De afgelopen jaren staan klimaat en duurzaamheid centraal in ons land. Klimaatdoelen behalen, afval scheiden, de maatschappij verduurzamen zodat er ook een toekomst is voor onze kinderen. Want de kinderen in jouw klas (of misschien ook thuis) zijn de toekomst! En als leerkracht draag je natuurlijk al een steentje bij door duurzaamheid hoog bij de prioriteiten te plaatsen. Maar welke rol spelen de kinderen zelf in hun toekomst?
Hoe kijk jij naar de toekomst?
Hoe zouden wij onze toekomst willen zien? Welke problemen kennen wij nu en wat betekent dit voor de toekomst? Belangrijke vragen die jij jezelf zou kunnen stellen, maar waarom niet ook aan de kinderen? Natuurlijk kunnen wij als volwassenen een bijdrage leveren aan de toekomst, maar waarom de kinderen niet bewust maken van de rol die zij kunnen aannemen in hun eigen toekomst? Want jong geleerd is oud gedaan toch?
Dat dacht het Wereld Natuur Fonds (WWF) vast ook. Het is niet alleen belangrijk dat volwassenen werken aan een wereld waarin we leven in harmonie met de natuur. Om dat te bereiken moeten de kinderen dan ook zeker ingeschakeld worden. Wanneer er verandering nodig is, is het belangrijk dat iedereen bewust wordt van de noodzaak van de verandering.
Waarom de lessen toekomstkunde een aanvulling zijn voor het onderwijs…
Het WWF ontwikkelt elke week (behalve tijdens vakanties) lessen toekomstkunde. Elke week bieden zijn lesmateriaal voor de kinderen van groep 5 t/m 8 met onderwerpen gelinkt aan de actualiteit zoals klimaat, duurzaamheid, natuur en wilde dieren.
Tijdens deze lessen staat het beter begrijpen van de problemen op aarde en het ontdekken welke rol wij hierin (kunnen) spelen centraal. Kinderen leren te beseffen dat hun keuzes betekenis hebben voor hun toekomst.
Deze lessen toekomstkunde zijn een extra aanvulling op het bestaande lesaanbod in het onderwijs. Het heeft raakvlakken met begrijpend lezen en de verschillende zaakvakken: aardrijkskunde, natuur en burgerschap.
De lessen toekomstkunde van WWF
De gratis lessen toekomstkunde zijn zo van speciale pagina van WWF te downloaden. Nog handiger is dat je je kunt inschrijven en dat je zo elke maandag het lesmateriaal in je mailbox ontvangt. Dit werkt erg fijn! Jammer is dat je veel ‘persoonlijke’ gegevens moet aangeven bij het inschrijven en dat je niet altijd de keuze hebt voor welke gegevens je deelt. Deel je niet graag je gegevens? Dan is het altijd mogelijk om de materialen te downloaden, maar het kost je even wat klikjes extra.
Waarom deze lessen echt waardevol zijn…
- De lessen hebben interessante en actuele onderwerpen
- De lay-out van de lessen is geordend, kleurrijk en heel aansprekend.
- Het lesmateriaal is zowel zelfstandig in te zetten als met een een klassikale instructie.
- De teksten zijn goed leesbaar en hebben een aantrekkelijk lettertype.
- Voor de leerkrachten is er een korte handleiding beschikbaar en een alle juiste antwoorden.
- Binnen de lessen is er aandacht voor de 21ste eeuwse vaardigheden. Door te onderzoeken, te ervaren en te onderzoeken en gebruik van digitale media verwerken de kinderen de informatie. Daarnaast werken de kinderen regelmatig ook samen aan opdrachten.
- Elke les kent dezelfde opbouw: brainstorm, een stuk informatie met soms filmpjes of tekst, vragen stellen en het bedenken van oplossingen.
- De informatie kunnen kinderen vanuit verschillende digitale bronnen gehaald worden, zoals interviews, artikelen of afleveringen van het jeugdjournaal.
Zo zet je de lessen toekomstkunde in:
Natuurlijk besef ik dat je al snel het gevoel hebt dat dit erbij komt. Toch kan ik je een aantal tips geven waardoor je dit gevoel minder zult hebben:
- Zet het in als verdiepingsmateriaal voor de meerbegaafde leerlingen.
- Zet het lesmateriaal in tijdens het zelfstandig werken en geef kinderen zo de mogelijkheid om deze onderwerpen verder uit te werken.
- Bekijk welke lessen passen bij de aardrijkskunde of natuurlessen. Welke onderwerpen sluiten bij elkaar aan? Verdiep dit project door de toekomstkunde-lessen aan te bieden.
- Wanneer je een les hebt waarbij je met een artikel aan de slag gaat kun je er ook een begrijpend leesles aan koppelen. Gebruik je de Nieuwsbegrip als methode voor begrijpend lezen? Regelmatig komen hier ook teksten langs over klimaat of natuur en zouden deze lessen hierop een aanvulling kunnen zijn.
- Voor de meerbegaafde leerlingen uit groep 4 zouden de lessen voor groep 5 en 6 een leuke uitdaging zijn en zich verder kunnen verdiepen.
Mijn algehele mening is dat dit te mooi en te waardevol materiaal is om niet te gebruiken. Deze lessen bieden klimaatproblemen aan op het niveau van de kinderen en de kinderen worden geactiveerd om mee te denken aan de toekomst. Hierbij wordt rekening gehouden met de manier waarop kinderen leren. Het materiaal is dan zeker ook passend om in de klas te gebruiken. Laat deze gratis lessen dan ook niet liggen en bouw samen met de kinderen voor een positieve toekomst!
Hoe denk jij dat jouw leerlingen het verschil in de toekomst kunnen maken?
Afbeeldingen: WWF.nl
Bij het maken van deze blog heb ik mogen samenwerken met WWF. In deze blog deel ik mijn eerlijke mening over een product. Lees hier meer over in mijn disclaimer. Graag werk ik met u samen voor een review, bekijk de mogelijkheden voor een samenwerking.