Decemberchallenge #23: Kersttruien; lelijk of juist hip?

0
1142
kersttruien

Tijdens de #decemberchallenge2018 schrijven en kijken verschillende bloggers naar de wintermaand december. We delen onze belevenissen en geven graag tips over winterse en feestelijke onderwerpen. Ligt er een kersttrui in jouw kast? Vandaag schrijf ik wat ik nu van die kersttruien vind. Want één antwoord: lelijk of hip is helemaal niet zo makkelijk… 

Kersttruien; lelijk of juist hip?

Een aantal jaar geleden had ik hier een heel duidelijk statement in genomen: LELIJK! Zo einde blog zul je misschien denken, maar zeker niet.  Tijden en meningen kunnen veranderen en er zit natuurlijk ook wel een verhaal achter mijn antwoord. Daarover vandaag meer….

 

kersttruien

Waarom kersttruien lelijk zijn…

Lang geleden kreeg ik rond kerst een nieuwe, gebreide trui van mijn oma. Met liefde gemaakt door mijn oma en haar brei-maatje. Mijn broers kregen allemaal een trui met tractor en dan in een andere kleur. Voor mij als meisje was het elk jaar anders, maar kreeg de kersttrui een vrouwelijke touch. Op alle kerstfoto’s staan we dus ook met een zelfgebreide trui van mijn oma.

Maar, ik vond ze vreselijk……KRIEBELEN. In mijn jonge jeugd had ik erg veel last van eczeem en vooral op mijn rug, armen en benen. Wol en warmte gaan niet samen en elke keer was ik weer blij dat hij uit mocht.  Op een later moment probeerden we het door een shirt met lange mouwen eronder aan te trekken, zodat de wol mijn huid niet aanraakte, maar de temperatuur werd daardoor wel verhoogd. Nee, met plezier heb ik de kersttruien niet gedragen…Waarom kersttruien hip zijn!

Nu, bijna 15 jaar na het overlijden van mijn oma, brengen de kersttruien (en de foto’s hiervan) weer veel herinneringen boven. Gelukkig geen herinneringen aan het gekriebel, de jeuk en de pijn, maar aan de mooie kerstfeesten met de tradities die we mochten beleven.

En langzaam begint mijn mening wel een beetje te veranderen. Want die kersttruien zijn voor kinderen echt wel gaaf. Ik hou van patroontjes en de kersttruien hebben echt wel een gaaf patroon, hippe afbeeldingen en dan zou ik er bijna één kopen. Wel spreek ik hierbij met mijzelf af, dat wanneer ik ooit moeder zal worden ik mijn kind de keus geef om zo’n trui te dragen. Er is namelijk veel meer keus in feestkleding, wat misschien chiquer is maar ook aan de sfeer bijdraagt.

Kersttruien kunnen ook staan bij volwassen, maar op de één of andere manier zou ik nooit zo’n kersttrui dragen tijdens een kerstfeest. Ik denk dat het mij niet staat en ik vind feestkleding toch mooier en netter.  Het hangt er natuurlijk ook vanaf met wie en hoe je het viert.

Voor mij dit jaar dus geen kersttrui, maar jij kunt gerust je kersttrui aantrekken want lelijk is tie niet hoor!

Vorig artikelDecemberchallenge #20: De leukste winteruitjes op een rij!
Volgend artikelInspiratieblog: welk project in januari en februari?
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in