Thema de tuin

Wanneer de lente in zicht komt, dan is het tijd om weer aan de slag te gaan in de tuin. Binnen thema de tuin onderzoeken we het groeien en bloeien. Aan de hand van dit onderwerp zijn er ook taal- en leesactiviteiten gekoppeld. De materialen op deze pagina zijn geschikt voor groep 1/2/3.  Veel ontdekplezier!

Taal

Woordkaarten

de tuin

Leer alles over het werk in de tuin en de bijbehorende kleding, maar ook over het verzorgen en de handelingen die je moet doen om een zaadje tot plantje te laten groeien. Deze woordkaarten zorgen ervoor dat je de woordenschat verder kunt aanvullen of uitbreiden.

(prenten)boeken

De volgende (prenten)boeken zijn geschikt om over te werken:

Mindmap

Thematafel

Laat de kinderen materialen meebrengen voor op de thematafel. Wanneer kinderen zelf de woorden kunnen schrijven, mogen ze dit op een kaartje schrijven. Bespreek met alle kinderen waarvoor je het voorwerp gebruikt.

Spellen

Boodschappen voor mijn tuin

werkblad boodschappen voor mijn tuin

Welke materialen heb je nodig wanneer je aan het werk gaat in de tuin?  Laat de kinderen afbeeldingen hiervoor opzoeken in folders van bijv. Welkoop en/of Intratuin. Laat ze de afbeeldingen plakken op dit werkblad en hierbij de naam schrijven.

Welk woord is verdwenen uit de zin?

welk woord is weg uit de zin?

Dit spel is voor kinderen die al ruim een half jaar leesonderwijs hebben gehad. Lamineer en knip hierna de kaartjes uit.  Geef de kinderen een whiteboardstift en laat ze op zoek gaan naar het verdwenen woord.  Laat ze deze op het kaartje schrijven zodat je het kunt controleren.

Zinnenspel ‘de tuin’

zinnen maken thema de tuin


Lamineer en knip de kaartjes uit. Laat de kinderen eerst een rood kaartje pakken, hierna een bijpassend blauw kaartje pakken en hierna de zin langer maken met een geel kaartje. Stimuleer om op zoek te gaan naar een nog langere zin door er een blauw kaartje aan toe te voegen.
Maak zinnen met de woorden:
rood = persoon
blauw = werkwoord
geel/blauw = woorden om de zin af te maken en/of langer te maken.

Download: zinnenspel de tuin

Overige taalactiviteiten:

– Laat de kinderen een strip maken over de groei van een bloem of plant. Geef ze een bladzijde met vierkantjes en laat ze eerst de volgorde tekenen.

Rekenen

Knijpkaarten

de tuin

Knijpkaarten zijn handig in te zetten als een zelfstandige activiteit waarbij de kinderen oefenen met tellen. Tel jij mee? Hier kun je vinden hoe je deze knijpkaarten rond de tuin inzet in de klas én download je dit materiaal.

 Motorische activiteiten

De volgende activiteiten stimuleren de zintuigelijke ontwikkeling:

Kleikaarten voorjaarsbloemen

kleikaarten lente

Oefen met fijn motorische vaardigheden en stimuleer de zintuigelijke ontwikkeling met de kleikaarten voorjaarsbloemen. Binnen de verschillende kleikaarten is er ruimte voor eigen creativiteit.

 

Wereldorienterende activiteiten:

–          herbarium maken:  Maak met de leerlingen een voettocht langs de weg of in een park. Laat de kinderen alle soorten planten verzamelen. De kinderen gaan nu aan de slag met drogen van de bloemen/onkruid/planten.  Hoe maak je een herbarium?  Dit filmpje laat het duidelijk zien. (geluid uit)

Grashoofd

grashoofd knutselen en werkbeschrijving

Maak met een oude panty en wat zaadjes een grashoofd.
Hoe je dit maakt kun je lezen in deze werkbeschrijving.
(ook leuk als vaderdagcadeau!)

Moestuinstekers

Versier de stekers van bovenstaande afbeelding en schrijf de naam van de vrucht erop of gebruik deze stekers en plak ze op een sateprikker. Steek ze in de moestuin zodat je weet wat je daar gezaaid hebt.

Tuinontwerp

Ontwerpen van eigen tuin/plattegrond tekenen. Hierna plattegrond nabouwen in zandtafel.

Laat de kinderen aan de slag gaan met tuinontwerp:

  • je geeft een plattegrond en de kinderen proberen dit na te bouwen in de zandtafel
  • je laat de kinderen zelf een tuin ontwerpen en dit zelf na te bouwen met lego

Excursies/uitstapjes

  • Bezoek een kweker in de buurt:  mijn ervaring is dat ze graag willen meewerken en dat de kinderen bijv. zelf mogen stekken.
  • Ga op bezoek of nodig een tuinontwerper uit om te vertellen op welke manier een tuin of park tot stand komt.

Hoeken

Zaaihoek:

In de zaaihoek kunnen de kinderen direct aan de slag om te ervaren hoe het is om in de tuin te werken!
Bij het inrichten van een zaai/groeihoek kun je deze materialenlijst gebruiken.

Veel materialen zijn bij een kweker of bij een groencentrum te verkrijgen.

Meer inspiratie…

Deze pagina bevat vooral veel materiaal voor groep 3.  Voor meer (spel)materiaal voor kleuters kun mijn andere pagina:  ‘Schatkist anker lente’ bezoeken en scrol dan naar ‘deelthema: groeien en bloeien’
Volg het bord Thema: de tuin van Anja op Pinterest.