Decemberchallenge #4: Herinneringen aan sinterklaasfeesten

0
1197
#4 herinneringen aan sinterklaasfeest

Tijdens deze #decemberchallenge2018 schrijven veel verschillende bloggers rond onderwerpen en delen we tips, ervaringen, materiaal en verhalen met jullie. Vandaag draait alles om herinneringen aan sinterklaasfeesten.

#4 herinneringen aan sinterklaasfeest

Herinneringen wie zit er niet vol mee? Zeker als je ouder gaat worden (ook al ben ik nog jong!) worden de belevenissen herinneringen die je bij zullen blijven.  Vandaag deel ik in mijn blog de leukste herinneringen aan mijn sinterklaastijd die mij altijd bij gebleven zijn.

Herinneringen aan sinterklaasfeesten

Wanneer ik hier over terugdenk, weet ik eigenlijk helemaal niet zoveel meer van de sinterklaasfeesten.

Zo vierden wij onze sinterklaasfeest

Sinterklaas vieren was voor ons één keer je schoen zetten (vaak net voor 5 december) en daarvoor moest er natuurlijk gezongen worden. We hadden speciale boekjes met de liedjes en de daarbij behorende notenladders en prachtige tekeningen van Sint en Piet. Ik zie ze nog voor me. Ik vermoed dat mijn ouders ze gewoon nog ergens op zolder hebben liggen.

Aan de rand van ons dorp was een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze instelling organiseerden altijd een sinterklaasfeest voor de bewoners én voor de kinderen van het dorp! Op zaterdagmiddag rond vier uur konden wij naar een show kijken en daar zijn we echt meerdere malen geweest. Het was zo groots dat je eigenlijk weinig kans had om op het podium te komen, maar het eind kreeg je ook nog een zakje met wat lekkers. Een intocht hoorde er niet bij (of wij gingen hier nooit heen, dat kan natuurlijk ook)

Aangepaste sinterklaasfeest

Met twee oudere broers en een jonger broertje was ik snel van mijn geloof af, maar bleef ik een echte sinterklaasliefhebber. Vanaf 8 jaar mocht je, binnen de familie, meedoen met suprises. Op de verjaardag werden de lootjes getrokken en mocht je voor een bedrag van 15 gulden cadeautjes kopen. Bij mijn opa en oma lag er een schrift waarbij iedereen zijn wensenlijstje schreef.

herinneringen aan sinterklaasfeesten

De avond zelf was altijd erg gezellig en warm! We starten altijd later op de avond en het werd dan ook altijd laat. Natuurlijk kon je thuis soms wel raden wie elkaar getrokken had. Eén keer had mijn vader mijn moeder getrokken en dat was voor ons al overduidelijk. Hij had echt een geweldige creatie gemaakt. Na sinterklaasavond wist mijn moeder nog niet van niets.

Natuurlijk kreeg je vooral cadeaus die je zelf genoteerd had, maar één cadeau is voor mij nog steeds van betekenis. Achteraf hoorde ik dat het een cadeau van mijn moeder was, maar ze wist dan ook echt precies waar ik blij van zou worden.  Ik ontving van onze Sint een kinderkookboek. Dit kinderkookboek staat nu in mijn volle bakboekenkast en gebruik ik bijna elk jaar weer op school bij een thema over het restaurant of smakelijk eten. Zelf heb ik bijna alles gekookt en gebakken dat er in het boek stond.
In de tijd dat ik niet meer geloofde genoot ik nog mee met mijn broertje en dus knutselde en kleurde ik ook schoenen mee. Schoen zetten in de supermarkt hoorde er gewoon nog bij. Je schoen kon je dan echt bij Sint en Piet ophalen. Piet vertelde op dat moment dat mijn vader ‘zijn tractoren’ maar even aan de kant moest zetten om samen het spel te spelen dat we cadeau kregen. Ik was verbaasd: piet moest iemand zijn die ons gezin kende! Het heeft even geduurd voordat we erachter waren wie die Piet dan wel niets was.

Sinterklaasfeest op school

Helaas heb ik nog weinig herinneringen van het sinterklaasfeest op school.
Er was wel altijd een aankomst van de sint, maar ik kan mij hier niets meer van herinneren. Jammer vind ik dat wel. Wat ik mij dan wel weer herinner is dat ik in sinterklaastijd altijd een muis/kikker met wat kruidnoten kon vinden in mijn la. Nu vond ik die kikkers toen niet echt lekker, maar als ik er nu weer één eet dan komt de herinnering weer boven. Zelf vier ik overigens het sinterklaasfeest op school nu heel anders. In de kleuterklas pas ik de leerstof aan, zodat kinderen op spelenderwijze kunnen leren.
Ik zou eigenlijk eens op zoek moeten gaan naar een foto van het sinterklaasfeest. Mijn achternicht heeft één foto van het Nederlandse sinterklaasfeest en deelt deze elk jaar en wenst ons Nederlanders een fijne sinterklaas. Herinneringen houden een traditie ook levendig, vind je ook niet?

 

Wat maakte voor jou het sinterklaasfeest een belevenis?

 

 

Vorig artikelDecemberchallenge #3: budget voor pakjesavond
Volgend artikelDecemberchallenge #5: Zo vier ik pakjesavond!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in