Dierendag; een dag vol vriendschap tussen dier en mens

0
2899
werelddierendag

Elk jaar op 4 oktober vieren we wereldwijd dierendag. Een dag waar we alle dieren in het zonnetje zetten, want een dier kan jouw leven verrijken. 
Hoe je aandacht in de klas kunt besteden aan dierendag schreef ik al eerder in mijn blog ‘Vier dierendag in de klas’ 
Vandaag wil ik ook letterlijk de dieren in de spotlights zetten, omdat ze dit verdienen!

werelddierendagIk zou jullie nu natuurlijk graag willen vertellen over mijn liefde voor de dieren. En dat doe ik dan ook wel een even.  Ik heb het afgelopen jaar afscheid moeten nemen van ons huisdier. Al woonde ik de laatste jaren niet meer bij mijn ouders, onze hond bleef toch mijn maatje.  Gelukkig blijven de herinneringen aan alle belevenissen.

Maar in dit verhaal zullen meer mensen en kinderen zich herkennen;  een (huis)dier kan een deel van je leven zijn.
Juist daarom hebben een sommige dieren een belangrijke rol…… in een film of (kinder)boek.  Heb je vandaag even tijd? Geniet dan van deze heerlijke films of (kinder)boeken!

Films

 De Ongelooflijke reis

Wie is er niet opgegroeid met deze liefdevolle film? (Wij, tenminste allebei wel) Vooral de typetjes zijn zo goed neergezet! Ondanks alle tegenslagen blijft de band tussen baasje en dieren bestaan.

Koop bij bol.com

 

 

Films over dieren
Finding Nemo

In Finding Nemo is de band tussen baasje en dier niet helemaal zichtbaar en toch staat hij in dit rijtje. In dit geval gaat het om een band tussen de vader die toch echt op zoek is naar zijn zoon Nemo. En de mensen zorgen er toch soms wel voor dat ze net niet samen komen. Maar maak je geen zorgen…. het loopt goed af! 😉

Koop bij bol.com

 

 Stuart Little

Stuart litte past er misschien ook niet helemaal bij, maar toch ook wel weer wel.  Want vooral in de eerste film wordt het heel duidelijk dat sommige dieren toch ook echt de harten moet veroveren.

Koop bij bol.com 

 

 

 Free Willy

Een wat oudere film, maar in deze film wordt de band tussen mens en dier geweldig weergegeven!
Deze film is ook nog geschikt voor jong en oud.

Koop bij bol.com
Overigens werden er vroeger (jaren ’80/90) meer films over band tussen mens en dier gemaakt. Als je zin hebt om een klassieker te bekijken is het erg leuk om bijv. de hele serie over de hond Beethoven te bekijken.

Boeken

Jaap, topmodel

Het waargebeurde verhaal van TV kat Jaap.  Hoe een dieren- en mensenleven dichtbij elkaar komen!

‘Niet balletdanseres Sabine, maar haar katten worden steeds gecast voor een rol. Ze vindt het zo leuk dat ze het castingbureau Catvertise voor dieren begint. Vanaf dat moment staan haar dieren in de schijnwerpers. Ze spelen de sterren van de hemel naast bekende acteurs, stelen de show in grote theatervoorstellingen en poseren als volleerde modellen. ‘ 

Koop bij bol.com

 

 Bob de straatkat

‘James vindt een gewonde kat in het trappenhuis van zijn flat. Hoewel hij nauwelijks voor zichzelf kan zorgen, neemt hij de rode kater mee naar de dierenarts en verzorgt hem tot hij weer op eigen poten kan staan. Maar Bob besluit te blijven en de twee worden onafscheidelijk. Bob volgt James overal, in de bus, in de metro, en als hij geen zin heeft om te lopen zit hij op James’ schouder. Samen verdienen ze hun kostje op straat en worden al gauw beroemd. Zo kunnen ze allebei hun moeilijke verleden achter zich laten.’

 

Koop bij bol.com

 

 Na aan het hart – Toon Tellegen

Toon Tellegen heeft veel verhalen en gedichten over dieren geschreven. In deze bundel schrijft hij verschillende dierenverhalen vol vriendschap.

‘De eekhoorn en de mier zijn vrienden. Ze kunnen lang met elkaar praten, maar ook samen zwijgen, ze komen op het juiste moment onverwacht langs, zetten elkaar aan het denken, durven eerlijk te zijn en helpen elkaar. Ook is de eekhoorn goed bevriend met de olifant en neemt hij diens hoogstmerkwaardige eigenschap voor lief- zoals vrienden doen.’

Koop bij bol.com

 

Kinderboeken

Ook in de prentenboeken komen de vriendschap tussen mens en dier terug.

De wedstrijd

Pim moet van zijn ouders zijn goudvis Joopie in de gracht gooien als ze op vakantie gaan. Verdrietig vertrekt Pim op weg naar hun vakantiebestemming aan zee, waar hij mee zal doen aan een wedstrijd. Wedstrijd? denkt Joopie. Ik doe mee! Joopie is vastbesloten de wedstrijd te winnen, en begint aan een lange zwemrace. Onderweg ontmoet hij bijzondere dieren, en hij beleeft heel wat meer dan thuis in zijn kom! Aan het einde van zijn tocht is Joopie de snelste, maar ging het eigenlijk wel om een zwemwedstrijd?

Koop bij bol.com

Ook Boer Boris laat een goede relatie tussen mens en dier zien:

Boer Boris

In de verhalen van Boer Boris komt de relatie tussen mens en dier naar voren. Er zijn verschillende leuke prentenboek op rij verkrijgbaar.

 

Koop bij bol.com

 

Naast dit prentenboek zijn er veel prentenboeken die gaan over de vriendschap tussen dieren.
Leuke titels om (voor) te lezen zijn:  Supervrienden, Wil jij mijn vriendje zijn? en de Haas en Mol verhalen.

Ik hoop dat je met deze tips jouw dierendag gevuld is met liefde voor het dier.
Hoe was jouw dierendag dit jaar?

Vorig artikelVier dierendag in de klas!
Volgend artikelWeek van de opvoeding: Buiten de lijntjes?!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in