en een doelenboekje voor mijn website en inspiratiekladjes voor nieuw materiaal.
Misschien begrijp je het al een beetje: rust in mijn hoofd, maar een chaos op mijn bureau met verschillende notitieblokken (oke, ik houd ook van mooie notitieblokken en kan ze dus ook niet laten liggen)   Dit is het ook niet helemaal en mijn prive-afspraken?

Purpuz planner

Pas geleden ontdekte ik de Purpuz planner en werd wel nieuwsgierig naar deze agenda. Nou ja.. agenda? Eigenlijk is het een alles-in-één! Het is de plek voor alle ideeen, afspraken, lijstjes, to-do’s, ruimte voor reflectie en inspirerende quotes.
Laat dat nu net zijn waar ik tegenaan loop. Zou dit dan de oplossing voor al mijn boekjes en nog meer rust en overzicht kunnen creeeren?

Wil jij ook ontdekken of je met de Purpuz-planner jouw doelen kunt bereiken op persoonlijk- en werkgebied? Wil jij in dit jaar overzicht krijgen en doelgericht met je ontwikkeling bezig zijn?  Zorg er dan voor dat jij een Purpuz planner in huis haalt.

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Purpuz. In mijn disclaimer kun je hierover meer lezen.

Vorig artikelGa je mee naar buiten voor een educatieve wandeling?
Volgend artikelCreatieve inspiratie bij Kreadoe!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in