Decemberchallenge #16: Kerstliedjes die mij een kerstgevoel geven…

0
1129
kerstliedjes die mij een kerstgevoel geven

Tijdens de #decemberchallenge2018 schrijven verschillende bloggers over verschillende winterse onderwerpen. In deel #16 vertel ik je graag meer over de kerstliedjes. Wat zijn mijn favorieten? Wat doet muziek met mij in december? Vandaag vertel ik je er alles over. 

kerstliedjes die mij een kerstgevoel geven

Afbeelding: Pixabay

Kerstliedjes die mij een kerstgevoel geven…

Jeetje, kerstliedjes. Eigenlijk kan ik mijzelf helemaal geen muziekliefhebber noemen: muzikaal ben ik niet en eigenlijk heb ik af en toe muziek aan, maar vind ik ook heerlijk om even stil om mij heen te hebben.

Muziek is voor mij een manier van ontspanning; muziek kan mij rust brengen of sfeer brengen in huis. Af en toe is het heerlijk om mij af te sluiten van mijn omgeving wanneer ik nog een beleidsstuk moet schrijven en mij hier echt op wil concentreren. Maar de minuten muziek die ik op een dag beluister tel, zijn dit er weinig. Ook naar mijn werk geniet ik van de stilte van de natuur om mij heen, heerlijk zo’n fietstocht.

Daar zijn ze weer; de klassieke kerstliedjes!

Elk jaar ben ik blij wanneer ik weer kerstmuziek hoor. Al die ‘gouwe oude’ kerstliedjes zorgen voor een echte wintersfeer. Ik vind de kerstliedjes meer ontspannender op de één of andere manier en vind het dan ook heerlijk om tijdens de schoonmaak lekker kerstmuziek op te zetten.  Maar nu ben je misschien nieuwsgierig naar mijn favorieten?

Flappie – Youp van ’t Hek
Dit is mijn all-time klassieker en dit heeft een bijzondere reden. Rond mijn 17e en 18e verjaardag kregen we een pup, nadat onze vorige hond overleden was. Hij had zulke lekkere, zachte ‘flappers’  (oren die naar voren flappen) en kreeg daarom de naam Flappie. Bijna 15 jaar was het mijn grootste vriend en hebben we samen veel meegemaakt. Rond die tijd ontdekte ik dit lied en heb ik dit lied in mijn hart gesloten, terwijl het verhaal natuurlijk geen fijn einde heeft. Maar het brengt elke keer de herinneringen aan de mooie tijd met onze flappie terug.

Al I want for Christmas is youuuuuuu….-Mariah Carey
Deze favoriet is een all-time favorite door zijn lange uithaal. In mijn meiden-puber-fase was ik helemaal fan van al die soort liedjes en elke keer als de belletjes weer beginnen te rinkelen, kan ik mij echt niet meer inhouden!

Christeiljke kerstliedjes
Zelf ben ik christelijk opgevoed en heb ik daarbij veel christelijke kerstliedjes aangeleerd. De ‘oude’ kerstliedjes hebben nog steeds wel iets, vooral wanneer het een samenzing of in het donker tijdens kerstnacht. Ik denk dan aan het ‘Stille nacht’ of ‘Ere zij God’Dit bijven prachtige liedjes die al vele jaren gezongen worden en ook nog over de hele wereld. Hoe mooi is het om de liederen in alle talen te horen. Overigens vind ik dat er tegenwoordig voor de kinderen erg leuke nieuwe kerstliedjes zijn.Kerstliedjes van de toekomst

Soms vind ik het heerlijk om met de klassiekers mee te zingen en geniet ik er enorm van. Aan de andere kant: er komt weinig nieuws op de markt wat echt doorbreekt en meerdere jaren te horen is. Jammer, ik weet niet precies hoe het komt.  Soms vind ik de kerstnummers echt over de top en dat vind ik dan wel een beetje afbreken. Maar er zijn ook prachtige nummers die echt het kerstgevoel uitdragen zoals bijv. a little bit of christmas nummer van Lisa Lois.

Waar een kerstnummer dan aan moet voldoen? Het moet een rustig nummer zijn met tussendoor een aantal versnellingen of uithalen. Daarnaast wat kerstbellen op de achtergrond of een tekst die het kerstgevoel uitdraagt. De tekst moet herkenbaar zijn voor mij en in het liedje mag de liefde voor elkaar en gezelligheid echt wel naar voren komen.

kerst knutselen

Kerstliedjes luisteren

Ik luister bewust in de wintermaanden niet naar Skyradio. Vooral omdat zij altijd eerder starten met het uitzenden van kerstliedjes. Op dat moment vind ik dit altijd erg leuk en kan ik hier van genieten. Maar hoe dichter we bij kerst komen, hoe meer ik de kerstliedjes zat ben. Daarom kies ik bewust voor andere zenders of voor een playlist met favoriete muziek op youtube.

Weet je waar ik vooral naar uitkijk? Niet naar al die bekende kerstliedjes, maar naar de top2000. In de laatste week van het jaar is er zoveel gezeligheid, herkenbaar en samenhorigheidsgevoel. Zeker de laatste 500 nummers zijn vaak echt een feest van herkenning. Ja, dan staat de radio/tv toch echt wat vaker aan! Zeker ook omdat ik meer een liefhebber ben van muziek uit de jaren 70/80/90/00. Heerlijk al die klassiekers!

Ik kijk nu al uit naar deze periode van het jaar!

 

 

Wat is jouw favoriete kerstliedje en waarom is deze voor jou zo favoriet?

Vorig artikelDecemberchallenge #11: zo ziet mijn kerstboom eruit!
Volgend artikelDecemberchallenge #20: De leukste winteruitjes op een rij!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in