Decemberchallenge #6: mmm…..winterkost!

0
1245
winterkost

Tijdens de #decemberchallenge2018 schrijven verschillende bloggers over winterse onderwerpen. Hoe ervaren zij december en de feestdagen? Vandaag schrijven we over onze favoriete winterkost. Want dat hoort toch echt bij de winter!  Geniet jij met ons mee?

winterkost

Mmmm.. winterkost!

Ik heb dan weinig met de winter (ik hoop altijd dat hij in februari weer voorbij is) maar winterkost, he dat kan ik het hele jaar wel eten.
Ik ben opgegroeid met groente uit eigen tuin en konden dus de hele winter van alle wintergroenten als boerenkool en wortelen genieten.

Nu ik dan zelf voor de maaltijden zorg, begint de winter pas echt wanneer er stamppot op tafel heeft gestaan. Vroeger was mijn favoriet hutspot, maar mijn stamppot rauwe andijvie is nu meer favoriet. Daarnaast is hij ook nog simpel en snel te maken.

Recept stamppot rauwe andijvie

Om eerlijk te zijn: ik vind het lastig om een recept te schrijven. Ik ben namelijk een creatieve koker (en koken is niet mijn passie, bakken wel) en elk gerecht is nooit hetzelfde omdat ik steeds iets toevoeg of iets weglaat. Ik kook (en bak) vooral op gevoel en op smaak.

Ingrediënten:

  • zak andijvie of krop andijvie
  • kruimige aardappelen
  • plakje boter
  • scheutje melk
  • spekjes en/of
  • eieren (3 stuks)
  • kaas

Verder nog nodig:

  • pan water
  • snijblad

Zo maak je deze stamppot:
Kook de aardappelen en eieren (8 min) in water. Stamp de aardappelen met blokjes (room)boter en een scheutje melk. Voeg de (gesneden) andijvie toe en roer de aardappelen en andijvie door elkaar. Snij de eieren in kleine stukjes, maar niet hoeft niet heel fijn. Bak de spekjes in een koekenpan even kort uit. Voeg het ei, de spekjes en kaas toe aan de stamppot en schep de stamppot door elkaar.

*tip: je kunt ook spekjes of ei of kaas toevoegen.

 

Vorig artikelLezen in de kerstvakantie met de kerstleesbingo!
Volgend artikelDecemberchallenge #8: Dit vind ik zo fijn aan de decembermaand!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in